Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Якщо «зупинився» шлунок

Як запустити травний процес в домашніх умовах

Ні для кого не секрет, що основна причина збоїв у роботі шлунка – це погане харчування. На діяльність травної системи впливає якість та кількість їжі. Однією з багатьох проблем, що може з’явитися у роботі шлунка, є атонія, або народне “став шлунок».

Що може спричинити цей стан?

Неправильне харчування. І мова не лише про шкідливі та важ­кі для травлення продукти. Варто дотримуватись часу прийомів їжі: наприклад, не їсти за три години до сну, а за 30 хвилин до сніданку варто випити склянку води. Якщо ви не любите пити звичайну воду, додавайте меду, кориці чи курку­ми. Буде корисно і смачно.

Шкідливі звички. Як би ви не стежили за своїм харчуванням, алкоголь та нікотин руйнують наш організм, впливаючи на всі орга­ни.

Проблеми із нервовою системою, стреси. Це найменш досліджена тема – про зв’язок НС із діяльністю організму у фізично­му значенні. Саме наш емоційний стан може спровокувати розвиток хронічних захворювань чи появу нових проблем на тлі стресу.

Жорсткі дієти. Медики на­голошують, що жодна дієта не може впроваджуватися у життя без погодження з лікарем. Без консультації з фахівцем важко побачити реальну картину стану свого організму. Різкі зміни зо­внішніх факторів впливу можуть стати для організму стресовими або ж просто складними для нор­мального функціонування.

Недостатня кількість води. Додаткові слова тут зайві. Але варто правильно розрахову­вати кількість води для свого ор­ганізму.

Що варто робити, коли «зупинився» шлунок?

Спершу потрібно пере­глянути свій раціон. Відмова від газованих напоїв (але можна вживати газовані мінеральні води типу “Поляни квасової”), кофеїну (міцний чай також містить кофе­їн), копченої, маринованої, пече­ної їжі. Також лікарі радять звести до мінімуму вживання вершково­го масла.

Нормалізують роботу шлунка продукти, багаті кліт­ковиною. Це свіжі фрукти, тушко­вані й сирі овочі та крупи.

Якщо у вас нормальна пе­реносимість лактози, вживайте кисломолочні продукти.

На роботу травної системи добре впливає ранкова гімнас­тика чи легка пробіжка.

Пийте якомога більше води. Робити це потрібно за 30 хвилин до прийому їжі.

Народні методи проти атонії

Не обов’язково бігти до аптеки й шукати перші-ліпші ферментні ліки чи анальгетики. Можна ско­ристатися звичайними домашні­ми рецептами. І приготувати на­стої, які допоможуть за атонії.

1. Чай з м’яти, ромашки та зві­робою вживати маленькими порціями у теплому вигляді.

2. Чорна бузина допоможе усунути атонію: залити склянкою окропу 1 ст. ложку листя рослини, після 2 годин настоювання про­цідити. Пити по 4 ст. ложки за 20 хвилин до їди.

3. Спробуйте настій зі сухофруктів: інжиру, чорносливу, ку­раги, фініків тощо.

4. Трав’яні настої ромашки та календули допоможуть унормува­ти роботу шлунка.

Однією з причин атонії шлун­ка може бути переїдання. Під час війни багато хто стикається з проблемою емоційного пере­їдання. Що це таке та як з ним боротись?

Табу на переїдання. Головна умова нормального травлення – не переїдати! Візьміть на озбро­єння давню приказку: «Якщо ти не доїв, то наситився. Якщо наси­тився, то переїв. Якщо переїв, то отруївся». В ідеалі після прийому їжі ваш шлунок повинен залиши­тися порожнім на третину, щоб процес переварювання їжі прой­шов успішно. Зі столу потрібно вставати з відчуттям легкого го­лоду. Майте на увазі – відчуття ситості прийде пізніше, варто лише почекати 15-20 хвилин. Якщо ж ви переїсте, то важкість і відчуття дискомфорту вам забез­печені. На цьому тлі ви починаєте відчувати втому, і вам хочеться спати.

Що заважає нормальному травленню

Травні соки. Для нормального травлення необхідно нормальне вироблення жовчі, шлункового і панкреатичного соку. Для поліп­шення секреції органів травлення необхідно вживати в їжу часник, цибулю, прянощі і гірчицю. Якщо у вас немає медичних протипока­зань щодо вживання цих продук­тів, сміливо можете включати їх у свій раціон.

Табу на екстремальні темпе­ратури. Для нормалізації трав­лення потрібно уникати занадто гарячих або занадто холодних страв. Намагайтеся вживати те­плу або їжу кімнатної темпера­тури. Коли ви їсте занадто гарячі супи або напої чи швидко їсте морозиво, то цим ви підразнюєте ніжні стінки травного тракту, зму­шуючи їх виконувати зайву роботу зі стабілізації температури.

Більше клітковини. Кліткови­на – це той компонент, за допомо­гою якого відбувається очищення кишечнику і поліпшується його перистальтика. Багато клітковини міститься в свіжих овочах і фрук­тах, а також у висівках. Тому для поліпшення травлення часто вжи­вайте висівки, додаючи їх потроху у страви.

Якщо будете дотримуватися хоча б кількох вищеназваних ре­комендацій, то через певний час відчуєте суттєве полегшення. Ну а якщо скористаєтеся всіма прави­лами, то дуже скоро робота трав­ного тракту нормалізується.

Юрій Червінський.