Передплатити

Дієта хворих на гастрит: що можна, а чого не можна їсти

Розширену консультацію про дієту під час лікування треба обов’язково отрима­ти у лікаря-гастроентеролога


Фото ілюстративне з сайту pexels

Більшість з нас ставляться до діагнозу гастрит легковажно. Насправді ж це дуже підступна хвороба, лікування якої передбачає обов’язкове дотримання дієти. Для гастриту з підвищеною кислотністю дозволені й заборонені одні продукти, а якщо кислотність понижена – інші.

Розширену консультацію про дієту під час лікування треба обов’язково отрима­ти у лікаря-гастроентеролога, оскільки важливо зважати на міру і природу захворювання, а також узгодженість продуктів з ліками, щоб не ослабити дію препаратів. Однозначно, якщо запалені сли­зові оболонки шлунка, не можна вживати спиртовмісні рідини й тютюн, а що можна і чого не мож­на їсти, подаємо списками, за­лежно від виду запалення.

Гіперацидний гастрит

По­трібне дробове (без частих пере­кушувань) повноцінне харчуван­ня, їжа не має бути дуже гарячою або холодною. Перевагу відда­вайте стравам із рідкою і м’якою консистенцією (супи протерті, кашу тільки рідку, рибу, м’ясо, курку добре розварити).

Що можна їсти за гастриту з підвищеною кислотністю:

  • хлібобулочні вироби тільки підсушені, галетне печиво, сухарі;
  • фруктове пюре без вмісту грубої клітковини, груші, бажано запечені, яблука, некислі ягоди, а також напої з них;
  • компоти, відвари шипшини, чай, розбавлений молоком, спе­ціальна негазована мінералка;
  • овочі в консистенції кашки, рагу з моркви, капусти, буряка, томатів (зняти шкірку).
  •  м’ясо (сорти нежирні): теля­тина, курка, яловичина, все без шкірки та сполучної тканини;
  • з жирів: натуральне вершко­ве масло, можна топлене. Соняш­никова, оливкова олії.
  • вершки, сир, молоко, кисло­ти, що обумовлюють нейтраліза­цію;
  • омлети яєчні, яйце, відваре­не не круто;
  • риба на парі або котлети. Ви­бирайте річкову з високим вміс­том ненасичених жирних кислот;
  • відварені морепродукти;
  • Якщо дозволяє лікар, чергуйте сік з 1 сирого овоча – картоплі, ка­пусти або моркви (можна суміш), він має антацидну (знижує кис­лотність) дію і багатий вітамінами А, С, В, необхідними для регене­рації слизової оболонки шлунка.

Чого не можна за гастритів з підвищеною кислотністю.

Дотримуйтеся оптимальної температури споживання напоїв і страв – 36-45°С.

Які продукти ускладнюють лікування гастриту:

  • тепла м’яка випічка (здоба, листкові вироби, пампушки) і сві­жоспечений хліб;
  • наваристі екстрактні жирні бульйони з м’яса, грибів, рибні, розсольник, щі, борщ, окрошка на квасі;
  • м’ясо жирного сорту, не про­варене, копчене, солоне, риба з такими ж характеристиками;
  • круп’яні страви з перловки, кукурудзи, пшона, бобові страви.
  • обмеження на кисломолочні вироби, гострі сири;
  • не вживайте круто зварені яйця;
  • овочі зі щільною жорсткою волокнистою структурою і різким смаком: ріпа, редька, редиска, бруква;
  • консерви;
  • не можна шпинат, сиру цибу­лю і часник, щавель, а також гірчи­цю, перець, хрін;
  • не вживайте кислих ягід з в’язкою твердою консистенцією, сухофруктів;
  • не вживайте також шоколаду і кави, забудьте про смажені стра­ви та газовані напої. Вони стиму­люють газоутворення, підвищу­ють кислотність.

Що можна їсти за гастриту зі зниженою кислотністю (гіпоа­цидною):

  • хлібобулочні вироби з тіста без здоби в підсушеному стані;
  • круп’яні рідкі каші, зварені на воді або з додаванням молока 1:1, а також парові суфле, запіканки й пудинги;
  • відварене м’ясо без жиру, жил і шкірки;
  • нежирні супи, бульйони з м’яса, риби з вермішеллю, крупа­ми, дрібно нашаткованими овоча­ми;
  • рагу, запіканки, пюре, суфле з капусти, моркви, буряка, карто­плі, кабачка;
  • медовий напій, компоти на солодких ягодах, фруктах;
  • можна чай зі скибочкою ли­мона, какао з додаванням моло­ка, відвар із шипшини;
  • кисломолочні вироби, сир твердий негострий;
  • виноград без шкірки, кавуни, можна груші, яблука запечені;
  • трохи рослинної олії, а також вершкового масла.

Якщо харчування буде неповноцінним, розвинеться авітамі­ноз, порушення обміну речовин (анемія, хвороба печінки, кишеч­нику, підшлункової залози, інших органів). Крім того, нестача амі­нокислот, жирних кислот, вугле­водів і мінералів перешкоджає швидкій регенерації пошкодже­них тканин шлунка.

Чого не можна їсти за гіпо­ацидного астриту (низька кис­лотність):

  • свіжу хлібобулочну продук­цію та випічку;
  • пшоно, перловку, бобові;
  • жирні сорти м’ясопродуктів, промислові напівфабрикати;
  • консерви, майонези, кетчупи з магазину;
  • сир з приправами солоний або гострий;
  • капусту червону й білокачан­ну, редьку, ріпу, перець, редиску, огірки, гриби;
  • не вживайте жирну і просо­лену рибу.
  • У випадку загострення хворо­би не можна:
  • малину, апельсини, аґрус, смородину, полуницю, фрукти з жорсткою волокнистою кліткови­ною;
  • шоколад;
  • цитрусові й виноградні соки.

Готувати краще простіші стра­ви з невеликою кількістю інгре­дієнтів, що полегшує перетрав­лювання. Не можна переїдати, а також морити себе голодом з ме­тою схуднення, їжу обов’язково пережовувати до повного подріб­нення. Після їди спокійно посиді­ти хвилин 20.

Читайте також: Відновлюємо вітамінний баланс організму

Лідія Пшенична