Передплата 2024 «Добрий господар»

Полуниця – для здоров’я і свіжості личка

У ягодах і листі містяться фі­тонциди – рослинні антибіотики. Завдяки їм полуниця має проти­запальний та протимікробний ефект

Красива, соковита і ароматна полуниця – перша ягода нового сезону, яка достигає на початку літа. Сезону полуниці багато хто чекає з нетерпінням. Її люблять усі – і дорослі, і діти, вживають у великій кількості у період дозрівання і намагаються заготовити на зиму якомога більше варення, джемів і компотів з неї.

Сьогодні можна купити полуницю в будь-який час року у супермаркетах, але немає кориснішої і смачнішої ягоди, ніж своя, вирощена на городі.

Хімічний склад

Полуниця містить вуглеводи (глюкоза, фруктоза, сахароза, пектинові речовини, клітковина), лимонну і яблучну кислоти, ду­бильні речовини і фенольні спо­луки. Вітаміни – А, С, В, Р, Е і низку мінеральних речовин – залізо, мідь, кобальт, марганець, моліб­ден, фтор.

У ягодах і листі містяться фі­тонциди – рослинні антибіотики. Завдяки їм полуниця має проти­запальний та протимікробний ефект. Тому настоянкою з листя суниці або полуниці корисно по­лоскати горло за ангіни, запаль­них простудних захворювань. А от в Японії полуниця, поряд з тро­яндою, вважається символом ко­хання, і, як виявилося, недарма. У її дрібному насінні міститься вели­ка кількість цинку, який вважають важливим елементом у пробу­дженні чуттєвого бажання.

Корисні та лікувальні властивості

Плоди полуниці багаті на ко­рисні речовини та антиоксидан­ти, тому регулярне її вживання надовго зміцнює імунітет, по­ліпшує роботу серцево-судинної системи і посилює потенцію.

Полуниця має сильні проти­запальну і антимікробну дії, за­вдяки чому використовується у лікуванні простудних захворю­вань і для позбавлення неприєм­ного запаху з рота.

Також полуницю застосову­ють як сечогінний засіб, тому її рекомендують від різних захво­рювань сечостатевої системи, а також для лікування ревматизму і захворювань печінки.

На відміну від багатьох інших фруктів, вуглеводи, що входять до складу полуниці, практично не підвищують рівня цукру у кро­ві, тому її плоди можна і потрібно включати у щоденне меню хво­рих на діабет. А низька калорій­ність і висока вітамінна цінність роблять цей фрукт незамінним помічником у боротьбі із зайвою вагою.

Крім того, полуниця містить великі кількості йоду, що дозво­ляє компенсувати брак цього мі­кроелемента у повсякденній їжі, а завдяки саліциловій кислоті, що входить до її складу, полуни­ця корисна у випадку захворю­вання суглобів.

Крім того, полуницю викорис­товують як народний засіб для лікування екземи, діатезу, шкір­них висипів, невеликих ранок. Просто нанесіть кашку з полуни­ці на хворе місце.

Ягоди полуниці й відвар з її листя нормалізують обмін речо­вин і тиск, рятують від безсоння. Полуниця – чудовий профілак­тичний засіб від таких хвороб, як атеросклероз і гіпертонія.

Полуниця – важливе джере­ло полісахаридів для нашого організму, які у поєднанні з ор­ганічними кислотами сприяють нормалізації складу мікрофлори кишечнику і зменшенню проявів дисбактеріозу. А також сприяють зв’язуванню і виведенню з орга­нізму токсинів, важких металів і очищенню кишечнику.

Полуниця в косметології

У полуниці міститься велика кількість міді, яка стимулює ви­роблення колагену (ця речовина робить шкіру ніжною і пружною). Тому всілякі полуничні маски, лосьйони, креми з додаванням полуниці добре впливають на шкіру.

Маски з полуниці добре під­сушують шкіру і звужують пори, завдяки чому дуже ефективні у боротьбі з вугровим висипом, а сік зі свіжої полуниці допомагає позбутися пігментних плям і вес­нянок. Крім того, корисно дода­вати полуничну кашку в маски з сиру, меду або лимона, тим са­мим підсилюючи їхню дію.

Обережно!

Полуниця є алергенною яго­дою. Тому алергікам краще не зловживати нею або запивати її будь-яким кисломолочним про­дуктом.

Органічні кислоти, що входять до складу полуниці (саліцилова і щавлева), можуть спричинити загострення гастриту, гастро­дуоденіту, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої киш­ки. Крім того, щавлева кислота, взаємодіючи з кальцієм, утворює оксалат кальцію, наявність якого може спровокувати появу або за­гострення таких захворювань, як карієс, остеопороз, сечокам’яна хвороба, багато хвороб шлун­ково-кишкового тракту, а також цистит і пієлонефрит.

Також полуницю не реко­мендують:

  • за посиленого виділення шлункового соку, тривалих ко­льок у шлунку або печінці і апен­дициті;
  • під час вагітності і малень­ким дітям;
  • вживати на голодний шлу­нок. Її кісточки, потрапляючи у шлунок, викликають механічне та хімічне подразнення слизо­вої, що може призвести до заго­стрення виразки або гастродуо­деніту.

Лікарі попереджають, що будь-які ягоди, що з’явилися не в сезон, а також овочі та фрукти однозначно містять шкідливі ні­трати і пестициди, а от вітамінів у них дуже мало. Та й смаком «скоростигла» полуниця вас не порадує.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини