Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Добавки до чаю, які зігріють

Кориця підніме настрій, м’ята допоможе заснути

Останнім часом популярними є чаї з натуральними рослинними добавками — сушеними лікувальними травами, квітами, спеціями, прянощами і фруктами. Вони не лише наділяють чаї зігрівальними та лікувальними властивостями, а й роблять напій ще смачнішим і незвичнішим, звичайне чаювання перетворюється на справжню чайну дегустаційну церемонію. Слід пам’ятати, що добавки мають бути натуральними, а чай — без барвників та ароматизаторів.

Цитрусові чудово поєдну­ються з чаєм, будь-то лимон, апельсин, грейпфрут чи навіть мандарин. Спробуйте додати часточку — і настрій одразу по­кращиться.

Зі смаком отримуєте відра­зу і користь: цитрусові багаті на вітамін С та інші антиокси­данти. Головне — не класти ци­труси до гарячого чаю. Доче­кайтеся, поки він охолоне до такої температури, коли вже не буде обпікати, інакше вітамін С зруйнується.

Мед має антибактеріаль­ні властивості і може допомог­ти за перших ознак хвороби, а також заспокоїти біль у горлі, якщо вже захворіли. Мед м’яко зволожує слизові та допомагає відходити мокротинню, якщо воно є. А ще робить чай аро­матним і солодким.

Раніше писали, що мед ніби­то не можна нагрівати вище 40 градусів, бо він утворює канце­рогенні речовини. На щастя, це виявилося міфом: репутацію меду врятовано, і його можна додавати навіть в окріп. Що­правда, тоді користь антиокси­дантів трохи знизиться, але за­лишаться корисні властивості білкових сполук та ферментів.

Кориця має антисептич­ні властивості та здатна при­скорювати обмін речовин, до­помагаючи зігрітися. До того ж рідко яка мікстура має такий аромат, тому сміливо додавай­те корицю у чорний чай, фіто­чай або напої з молоком. Ко­риця відразу підніме настрій. Якщо подаєте чай на компанію, покладіть паличку кориці у чай­ник — вона ефектно виглядає і надає душевності.

Чай з м’ятою корисний у всьому. Він допомагає під час нервової напруги, головного болю та безсоння, тож якщо багато нервуєте, потрібно уве­чері пити чай з м’ятою.

Ця трава допомагає боро­тися із розладами шлунково-кишкового тракту (які теж час­то від нервів) — синдромом подразненого кишківника та спазмами.

Також м’ята допомагає за­гальмувати запальні процеси під час застуди та грипу, по­легшити хворобливі менструа­ції та зміцнити серцево-судин­ну систему. У ній ціла команда помічників: рутин, аскорбінова кислота, ментол, цинеол та ци­траль.

За дією розмарин схожий на м’яту: також допомагає по­ліпшити процес травлення, бо­реться із підвищеною кислот­ністю шлунка, газоутворенням і здуттям живота. Але розма­рин ще покращує функціону­вання печінки та зменшує го­ловний біль, знімає біль у разі запалення та допомагає зни­жувати рівень цукру. Свіжі гі­лочки розмарину дуже аромат­ні, їх можна додавати і в зелені, й у червоні чаї.

Ехінацея відома здатністю стимулювати імунну систему, вона вміє мотивувати клітини-захисники. Її використовують для полегшення симптомів та скорочення тривалості засту­ди, тому ехінацею часто про­писують дітям та літнім людям.

Імбир — класика протизас­тудних і просто зігрівальних добавок у чай, беззаперечний лідер за цілющими властивос­тями. Імбир допомагає контролювати вагу та апетит, під­тримуючи почуття ситості та покращуючи спалювання ка­лорій. Він навіть здатний руй­нувати деякі види бактерій та вірусів. Отже, його регулярне вживання допомагає зменшу­вати рівень запалень під час хронічних захворювань. До­давайте як свіжий імбир, на­тертий на дрібній тертці, так і в порошку. Особливо чудодій­не його поєднання з лимоном та медом.

Імбирний чай

1 гілочка м’яти, 70 г коре­ня імбиру, 1,2 л питної води, 5 ст. ложок меду, мелений чорний перець — на кінчику ножа, 4 ст. ложки лимонного чи апельсинового соку.

Гілочку м’яти вимити й об­сушити. Корінь імбиру очисти­ти, вимити і натерти на дрібній або середній тертці.

Питну воду налити у ківш, поставити на сильний вогонь і закип’ятити. Додати мед і на­тертий імбир. Перемішати і тримати на вогні близько 30 сек. Процідити через ситечко у чайник, намагаючись вичавити з імбиру максимальну кількість рідини.

Додати мелений чорний перець, гілочки м’яти та ли­монний сік. Закрити чайник і залишити на 10 хв. Можна за­горнути у рушник, щоб чай за­лишився дуже гарячим.