Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Швидка допомога» шлунку

Усі запропоновані препарати відпускаються в аптеці без рецептів. Але зловживати ними не варто

Фото pexels
Фото pexels

Відмовлятися від частування у нас не прийнято: ми соромимося, боїмося образити друзів або колег. І не відмовляємося від застілля, навіть якщо точно знаємо, що незабаром за цим порушенням звичного раціону харчування буде розплата. Треба б посидіти на дієті, допомогти ослабленому шлунку. Але… знову з’являється важлива ділова зустріч або гості, свята. Насправді кожен тривожний симптом може бути причиною багатьох захворювань. Тому у випадку нездужань, що постійно нагадують про себе, слід звернутися до фахівця. Наші поради — це «швидка допомога» для шлунка. Усі запропоновані препарати відпускаються в аптеці без рецептів. Але зловживати ними не варто.

Печія. Послабити або тимча­сово усунути печію допоможуть альмагель, фосфалюгель, гастал тощо. Вони зменшують кислот­ність шлункового соку й мають обволікальну дію. Приймати їх по­трібно строго за інструкцією.

Любителям фітотерапії можна порадити настої й відвари алтею, солодцю, подорожника, ромаш­ки, лляного насіння — ці трави до­бре обволікають стінки шлунка. А заспокоять його м’ята, валеріана, деревій, кропива собача, звіро­бій.

Відрижка. Внаслідок пере­їдання, аерофагії (заковтуван­ня повітря під час їди) і великих перерв між прийомами їжі, не кажучи про різні порушення в роботі шлунково-кишкового тракту, може виникнути цілий букет симптомів: відрижка, від­чуття важкості в шлунку, закреп. Швидко позбутися їх допомо­жуть мотиліум, моторикс (при­ймати за 15−30 хвилин до їди, за необхідності перед сном). Ці препарати поліпшують моторику шлунка, усувають нудоту. Щоб не мучила відрижка, потрібно пережовувати їжу не поспішаю­чи, знизити вживання чорного хліба, бобових, винограду, груш, капусти.

Метеоризм. Дефіцит травних ферментів, що виникає внаслідок недостатньої секреторної функ­ції шлунка, підшлункової залози, печінки й жовчовивідних шляхів призводить до того, що вугле­води, білки й жири засвоюються організмом не повністю, що й є причиною надлишкового газоут­ворення.

Основна лінія боротьби з ме­теоризмом будується за допомо­гою ферментних препаратів. Ши­роко застосовується у лікування й еспумізан — він зменшує здуття живота. Можна використовувати адсорбенти (смекту, активоване вугілля).

Чималу роль у розвитку ме­теоризму відіграє дисбактеріоз кишечнику (порушення співвід­ношення його нормальної й па­тологічної флори). Дисбактеріоз вимагає спеціального лікування. А для його профілактики бажа­но щодня включати у свій раціон кефір і йогурт. Класичні народні засоби лікування метеоризму: на­стої анісу, фенхелю, м’яти, кмину й ромашки.

Майте на увазі, що ціла низка продуктів провокує газоутворен­ня: яблука, абрикоси, груші, ви­ноград, сливи, бобові, висівки, молоко, чорний хліб, капуста (всі сорти), горіхи, баклажани, цибу­ля. З іншого боку, всі вони пре­красне джерело поживних речо­вин, тож зовсім відмовлятися від них не варто. Просто пам’ятайте про це, коли будете пригощатися в компанії.

Важкість у шлунку. Як пра­вило, відчуття дискомфорту пов’язане з неадекватним ви­робленням травних ферментів, і може бути реакцією організму на незвичну їжу, переїдання, великі перерви між прийомами їжі. Іноді воно обумовлене деякими функ­ціональними розладами шлунко­во-кишкового тракту.

Загальні рекомендації - поста­райтеся переглянути режим хар­чування, їжте часто, але потроху. За непередбачених обставин (наприклад, у стресових ситуа­ціях або під час подорожей) вам можуть прислужитися ферментні препарати — мезим, фестал, пан­зинорм тощо. Вони поповнюють нестачу ферментів й рятують від почуття дискомфорту. Зловжива­ти ними, звісно, не варто.

Із засобів народної медицини можна рекомендувати коріандр, кріп, м’яту, ромашку.

Кольки. Їх нерідко провокують порушення дієти або звичного ре­жиму харчування. Кольки можуть бути проявом жовчнокам’яної хвороби, запальних процесів у кишечнику. Гострий біль знімають спазмолітичними засобами (но-шпа, дротаверин). Вони швидко спричиняють розслаблення глад­кої мускулатури й при цьому не міняють клінічну картину «гостро­го живота» на відміну від аналь­гетиків, які за неясного діагнозу приймати не можна.

За кольок корисно влаштову­вати дієтичні дні, під час яких ваш раціон повинен складатися з кис­ломолочних продуктів, негострих сортів сиру, яєць, круп (гречаної, вівсяної, рисової, манної), вермі­шелі.

Здуття живота. Причиною може бути порушення рухової активності шлунка і кишечнику, зниження ферментної активності підшлункової залози. Для екстре­ного зняття симптому підійде мо­тиліум, який необхідно приймати за 15 хвилин до їди.

Закреп. Бажано щодня вклю­чати в свій раціон їжу, багату на клітковину. Наприклад, висівки, хліб і каші з цілого зерна, свіжі фрукти або сухофрукти (курагу, інжир), овочі. Вони служать при­родними розм’якшувачами. Для швидкого поліпшення моторики шлунка рекомендуються пронос­ні препарати рослинного похо­дження (регулакс, сенад) і сольові проносні (гуталакс, форлакс). Щоправда, останні зневоднюють організм. Щоб не розвивалося звикання, препарати потрібно пе­ріодично міняти.

Народна медицина радить вживати висівки, морську капус­ту, пити настої фенхелю, ревеню, сени, не кажцчи вже про один із найдавніших засобів — клізму, якою користувалися й у Древньо­му Китаї, і у Древньому Єгипті.

Діарея. Досить часто діарея є природною захисною реакцією організму — це можливість по­збутися токсичних речовин, хво­роботворних бактерій, які можуть викликати гостре або хронічне запалення кишечнику. В першу чергу проти діареї застосовують антибактеріальні і в’яжучі препа­рати (смекту, регідрон).

Розлад кишечнику тісно пов’язаний з різними емоційними станами: напруга, стреси тощо. Швидкий ефект дає імодіум (ло­перамід) — він відразу пригнічує перистальтику кишечнику, ніби «замикає» його. Однак довше ніж два дні імодіум приймати не вар­то. Бажано «посидіти» на вареній картоплі, виключаючи з раціону м’ясо, горіхи, молочні продукти. Крім того, приймати трав’яні на­стої і відвари кори дуба, зеленої шкірки волоського горіха й плодів граната, кореня лепехи.

Юрій Червінський.