Передплата 2024 «Добрий господар»

Малина і лікує, і краси додає

Малина з давніх часів має почесне звання лікаря

Всі частини цієї рослини цілющі і можуть використовуватися для підтримки здоров’я і краси. Але найприємніше, звичайно, лікуватися ягодами малини – солодкими та ароматними.

Ще стародавні слов’яни збирали малину в лісах і використовували її і для їжі, і як лікарський засіб. Ця ягода відігравала важливу роль в меню селян у давні часи, недарма малина згадується в багатьох казках, прислів’ях і народних піснях. Завдяки солодкуватому смаку ягід, малина асоціюється у людей з усім приємним. Часто ми говоримо, коли хочемо підкреслити, що комусь живеться добре: «У нього не життя, а малина!».

Малина – це ціла аптека. В ягодах малини містяться органічні кислоти (лимон­на, саліцилова, яблучна, винна і ін.), пектинові і азотисті речови­ни, цукри (в основному глюкоза і фруктоза), дубильні речовини, клітковина, ефірні олії. Ягоди ма­лини також багаті вітамінами: А, В1, В2, В9 (фолієва кислота), С, РР, бета-ситостерин, що має проти­склеротичну дію. В ягодах міс­тяться і мінеральні речовини, а також мікроелементи: мідь, калій, залізо (яким особливо багата ма­лина), магній, кальцій, цинк, ко­бальт. У малині містяться кумари­ни, що мають здатність знижувати рівень протромбіну і нормалізу­вати згортання крові, і антоціани, що мають протисклеротичні влас­тивості і здатність зміцнювати ка­піляри.

Цікаво, що за вмістом саліци­лової кислоти садова малина пе­ревершує лісову, тому активніше використовується проти застуди.

Корисні та лікувальні властивості

Малина ягода смачна, а тому усіма улюблена. Але ця ягода, крім чудового смаку, має низку корисних властивостей, завдяки яким широко використовується в лікуванні і для профілактики бага­тьох хвороб.

Здавна малина застосовуєть­ся під час простудних та гострих респіраторних захворювань, за грипу, радикуліту, гарячкових ста­нів, болів в суглобах і невралгій. Малина підвищує апетит.

Саліцилова кислота, що міс­титься в малині, без побічних ефектів знижує підвищену темпе­ратуру тіла, ягоди малини мають виражену потогінну дію. Також малина має антитоксичні і крово­спинні властивості, вона показана за проблем шлунково-кишкового тракту, хвороб нирок, атероскле­розу, гіпертонії, недокрів’я. Жінки, які вживають малину, мають здо­рову і красиву шкіру.

Багатий вітамінний склад ро­бить цю ягоду ефективним за­собом від недокрів’я, а також авітамінозу. Високий вміст солей калію допомагає за різних пору­шень серцевого ритму, а також захворювань серця. Необхідно вживати цю ягоду і під час прийо­му антибіотиків, коли в кишечни­ку знижене вироблення вітамінів групи В.

Для жіночого здоров’я також корисне листя малини, яке міс­тить речовини, що сприяють сти­муляції роботи мускулатури ки­шечнику і матки. У складі малини є фолієва кислота, яка особливо корисна тим хто хоче завагітніти та жінкам в період самої вагітнос­ті.

Ця ягода з давніх часів входить у збори від статевого безсилля і безпліддя.

І малина, і її листя має сечогін­ну дію, покращуючи роботу нирок. Настій на малиновому листі також застосовують від проносу.

Ну і ще малина – просто при­родний антидепресант. Вона смачна і ароматна, містить мідь, допомагає зняти стрес.

Малина у косметиці

Крім її лікувальних і смакових переваг, малина – косметична панацея. Вітаміни, що містяться в ягодах, листках і квітах, про­довжать молодість вашої шкіри. Малинова маска чудово відбілить і зволожить шкіру. Можна навіть позбутися вугрів, використовую­чи сік, вичавлений з малинового листя і змішаний з вершковим маслом у співвідношенні 1:3. Можна заморозити відвар з ма­лини і протирати обличчя, щоб позбутися зморщок. Жирну шкіру «умивають» малиновим соком, малина також корисна і в складі масок для волосся.

Протипоказання до вживання малини

Високий вміст в малині пуринів робить цю ягоду протипоказаною за проблем з нирками і подагри, а також загострення сечокам’яної хвороби.

За гастриту, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки не можна вживати малинові узвари і насто­янки, але можна дозволити собі малиновий морс або малиновий сік, розбавлений водою.

Пам’ятайте також про індивіду­альну непереносимість організму тих чи інших продуктів, а якщо ви схильні до алергічних реакцій, то краще в невеликих кількостях споживати жовті або чорні ягоди малини.

Підготувала Галина Вербицька

Схожі новини