Харчова пліснява може призвести до раку
У запліснявілих продуктах можуть бути виявлені мікотоксини. Раніше вважали, що вони провокують лише отруєння, але вчені виявили ще один зв’язок
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/529266/plisniava.jpg)
Продукти, на яких є пліснява, їсти не можна — це підтверджений факт. Такі продукти мають на організм токсичний і канцерогенний вплив. Дослідники змогли встановити, що ряд токсинів, які продукуються пліснявими грибами, асоційовано з розвитком раку.
Канцероген можна назвати, наприклад, афлатоксин. Його дія може призвести до раку печінки у тих, хто до нього схильний (через гепатит чи іншу патологію); патулін теж потенційно небезпечний: його виявляють зазвичай у зіпсованих яблуках.
За тривалого споживання продуктів, уражених мікотоксинами, ушкоджується ДНК, збільшується ризик мутацій, відбуваються тяжкі алергічні реакції.
Крім того, мікотоксини, які виробляє цвіль, можуть призводити до отруєнь, ураження печінки, порушення функції нирок та ослаблення імунної системи.
Тому не варто їсти все, що має видимі цвілеві ураження, з терміном придатності, що закінчився, з ознаками гниття.