Полуниця – для здоров’я і свіжості личка
У ягодах і листі містяться фітонциди – рослинні антибіотики. Завдяки їм полуниця має протизапальний та протимікробний ефект
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/460190/polunytsia.jpg)
Красива, соковита і ароматна полуниця – перша ягода нового сезону, яка достигає на початку літа. Сезону полуниці багато хто чекає з нетерпінням. Її люблять усі – і дорослі, і діти, вживають у великій кількості у період дозрівання і намагаються заготовити на зиму якомога більше варення, джемів і компотів з неї.
Сьогодні можна купити полуницю в будь-який час року у супермаркетах, але немає кориснішої і смачнішої ягоди, ніж своя, вирощена на городі.
Хімічний склад
Полуниця містить вуглеводи (глюкоза, фруктоза, сахароза, пектинові речовини, клітковина), лимонну і яблучну кислоти, дубильні речовини і фенольні сполуки. Вітаміни – А, С, В, Р, Е і низку мінеральних речовин – залізо, мідь, кобальт, марганець, молібден, фтор.
У ягодах і листі містяться фітонциди – рослинні антибіотики. Завдяки їм полуниця має протизапальний та протимікробний ефект. Тому настоянкою з листя суниці або полуниці корисно полоскати горло за ангіни, запальних простудних захворювань. А от в Японії полуниця, поряд з трояндою, вважається символом кохання, і, як виявилося, недарма. У її дрібному насінні міститься велика кількість цинку, який вважають важливим елементом у пробудженні чуттєвого бажання.
Корисні та лікувальні властивості
Плоди полуниці багаті на корисні речовини та антиоксиданти, тому регулярне її вживання надовго зміцнює імунітет, поліпшує роботу серцево-судинної системи і посилює потенцію.
Полуниця має сильні протизапальну і антимікробну дії, завдяки чому використовується у лікуванні простудних захворювань і для позбавлення неприємного запаху з рота.
Також полуницю застосовують як сечогінний засіб, тому її рекомендують від різних захворювань сечостатевої системи, а також для лікування ревматизму і захворювань печінки.
На відміну від багатьох інших фруктів, вуглеводи, що входять до складу полуниці, практично не підвищують рівня цукру у крові, тому її плоди можна і потрібно включати у щоденне меню хворих на діабет. А низька калорійність і висока вітамінна цінність роблять цей фрукт незамінним помічником у боротьбі із зайвою вагою.
Крім того, полуниця містить великі кількості йоду, що дозволяє компенсувати брак цього мікроелемента у повсякденній їжі, а завдяки саліциловій кислоті, що входить до її складу, полуниця корисна у випадку захворювання суглобів.
Крім того, полуницю використовують як народний засіб для лікування екземи, діатезу, шкірних висипів, невеликих ранок. Просто нанесіть кашку з полуниці на хворе місце.
Ягоди полуниці й відвар з її листя нормалізують обмін речовин і тиск, рятують від безсоння. Полуниця – чудовий профілактичний засіб від таких хвороб, як атеросклероз і гіпертонія.
Полуниця – важливе джерело полісахаридів для нашого організму, які у поєднанні з органічними кислотами сприяють нормалізації складу мікрофлори кишечнику і зменшенню проявів дисбактеріозу. А також сприяють зв’язуванню і виведенню з організму токсинів, важких металів і очищенню кишечнику.
Полуниця в косметології
У полуниці міститься велика кількість міді, яка стимулює вироблення колагену (ця речовина робить шкіру ніжною і пружною). Тому всілякі полуничні маски, лосьйони, креми з додаванням полуниці добре впливають на шкіру.
Маски з полуниці добре підсушують шкіру і звужують пори, завдяки чому дуже ефективні у боротьбі з вугровим висипом, а сік зі свіжої полуниці допомагає позбутися пігментних плям і веснянок. Крім того, корисно додавати полуничну кашку в маски з сиру, меду або лимона, тим самим підсилюючи їхню дію.
Обережно!
Полуниця є алергенною ягодою. Тому алергікам краще не зловживати нею або запивати її будь-яким кисломолочним продуктом.
Органічні кислоти, що входять до складу полуниці (саліцилова і щавлева), можуть спричинити загострення гастриту, гастродуоденіту, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки. Крім того, щавлева кислота, взаємодіючи з кальцієм, утворює оксалат кальцію, наявність якого може спровокувати появу або загострення таких захворювань, як карієс, остеопороз, сечокам’яна хвороба, багато хвороб шлунково-кишкового тракту, а також цистит і пієлонефрит.
Також полуницю не рекомендують:
- за посиленого виділення шлункового соку, тривалих кольок у шлунку або печінці і апендициті;
- під час вагітності і маленьким дітям;
- вживати на голодний шлунок. Її кісточки, потрапляючи у шлунок, викликають механічне та хімічне подразнення слизової, що може призвести до загострення виразки або гастродуоденіту.
Лікарі попереджають, що будь-які ягоди, що з’явилися не в сезон, а також овочі та фрукти однозначно містять шкідливі нітрати і пестициди, а от вітамінів у них дуже мало. Та й смаком «скоростигла» полуниця вас не порадує.
Підготувала Галина Вербицька.