Передплата 2024 ВЗ

«Я свою Наталію впізнаю за талією…»

За її об’ємом можна дізнатись про хвороби, які має людина

Виявляється, параметри тіла мають чималий вплив на стан організму. Зайва вага підвищує ризики захворювань серця, печінки, підшлункової залози й нервової системи.

Дієтолог Андрій Маковецький пояс­нює, які наслідки може спричиняти занад­то велика окружність талії:

– Чому саме об’єм талії є важливим чинником впливу на здоров’я та довго­ліття людини?

– За об’ємом талії можна дізнатися про потенційні хвороби людини. Наприклад, якщо об’єм талії, особливо у дівчат, понад 86 см, то, швидше за все, вже є цукровий діабет. Чим більше є стресу і шкідливої їжі в раціоні, тим більше жиру відкладається саме в ділянці талії. Це або підшкірний жир, або жир на внутрішніх органах – вісцераль­ний. Це ще гірше для здоров’я. Він пере­шкоджає роботі органів та систем, погір­шує роботу печінки, детоксикацію, роботу шлунку та кишечнику. Тому що внутрішні органи забиті цим жиром. Широка талія чи великий живіт – свідчення того, що є про­блеми зі здоров’ям, які треба вирішити.

Читайте також: «Поповнюємо запаси рідини в організмі… навіть коли їмо хліб!»

– Про які ще хвороби можуть свідчи­ти зайві сантиметри в талії?

– Про гастрит, проблеми з підшлунко­вою залозою. Коли у людини не все гаразд з харчуванням, деякі гормони не мають можливості виділитися у потрібній кіль­кості, і тоді виділяються гормони стресу. Наприклад, хронічна нестача вітаміну D3 – виробляються гормони стресу й накопичу­ється жир у області талії.

– А якщо дуже мала окружність та­лії?

– Саме те, що талія завузька, не впли­ває на здоров’я. Але якщо загалом дуже мало м’язової чи жирової тканини, це вже є проблемою.

Читайте також: Дієта хворих на гастрит: що можна, а чого не можна їсти

– Яким методом можна визначити особисту норму окружності талії?

– Є таблиці, за якими можна це визначи­ти. В них зазначено, якою має бути окруж­ність талії за певного зросту. Цю таблицю можна знайти в Інтернеті. Але потрібно міряти талію не за найвужчим сегментом, а за найбільшим – тобто об’єм живота. Бо талія – це верхня частина під ребрами. Там жир не накопичується в основному, тому так неправильно вимірювати. Коли гово­рять про талію, мають на увазі область жи­вота за найбільшим охопленням.

– Що порекомендуєте для зменшен­ня ваги і покращення стану здоров’я?

– 70% раціону має бути жива їжа: овочі, зелень, листя салатів, фрукти. 30% – кру­пи, м’ясо, яйця і так далі. А в наших людей усе навпаки, що і призводить до проблем. Також інтуїтивне харчування не завжди має хороший вплив. Бо воно діє лише тоді, коли нас не оточує реклама, а оточують лише свіжі корисні продукти. Якщо інтуїція підказує з’їсти торт – значить, неправиль­но підказує. Інтуїтивне харчування мож­ливе лише тоді, коли живемо на якомусь острові, де немає цих харчових добавок у продуктах і реклами, які не дозволяють здорово мислити.

– Яке місце посідає спорт для схуд­нення?

– Спорт – це завжди добре! Якщо лю­дині дозволяють параметри, час і фізична форма займатися спортом, кои ця людина на дієті, то нехай займається ще й спортом. Але саме для схуднення 80% результату дає дієта, і лише 20% – тренування. Адже можна дуже довго качати прес, але він буде під жировою тканиною, якщо неврегульо­ване харчування. Коли їмо калорійну чи не­корисну їжу, і при цьому займаємося спор­том, то вплив все одно негативний.

Розмовляла Ірина Давосир.

Більше у рубриці "Здоров'я"

Схожі новини