Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Війна війною, а медичні послуги – як того потребує пацієнт

Попри побоювання, що через війну українська медицина «ляже» швидше, ніж банківська система, вона змогла вистояти

Більше того: на неокупованих територіях і у населених пунктах, де не ведуться активні бойові дії, пацієнти отримують необхідну допомогу на тому ж рівні, як це було до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Лікарі, у тому числі спеціалісти, продовжують приймати пацієнтів та виписувати рецепти на «Доступні ліки». Проводяться оперативні втручання, зокрема планові. Українці отримують щеплення від Covid-19 та інших інфекцій.

За даними Національної служ­би здоров’я України, від почат­ку війни українці звернулися до лікарів понад 11 мільйонів разів. До ТОП-5 лікарів за кількістю візитів по­трапили сімейні лікарі, які провели більш ніж 4 мільйони консультацій, педіатри (майже 815 тисяч), акуше­ри-гінекологи (трохи менш ніж 780,5 тисячі), терапевти (близько 700 ти­сяч) і неврологи (майже 557,5 тисячі). Що не дивно: саме лікарі «первинки» (сімейні лікарі, терапевти і педіатри) виписують електронні скерування на обстеження та прийоми вузьких фа­хівців, а також виписують рецепти на «Доступні ліки», у тому числі хворим на діабет, згідно з розписаною ендо­кринологом схемою лікування.

У НСЗУ нагадують, до якого лі­каря можна звернутися без ске­рування:

  • сімейний лікар, терапевт або педіатр (навіть якщо ви не підписали декларації конкретно з цим лікарем, ви можете до нього звернутися);
  • дитячий і дорослий гінеколог, психіатр, стоматолог і фтизіатр;
  • невролог;
  • спеціаліст, який веде пацієнта з хронічним захворюванням.

Виникають у пацієнтів й інші запи­тання. Роз’яснення дає Міністерство охорони здоров’я України.

«Чи приїде до мене «швидка» під час дії воєнного стану або комендантської години?»

Війна внесла значні зміни в робо­ту фахівців «швидкої», проте, як і ра­ніше, вони продовжують виїжджати на виклики. Адже від того, наскільки швидко вони прибудуть на місце й нададуть допомогу, залежить життя та здоров’я людей. Проте пацієнтам слід пам’ятати умови, за яких вони можуть викликати бригаду екстреної допомоги:

Телефонувати на номер 103 варто за невідкладних станів та таких, що загрожують життю і здоров’ю лю­дини та можуть призвести до різко­го погіршення стану, якщо екстрена медична допомога не буде надана. Про це можуть свідчити проблеми із диханням або його відсутність та кри­тичні кровотечі.

Диспетчер «швидкої» поспілку­ється з абонентом і прийме рішення щодо подальших дій. Якщо будуть відповідні підстави, скерує бригаду до пацієнта. Якщо ж таких підстав не буде, проконсультує по телефону.

Рішення щодо необхідності гос­піталізації ухвалює лікар бригади «швидкої» на основі симптомів, які є у конкретного пацієнта.

Звісно, бойові дії ускладнюють роботу бригад екстреної медичної допомоги. До прикладу, за оголо­шення повітряної тривоги бригади «екстренки» можуть виїжджати із за­тримкою. Це пов’язано з тим, що іс­нує загроза й для медиків також, і вони також повинні за можливості ховатися в укриття.

Крім того, на жаль, в умовах ак­тивних бойових дій «швидка» може взагалі не виїхати на виклик. Йдеться про т. зв. червону зону, коли через ін­тенсивні обстріли немає можливості надати медичну допомогу.

Тож громадянам варто бути уваж­ними й не нехтувати сигналами пові­тряної тривоги, а за можливості – ева­куюватися із зон, де ведуться активні бойові дії. Перебуваючи у безпеці, ви тим самим зменшуєте навантаження на лікарів та роботу екстрених служб.

«Я захворів під час війни. Як отримати лікарняний?»

Необхідно звернутися по медич­ну допомогу до лікуючого лікаря. За наявності об’єктивних підстав ме­дик сформує відповідний медичний висновок в електронній системі охо­рони здоров’я.

Важливо! Якщо медичну допо­могу надавав лікар вузької спеціа­лізації, не потрібно окремо зверта­тися до лікаря первинної медичної допомоги. Не потрібно також під­писувати з ним декларацію, якщо ви досі не обрали свого лікаря або у вас немає з ним зв’язку (поширена проблема внутрішньопереміщених українців).

Медичний висновок буде ске­рований до електронного реєстру листків непрацездатності.

Якщо ви не застраховані, листок непрацездатності в електронному реєстрі не сформується. А докумен­том, який підтверджує факт тимча­сової непрацездатності, є медичний висновок, сформований лікарем.

Що робити, якщо немає технічної можливості сформувати електронний лікарняний?

Лікар може відкрити вам лікарня­ний у паперовій формі.

Як отримати лікарняний внутрішньо переміщеній особі?

У період воєнного часу прави­ла отримання медичної допомо­ги було змінено. Якщо ви змуше­ні були переїхати в інше місце, ви можете звернутися до будь-якого лікаря «первинки» і отримати допо­могу, якої потребуєте, а за потреби – оформити лікарняний лист.

Читайте також: «Нічого страшного, що наші лікарі виїжджають за кордон. Здобудуть унікальний досвід»

За матеріалами пресслужб НСЗУ та МОЗУ підготувала Соломія Сочинська.

Схожі новини