Добавки до чаю, які зігріють
Кориця підніме настрій, м’ята допоможе заснути
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/523382/imbyr.jpg)
Останнім часом популярними є чаї з натуральними рослинними добавками — сушеними лікувальними травами, квітами, спеціями, прянощами і фруктами. Вони не лише наділяють чаї зігрівальними та лікувальними властивостями, а й роблять напій ще смачнішим і незвичнішим, звичайне чаювання перетворюється на справжню чайну дегустаційну церемонію. Слід пам’ятати, що добавки мають бути натуральними, а чай — без барвників та ароматизаторів.
Цитрусові чудово поєднуються з чаєм, будь-то лимон, апельсин, грейпфрут чи навіть мандарин. Спробуйте додати часточку — і настрій одразу покращиться.
Зі смаком отримуєте відразу і користь: цитрусові багаті на вітамін С та інші антиоксиданти. Головне — не класти цитруси до гарячого чаю. Дочекайтеся, поки він охолоне до такої температури, коли вже не буде обпікати, інакше вітамін С зруйнується.
Мед має антибактеріальні властивості і може допомогти за перших ознак хвороби, а також заспокоїти біль у горлі, якщо вже захворіли. Мед м’яко зволожує слизові та допомагає відходити мокротинню, якщо воно є. А ще робить чай ароматним і солодким.
Раніше писали, що мед нібито не можна нагрівати вище 40 градусів, бо він утворює канцерогенні речовини. На щастя, це виявилося міфом: репутацію меду врятовано, і його можна додавати навіть в окріп. Щоправда, тоді користь антиоксидантів трохи знизиться, але залишаться корисні властивості білкових сполук та ферментів.
Кориця має антисептичні властивості та здатна прискорювати обмін речовин, допомагаючи зігрітися. До того ж рідко яка мікстура має такий аромат, тому сміливо додавайте корицю у чорний чай, фіточай або напої з молоком. Кориця відразу підніме настрій. Якщо подаєте чай на компанію, покладіть паличку кориці у чайник — вона ефектно виглядає і надає душевності.
Чай з м’ятою корисний у всьому. Він допомагає під час нервової напруги, головного болю та безсоння, тож якщо багато нервуєте, потрібно увечері пити чай з м’ятою.
Ця трава допомагає боротися із розладами шлунково-кишкового тракту (які теж часто від нервів) — синдромом подразненого кишківника та спазмами.
Також м’ята допомагає загальмувати запальні процеси під час застуди та грипу, полегшити хворобливі менструації та зміцнити серцево-судинну систему. У ній ціла команда помічників: рутин, аскорбінова кислота, ментол, цинеол та цитраль.
За дією розмарин схожий на м’яту: також допомагає поліпшити процес травлення, бореться із підвищеною кислотністю шлунка, газоутворенням і здуттям живота. Але розмарин ще покращує функціонування печінки та зменшує головний біль, знімає біль у разі запалення та допомагає знижувати рівень цукру. Свіжі гілочки розмарину дуже ароматні, їх можна додавати і в зелені, й у червоні чаї.
Ехінацея відома здатністю стимулювати імунну систему, вона вміє мотивувати клітини-захисники. Її використовують для полегшення симптомів та скорочення тривалості застуди, тому ехінацею часто прописують дітям та літнім людям.
Імбир — класика протизастудних і просто зігрівальних добавок у чай, беззаперечний лідер за цілющими властивостями. Імбир допомагає контролювати вагу та апетит, підтримуючи почуття ситості та покращуючи спалювання калорій. Він навіть здатний руйнувати деякі види бактерій та вірусів. Отже, його регулярне вживання допомагає зменшувати рівень запалень під час хронічних захворювань. Додавайте як свіжий імбир, натертий на дрібній тертці, так і в порошку. Особливо чудодійне його поєднання з лимоном та медом.
Імбирний чай
1 гілочка м’яти, 70 г кореня імбиру, 1,2 л питної води, 5 ст. ложок меду, мелений чорний перець — на кінчику ножа, 4 ст. ложки лимонного чи апельсинового соку.
Гілочку м’яти вимити й обсушити. Корінь імбиру очистити, вимити і натерти на дрібній або середній тертці.
Питну воду налити у ківш, поставити на сильний вогонь і закип’ятити. Додати мед і натертий імбир. Перемішати і тримати на вогні близько 30 сек. Процідити через ситечко у чайник, намагаючись вичавити з імбиру максимальну кількість рідини.
Додати мелений чорний перець, гілочки м’яти та лимонний сік. Закрити чайник і залишити на 10 хв. Можна загорнути у рушник, щоб чай залишився дуже гарячим.