Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Заморська їжа

Екзотичні фрукти мають не лише незвичний вигляд, смак і дивовижний аромат, головне у них – користь для здоров’я

Про чудодійні властивості плодів з далеких країн розповідають багато легенд. І не без підстав: в екзотичних фруктах багато корисних речовин і вітамінів, життєво необхідних для нашого організму.

Авокадо («алігаторова груша»)

Містить олеїнову кислоту, яка допомагає боротися із зайвим холестерином у крові, вітаміни A, E, F, дуже важливі для нор­мальної життєдіяльності орга­нізму. Авокадо використовуєть­ся як в їжі, так і у складі різних косметичних засобів. Що стосу­ється косметології, то особливо ефективне застосування цього плода для лікування і зміцнення волосся.

Лічі (китайська слива, «око дракона»)

Цей фрукт розміром з пере­пелине яйце, червонуватий, з горбкуватою шкіркою, яка легко відділяється від м’якоті – кремо­вої, соковитої, кисло-солодкої, ароматної, що буквально тане у роті... У центрі плоду – темно-коричнева кісточка. Лічі містить рекордну кількість нікотинової кислоти (саме вона допомагає регулювати окислювально-від­новні процеси в організмі), віта­міни С, В1 і В2, залізо і фосфор, необхідний для здоров’я вен, зубів і волосся. Ніжна м’якоть з легким ароматом чайної троянди добре втамовує спрагу, покра­щує травлення і очищає організм від холестерину. Китайці часто додають сік лічі у чай: у поєднанні з антиоксидантами це справжній еліксир молодості.

Манго

Має властивість очищати і освіжати весь організм, містить майже повний набір всіх необ­хідних людині вітамінів (С, Е, В3, В5, В6, каротиноїди) і 12 аміно­кислот. Це єдиний у світі фрукт, м’якоть якого насичена проти­вірусною речовиною – мангі­ферином, а бета-каротину, що нейтралізує вільні радикали, у ньому в п’ять разів більше, ніж у мандаринах.

Ананас

Крім набору вітамінів і міне­ралів, його ароматна соковита м’якоть містить речовини, що сприяють розщепленню над­лишків жиру. «Ананасові» кисло­ти успішно використовуються в косметології для виготовлення пілінгів, що делікатно очищають шкіру.

Гуава

Цей яблукоподібний фрукт вважається одним з найкорисні­ших плодів на планеті – одного лише вітаміну Р в ньому у 15 разів більше, ніж у цитрусових! А ще – майже вся таблиця Менделєєва, білки, жири, вітамін С (у п’ять разів більше, ніж в апельсині!). І безцінна група вітамінів В. Для максимальної користі рекомен­дується їсти його разом зі шкір­кою.

Маракуя

Корисних речовин в її складі не злічити: особливо важливий підвищений вміст серотоніну, що нормалізує роботу нервової системи і сприяє здоровому та міцному сну. Це один з найбільш затребуваних фруктів у космето­логії: його екстракт і олія мають регенерувальні властивості і по­казані для прив’ялої та втомленої шкіри. Очисні гелі з маракуєю до­помагають у випадку жирної і про­блемної шкіри, а шампуні та мас­ки зволожують волосся.

Барбадоська вишня

Плід яскраво-червоний з жов­тою м’якоттю, має величезну кількість провітаміну А, вітамінів В1 і В2, заліза, фосфору і кальцію. А вміст вітаміну С в ньому про­сто зашкалює: подвійна добова норма, тобто у 100 разів більше, ніж в апельсині! З’їсти її свіжою складно – вона дуже кисла, а от якщо зварити з неї компот, до­давши меду, вийде освіжаючий напій.

Папая

Це чудовий дієтичний про­дукт: маючи значний набір ві­тамінів та поживних речовин, містить лише близько 50 ккал! Фермент цього плоду папаїн сприяє травленню і використо­вується в косметології для відбі­лювання шкіри та видалення не­бажаного волосся! Маски з папаї особливо корисні для сухої і чут­ливої шкіри: вони пом’якшують і зволожують її, при цьому м’яко очищають.

Ківано

Має тонізуючу дію, оскіль­ки дуже багате на вітаміни С і групи В. Смак желеподібної м’якоті є чимось середнім між смаком лимона і свіжого огірка.

