Дієта хворих на гастрит: що можна, а чого не можна їсти
Розширену консультацію про дієту під час лікування треба обов’язково отримати у лікаря-гастроентеролога
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/450849/pexels-ella-olsson-1640771.jpg)
Більшість з нас ставляться до діагнозу гастрит легковажно. Насправді ж це дуже підступна хвороба, лікування якої передбачає обов’язкове дотримання дієти. Для гастриту з підвищеною кислотністю дозволені й заборонені одні продукти, а якщо кислотність понижена – інші.
Розширену консультацію про дієту під час лікування треба обов’язково отримати у лікаря-гастроентеролога, оскільки важливо зважати на міру і природу захворювання, а також узгодженість продуктів з ліками, щоб не ослабити дію препаратів. Однозначно, якщо запалені слизові оболонки шлунка, не можна вживати спиртовмісні рідини й тютюн, а що можна і чого не можна їсти, подаємо списками, залежно від виду запалення.
Гіперацидний гастрит
Потрібне дробове (без частих перекушувань) повноцінне харчування, їжа не має бути дуже гарячою або холодною. Перевагу віддавайте стравам із рідкою і м’якою консистенцією (супи протерті, кашу тільки рідку, рибу, м’ясо, курку добре розварити).
Що можна їсти за гастриту з підвищеною кислотністю:
- хлібобулочні вироби тільки підсушені, галетне печиво, сухарі;
- фруктове пюре без вмісту грубої клітковини, груші, бажано запечені, яблука, некислі ягоди, а також напої з них;
- компоти, відвари шипшини, чай, розбавлений молоком, спеціальна негазована мінералка;
- овочі в консистенції кашки, рагу з моркви, капусти, буряка, томатів (зняти шкірку).
- м’ясо (сорти нежирні): телятина, курка, яловичина, все без шкірки та сполучної тканини;
- з жирів: натуральне вершкове масло, можна топлене. Соняшникова, оливкова олії.
- вершки, сир, молоко, кислоти, що обумовлюють нейтралізацію;
- омлети яєчні, яйце, відварене не круто;
- риба на парі або котлети. Вибирайте річкову з високим вмістом ненасичених жирних кислот;
- відварені морепродукти;
- Якщо дозволяє лікар, чергуйте сік з 1 сирого овоча – картоплі, капусти або моркви (можна суміш), він має антацидну (знижує кислотність) дію і багатий вітамінами А, С, В, необхідними для регенерації слизової оболонки шлунка.
Чого не можна за гастритів з підвищеною кислотністю.
Дотримуйтеся оптимальної температури споживання напоїв і страв – 36-45°С.
Які продукти ускладнюють лікування гастриту:
- тепла м’яка випічка (здоба, листкові вироби, пампушки) і свіжоспечений хліб;
- наваристі екстрактні жирні бульйони з м’яса, грибів, рибні, розсольник, щі, борщ, окрошка на квасі;
- м’ясо жирного сорту, не проварене, копчене, солоне, риба з такими ж характеристиками;
- круп’яні страви з перловки, кукурудзи, пшона, бобові страви.
- обмеження на кисломолочні вироби, гострі сири;
- не вживайте круто зварені яйця;
- овочі зі щільною жорсткою волокнистою структурою і різким смаком: ріпа, редька, редиска, бруква;
- консерви;
- не можна шпинат, сиру цибулю і часник, щавель, а також гірчицю, перець, хрін;
- не вживайте кислих ягід з в’язкою твердою консистенцією, сухофруктів;
- не вживайте також шоколаду і кави, забудьте про смажені страви та газовані напої. Вони стимулюють газоутворення, підвищують кислотність.
Що можна їсти за гастриту зі зниженою кислотністю (гіпоацидною):
- хлібобулочні вироби з тіста без здоби в підсушеному стані;
- круп’яні рідкі каші, зварені на воді або з додаванням молока 1:1, а також парові суфле, запіканки й пудинги;
- відварене м’ясо без жиру, жил і шкірки;
- нежирні супи, бульйони з м’яса, риби з вермішеллю, крупами, дрібно нашаткованими овочами;
- рагу, запіканки, пюре, суфле з капусти, моркви, буряка, картоплі, кабачка;
- медовий напій, компоти на солодких ягодах, фруктах;
- можна чай зі скибочкою лимона, какао з додаванням молока, відвар із шипшини;
- кисломолочні вироби, сир твердий негострий;
- виноград без шкірки, кавуни, можна груші, яблука запечені;
- трохи рослинної олії, а також вершкового масла.
Якщо харчування буде неповноцінним, розвинеться авітаміноз, порушення обміну речовин (анемія, хвороба печінки, кишечнику, підшлункової залози, інших органів). Крім того, нестача амінокислот, жирних кислот, вуглеводів і мінералів перешкоджає швидкій регенерації пошкоджених тканин шлунка.
Чого не можна їсти за гіпоацидного астриту (низька кислотність):
- свіжу хлібобулочну продукцію та випічку;
- пшоно, перловку, бобові;
- жирні сорти м’ясопродуктів, промислові напівфабрикати;
- консерви, майонези, кетчупи з магазину;
- сир з приправами солоний або гострий;
- капусту червону й білокачанну, редьку, ріпу, перець, редиску, огірки, гриби;
- не вживайте жирну і просолену рибу.
- У випадку загострення хвороби не можна:
- малину, апельсини, аґрус, смородину, полуницю, фрукти з жорсткою волокнистою клітковиною;
- шоколад;
- цитрусові й виноградні соки.
Готувати краще простіші страви з невеликою кількістю інгредієнтів, що полегшує перетравлювання. Не можна переїдати, а також морити себе голодом з метою схуднення, їжу обов’язково пережовувати до повного подрібнення. Після їди спокійно посидіти хвилин 20.
Читайте також: Відновлюємо вітамінний баланс організму
Лідія Пшенична