Якщо «зупинився» шлунок
Як запустити травний процес в домашніх умовах
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/464579/pexels-sora-shimazaki-5938358.jpg)
Ні для кого не секрет, що основна причина збоїв у роботі шлунка – це погане харчування. На діяльність травної системи впливає якість та кількість їжі. Однією з багатьох проблем, що може з’явитися у роботі шлунка, є атонія, або народне “став шлунок».
Що може спричинити цей стан?
Неправильне харчування. І мова не лише про шкідливі та важкі для травлення продукти. Варто дотримуватись часу прийомів їжі: наприклад, не їсти за три години до сну, а за 30 хвилин до сніданку варто випити склянку води. Якщо ви не любите пити звичайну воду, додавайте меду, кориці чи куркуми. Буде корисно і смачно.
Шкідливі звички. Як би ви не стежили за своїм харчуванням, алкоголь та нікотин руйнують наш організм, впливаючи на всі органи.
Проблеми із нервовою системою, стреси. Це найменш досліджена тема – про зв’язок НС із діяльністю організму у фізичному значенні. Саме наш емоційний стан може спровокувати розвиток хронічних захворювань чи появу нових проблем на тлі стресу.
Жорсткі дієти. Медики наголошують, що жодна дієта не може впроваджуватися у життя без погодження з лікарем. Без консультації з фахівцем важко побачити реальну картину стану свого організму. Різкі зміни зовнішніх факторів впливу можуть стати для організму стресовими або ж просто складними для нормального функціонування.
Недостатня кількість води. Додаткові слова тут зайві. Але варто правильно розраховувати кількість води для свого організму.
Що варто робити, коли «зупинився» шлунок?
Спершу потрібно переглянути свій раціон. Відмова від газованих напоїв (але можна вживати газовані мінеральні води типу “Поляни квасової”), кофеїну (міцний чай також містить кофеїн), копченої, маринованої, печеної їжі. Також лікарі радять звести до мінімуму вживання вершкового масла.
Нормалізують роботу шлунка продукти, багаті клітковиною. Це свіжі фрукти, тушковані й сирі овочі та крупи.
Якщо у вас нормальна переносимість лактози, вживайте кисломолочні продукти.
На роботу травної системи добре впливає ранкова гімнастика чи легка пробіжка.
Пийте якомога більше води. Робити це потрібно за 30 хвилин до прийому їжі.
Народні методи проти атонії
Не обов’язково бігти до аптеки й шукати перші-ліпші ферментні ліки чи анальгетики. Можна скористатися звичайними домашніми рецептами. І приготувати настої, які допоможуть за атонії.
1. Чай з м’яти, ромашки та звіробою вживати маленькими порціями у теплому вигляді.
2. Чорна бузина допоможе усунути атонію: залити склянкою окропу 1 ст. ложку листя рослини, після 2 годин настоювання процідити. Пити по 4 ст. ложки за 20 хвилин до їди.
3. Спробуйте настій зі сухофруктів: інжиру, чорносливу, кураги, фініків тощо.
4. Трав’яні настої ромашки та календули допоможуть унормувати роботу шлунка.
Однією з причин атонії шлунка може бути переїдання. Під час війни багато хто стикається з проблемою емоційного переїдання. Що це таке та як з ним боротись?
Табу на переїдання. Головна умова нормального травлення – не переїдати! Візьміть на озброєння давню приказку: «Якщо ти не доїв, то наситився. Якщо наситився, то переїв. Якщо переїв, то отруївся». В ідеалі після прийому їжі ваш шлунок повинен залишитися порожнім на третину, щоб процес переварювання їжі пройшов успішно. Зі столу потрібно вставати з відчуттям легкого голоду. Майте на увазі – відчуття ситості прийде пізніше, варто лише почекати 15-20 хвилин. Якщо ж ви переїсте, то важкість і відчуття дискомфорту вам забезпечені. На цьому тлі ви починаєте відчувати втому, і вам хочеться спати.
Що заважає нормальному травленню
Травні соки. Для нормального травлення необхідно нормальне вироблення жовчі, шлункового і панкреатичного соку. Для поліпшення секреції органів травлення необхідно вживати в їжу часник, цибулю, прянощі і гірчицю. Якщо у вас немає медичних протипоказань щодо вживання цих продуктів, сміливо можете включати їх у свій раціон.
Табу на екстремальні температури. Для нормалізації травлення потрібно уникати занадто гарячих або занадто холодних страв. Намагайтеся вживати теплу або їжу кімнатної температури. Коли ви їсте занадто гарячі супи або напої чи швидко їсте морозиво, то цим ви підразнюєте ніжні стінки травного тракту, змушуючи їх виконувати зайву роботу зі стабілізації температури.
Більше клітковини. Клітковина – це той компонент, за допомогою якого відбувається очищення кишечнику і поліпшується його перистальтика. Багато клітковини міститься в свіжих овочах і фруктах, а також у висівках. Тому для поліпшення травлення часто вживайте висівки, додаючи їх потроху у страви.
Якщо будете дотримуватися хоча б кількох вищеназваних рекомендацій, то через певний час відчуєте суттєве полегшення. Ну а якщо скористаєтеся всіма правилами, то дуже скоро робота травного тракту нормалізується.
Юрій Червінський.