Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Харчова пліснява може призвести до раку

У запліснявілих продуктах можуть бути виявлені мікотоксини. Раніше вважали, що вони провокують лише отруєння, але вчені виявили ще один зв’язок

Продукти, на яких є пліснява, їсти не можна — це підтвердже­ний факт. Такі продукти мають на організм токсичний і канцеро­генний вплив. Дослідники змо­гли встановити, що ряд токсинів, які продукуються пліснявими грибами, асоційовано з розви­тком раку.

Канцероген можна назвати, наприклад, афлатоксин. Його дія може призвести до раку пе­чінки у тих, хто до нього схиль­ний (через гепатит чи іншу па­тологію); патулін теж потенційно небезпечний: його виявляють зазвичай у зіпсованих яблуках.

За тривалого споживання продуктів, уражених мікотокси­нами, ушкоджується ДНК, збіль­шується ризик мутацій, відбува­ються тяжкі алергічні реакції.

Крім того, мікотоксини, які виробляє цвіль, можуть призво­дити до отруєнь, ураження пе­чінки, порушення функції нирок та ослаблення імунної системи.

Тому не варто їсти все, що має видимі цвілеві ураження, з терміном придатності, що закін­чився, з ознаками гниття.

Читайте також
Війна і «Мир»: чому почастішали удари держави-терориста по Закарпаттю
14.12.2024
Війна і «Мир»: чому почастішали удари держави-терориста по Закарпаттю

Закарпаття, відоме своїм спокоєм і максимальною близькістю до Європи та віддаленістю від лінії фронту впродовж останнього місяця двічі стало мішенню російської агресії. За неповні три роки повномасштабного вторгнення 13 грудня відбулася загалом третя ракетна атака на Закарпаття. Ці удари, на перший погляд, здаються хаотичними. Однак, ми дослідили, що за ними стоїть чітка стратегія терору, що має на меті не лише деморалізувати Україну, але й завдати шкоди прикордонним державам ЄС