Карамбола

Підвищує захисні сили орга­нізму (за рахунок вітаміну С), а завдяки присутності магнію ви­водить з тканин надлишок рідини. Карамбола також може застосо­вуватися як проносне.

Фініки

У них міститься велика кількість вітамінів A, E, B, калій, кальцій, магній, фосфор, цинк, марганець і багато інших мікроелементів, яких немає в інших фруктах. Фі­ніки дуже корисні вагітним, а та­кож жінкам після пологів – допо­магають відновити сили і велику втрату крові. Також дуже корисні у разі підвищеної втомлюваності і нервозності.

Фейхоа

Регулярне вживання ягід фей­хоа – хороша профілактика захво­рювань щитовидної залози. Фей­хоа містить йод, а також вітамін С і фруктові кислоти.

Джекфрут

Коріння дерева застосовують для лікування діареї, а квітки ма­ють антидіуретичні властивості. Стиглий фрукт має послаблю­вальну властивість. Вважається, що заварене у вигляді трав’яного чаю листя джекфрута збільшує кількість молока у матерів, що го­дують грудьми.

Дуріан

«Король тайських фруктів». Це величезний плід зі страхітливими шипами і огидним запахом, але поживний і ситний, багатий на ві­тамін С. Його смажать, варять, су­шать, а в консервованому вигляді додають у муси, морозиво і м’ясні страви. Дуріан вважають афроди­зіаком.

Два боки медалі

Фахівці застерігають: «екзот», який ви купуєте в супермаркеті, може бути не такий корисний, як би нам хотілося.

Потрібно розуміти, що екзо­тичні фрукти не п’ять хвилин тому були зірвані з дерева. Вони про­йшли обробку для зберігання під час перевезення і довго пере­бували в дорозі. Так, наприклад, вміст вітаміну С у тропічних фрук­тах майже вдвічі знижується за два тижні після збору і продовжує знижуватися, якщо плоди збері­гаються довше.

Іншими словами, щоб отрима­ти максимум користі з екзотичних фруктів, бажано їсти їх там, де вони ростуть, прямо з гілки. Чим і займаються туристи – поєднують приємне з корисним. Однак і тут є підводні камені: потрапивши в наш організм, фрукти, а точніше, їхні активні інґредієнти, можуть призвести до небажаних наслід­ків.

Свіжі тропічні фрукти можуть виявитися сильним подразни­ком для незвичної до них фер­ментної системи, тож з дегус­тацією екзотичних плодів краще бути обережнішими. Вони мо­жуть спровокувати загострення таких захворювань, як гастрит, панкреатит, холецистит, а також алергічні реакції – як справжні, так і псевдоалергічні (харчове не­сприйняття). На останні припа­дає 65% всіх випадків несприй­няття продуктів.

Приємне, але не дуже корисне

Все це не означає, що тропіч­ні фрукти взагалі не можна їсти. Можна, але без фанатизму! І вже точно не покладаючи на «за­морських гостей» особливих на­дій, пов’язаних зі схудненням чи оздоровленням.

Звичайно, протягом життя наш організм вчиться перетрав­лювати нові продукти, але ви­користовувати весь потенціал фруктів здатна лише ферментна система, в яку генетично закла­дено таку здатність, наголошу­ють експерти. Наша з вами фер­ментна система формувалася тисячі років, і до останніх років навіть апельсини і банани були для нас такою ж екзотикою, як зараз маракуя. Отож наразі ми просто не готові засвоювати з тропічних гостей всю користь, яка в них міститься.

Зате задоволення від них мо­жемо отримати повною мірою, але робити це потрібно грамотно і з розумом. Пробуйте незнайо­мі фрукти обережно, особливо в подорожі. Не забувайте брати в поїздку ферментні препарати на випадок можливих проблем. По­чинайте з невеликих порцій, най­краще по одному фрукту на раз. Протягом доби після дегустації спостерігайте за самопочуттям: чи не виникне алергічна реакція або розлад шлунка. Якщо все нормально, порцію можна збіль­шувати.

Підготувала Галина Вербицька.

Читайте також: Зимовий вітамін

Схожі новини