Жирні кислоти омега-3 — це найважливіша «деталь» для функціонування організму
Раніше дієтологи в один голос твердили — всі жири шкідливі. Потім жир реабілітували, і тепер експерти зі здорового харчування співають дифірамби жирним кислотам
«Їсти жирне — шкідливо», — це помилкове твердження лежить в основі багатьох популярних дієт. У 90-х роках світ захопила мода на знежирені продукти, які стали вважати синонімом здорового харчування. Але експеримент із тріском провалився: виявилося, що раціо без усіх жирів без винятку загрожує серйозними наслідками для організму — передчасним старінням, деградацією клітин мозку, серцево-судинними захворюваннями. Епідемію хронічної втоми, що вразила останніми роками активних молодих людей, дієтологи безпосередньо пов’язують із масовою відмовою від жирів у будь-якому вигляді. Але тут річ не так у кількості, як у якості.
Сучасна наука про харчування ділить жири (або, більш коректний термін, жирні кислоти), що є в продуктах, на три основні групи: насичені, мононенасичені і поліненасичені.
Перші містяться в основному у продуктах тваринного походження (сир, м’ясо, вершкове масло, сметана), і до них потрібно ставитися дуже обережно: саме вони загрожують холестериновими бляшками та жировими відкладеннями. Мононенасичені жирні кислоти (відомі також як омега-9) належать до корисних жирів: вони, навпаки, борються із поганим холестерином та знижують ризик судинних захворювань. Їх найбільше у продуктах рослинного походження: горіхах, насінні, вівсяній крупі, оливках та оливковій олії.
Третя група ділиться на два підрозділи: омега-6 та омега-3 — і вони мають репутацію «здорових» жирів, але й з ними теж все непросто. Так уже влаштований наш організм, що надлишок ненасичених омега-6 він здатний перетворювати на насичені жирні кислоти, а далі - все за попереднім сценарієм: зайва вага та проблеми із серцем. Омега-6 є в м’ясі, яйцях, соняшниковій олії, але зловживання цими продуктами не призводить ні до чого хорошого. Найширшим спектром корисної дії на організм, практично без застережень, мають омега-3: вони можуть допомогти знизити холестерин, пом’якшити симптоми артриту та астми, знизити ризик хвороби Альцгеймера та депресії і, найдивовижніше, перешкоджають формуванню жирових відкладень. Особливо багаті на омега-3 риби з холодних морів (лосось, оселедець, скумбрія, тріска), насіння, лляна олія, волоські горіхи, за всієї своєї жирності вони ідеально підходять навіть для «дієти стрункості». Тому частіше влаштовуйте собі рибний день. Це важливо для серцево-судинної системи, мозку, імунітету. Одне слово, це найважливіша «деталь» для правильного функціонування організму.
Дефіцит жирних кислот омега-3 впливає на здоров’я так само негативно, як активне куріння. Дієта з низьким вмістом омега-3 навантажує серцево-судинну систему та послаблює імунну систему, збільшуючи сприйнятливість до інфекцій та раку, призводить до проблем з пам’яттю, сухості шкіри та ламкості волосся.
Салат з руколою і лососем
200 г слабосоленого лосося, 100 г руколи, 2 ст. ложки сирої олії волоського горіха, 1 лимон, 1 огірок, 10 помідорів чері, сіль і перець — до смаку.
Лимон добре промити, розрізати, з половини вичавити сік.
Огірок помити і нарізати тонкими кружальцями. Помідори чері помити і розрізати навпіл. Руколу промити під проточною водою, обсушити паперовими рушниками та викласти на тарілку.
Рибу нарізати невеликими шматками, додати до руколи. Зверху викласти огірки та помідори. Салат посолити, поперчити, полити лимонним соком та олією волоського горіха.
Запечена скумбрія з овочами
500 г картоплі, 300 г різнокольорових помідорів чері, 2 різнокольорові солодкі перці, 2 маленькі цукіні, 1 цибулина, 4 зубчики часнику, 8 гілочок чебрецю, 6 ст. ложок оливкової олії, 1 ч. ложка сушених пластівців чилі, сіль.
Для риби: 4 скумбрії вагою по 350 г, 1 ч. ложка насіння фенхелю, 1 ч. ложка насіння коріандру, 1 лимон, 1−2 ст. ложки оливкової олії, сіль і перець.
Розігріти духовку до 220°С.
Перці очистити від насіння та перегородок, нарізати довгими смужками завширшки близько 2 см. Цукіні нарізати кружальцями завтовшки 1 см.
Очистити цибулю і часник, цибулю нарізати півкільцями, зубчики часнику розрізати навпіл.
Картоплю ретельно вимити щіткою, обсушити і розрізати на 4−6 частин.
Відокремити листочки чебрецю від стебел і дрібно посікти. Змішати чебрець із сіллю, пластівцями чилі та оливковою олією.
Викласти овочі на деко і полити олією з чебрецем, перемішати. Поставити овочі в духовку на 10 хв.
Випатрати скумбрію, вийняти зябра, промити рибу в холодній воді і обсушити паперовими рушниками.
Розтерти насіння фенхелю та коріандру у ступці, змішати із сіллю і перцем. Натерти рибу всередині та зовні сумішшю приправ. Лимон ошпарити окропом і нарізати тонкими скибочками. Покласти кілька скибочок лимона у черевце риби.
Покласти скумбрію на овочі і скропити оливковою олією. Запікати у духовці 20−25 хв.
Коли риба буде готова, обережно перекласти її на тарілку.
Розрізати помідори чері навпіл і змішати з овочами на деку. Перекласти овочі до риби, посипати листям базиліку і подавати.
Домашній шоколад з горіхами
200 г темного шоколаду, 50 г горіхів (мигдаль, кеш’ю, волоські горіхи, арахіс), 50 г насіння (гарбузового, соняшникового, чіа, кунжуту), 40 г апельсинових цукатів, 40 г в’яленої журавлини.
Посікти ножем горіхи та цукати і скласти у миску. Додати насіння і половину цукатів (якщо цукати великі, нарізати їх).
Наламати шоколад у миску, встановлену на водяній бані. Гріти шоколад, доки він не розплавиться. Всипати горіхову суміш і перемішати лопаткою. Розтопити шоколад можна й у мікрохвильовій печі, використовуючи короткі цикли на малій потужності (наприклад, у режимі розморожування) по 10−20 секунд, перемішуючи вміст миски після кожного циклу.
Перелити масу у форму, застелену харчовою плівкою, розрівняти, розкласти в’ялену журавлину і цукати, що залишилися, зверху і поставити у холодильник на 2 год.