Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зимовий вітамін

Шматочок сала – для профілактики коронавірусу

Дієтологи схвалили вживання сала, яке незаслужено довго було у «чорному списку». Поборники здорового харчування й раніше чути не хотіли про цей продукт через надмірну калорійність. Але є в ньому чимало корисних речовин та унікальних властивостей.

У 60-х роках минулого сто­ліття американці винесли вердикт: тваринний жир – головний ворог людства у бо­ротьбі із зайвою вагою та атеро­склерозом судин. Це призвело до витіснення тваринних жирів і заміщення їх на маргарин, що якраз і складається з трансжи­рів, які, як з’ясувалося, й винні у розвитку атеросклерозу, ожирін­ня, інфаркту, інсульту і навіть зло­якісних пухлин. Потім з’явилася пальмова олія – дешевий і не менш шкідливий продукт.

А тим часом сало входить до ТОП-10 найкращих продуктів, випереджаючи розрекламова­ну оливкову олію. У ньому є жи­ророзчинні кислоти, вітаміни В1, В2, В6, В9, РР, С, А, Е і навіть віта­мін D. Додайте кальцій, магній, марганець, фосфор, калій, цинк, натрій, мідь, залізо та рідкісний селен – потужний антиоксидант, дефіцит якого відчувають понад 80 відсотків людей.

Беручи участь у стимуляції нейронів, жири покращують го­строту зору, концентрацію уваги та пам’яті. Оскільки сало сприят­ливо впливає на нервову систе­му, його сміливо можна назвати натуральним антидепресантом.

Корисне сало й для легенів, альвеоли яких зсередини покри­ті сурфактантом, у складі якого є жири. Вони допомагають орга­нізму стимулювати імунну відпо­відь під час зустрічі з вірусами та бактеріями. Тому шматочок сала на день – чудова профілактика коронавірусу.

У салі є холін – речовина, яка очищає та захищає кровоносні судини від холестерину. І це най­краща профілактика тромбоут­воренню та атеросклерозу.

Сало очищає судини від ате­росклеротичних бляшок, допо­магаючи утворенню в печінці «хорошого» холестерину та роз­щепленню «поганого». І все за­вдяки арахідоновій кислоті: у салі її вдесятеро більше, ніж у верш­ковому маслі!

Що стосується власне холес­терину, то у свинячому салі його лише 90 мкг на 100 г продукту. Отож 1-2 скибочки сала шкоди не завдадуть, а метаболізм по­кращать.

Потрібні жирні кислоти і для вироблення гормонів. І особли­ву увагу на сало слід звернути ді­вчатам зі зниженим лібідо, пору­шеннями менструального циклу та безпліддям.

Але їсти його бажано у першій половині дня, найкраще на сніда­нок. Оптимальна денна доза для здорової людини – 30-40 г. Щодо калорійності, то вона справді дуже висока: близько 800 ккал на 100 г. Але, по-перше, сала багато не з’їси. По-друге, калорії дуже повільно розщеплюються, збе­рігаючи надовго відчуття ситості.

Якщо хочете забезпечити ор­ганізму нормальний життєвий тонус, хороший імунітет, чудову розумову та фізичну діяльність, включіть сало у свій раціон.

Попри поширену думку, що сало є суто українським продук­том, свиняче сало – традицій­ний інґредієнт для кулінарних рецептів у Білорусі, Польщі, Че­хії, Словаччині, Угорщині, При­балтиці. Його використовують для смаження, а також засолю­ють, коптять і, тонко нарізавши, подають із житнім хлібом як за­куску.

Сало у розсолі

500 г свіжого сала, 0,5 лі­тра води, 6-7 зубчиків часни­ку, 1/2 стручка гострого пер­цю чилі, 2 ч. ложки спецій для шпику (свинини), 1 ст. ложка солі.

Зубчики часнику очистити, сполоснути і розчавити ножем. Перець чилі сполоснути та на­різати кільцями. Підготувати го­товий набір спецій для сала.

Свіже сало, можна з невели­ким м’ясним прошарком, спо­лоснути та просушити за до­помогою паперових кухонних рушників. Нарізати сало шма­точками.

Воду довести до кипіння, розчинити сіль і варити 1 хв, обов’язково остудити розсіл.

На дно чистої банки всипа­ти трохи спецій для сала, час­нику та чилі. Наповнювати банку салом, пересипаючи спе­ціями, часником і перцем. Зали­ти в банку приготовлений роз­сіл, щоб він повністю покрив шматочки сала. Закрутити бан­ку, поставити у прохолодне міс­це на три дні.

Опісля сало нарізати невели­кими шматочками і куштувати.

Сало, запечене у фользі

1,5 кг підчеревини (сала з м’ясним прошарком), 1 голо­вка часнику, 1/4 ч. ложки ме­леного лаврового листя, 1,5 ч. ложки кам’яної солі, 1,5 ч. ложки суміші перців грубого помелу, 3 ч. ложки води.

Сало розрізати впоперек на 3 приблизно однакові частини. Сіль та перець змішати з меле­ним лавровим листям, зверху вичавити головку часнику, змі­шати з водою.

Зробити ножем у салі глибокі проколи і відразу начинити його з усіх боків кашкою зі спецій. Та­кож натерти нею всю поверхню. Обгорнути щільною фольгою, перекласти на деко і залиши­ти на кілька годин. Запікати при 200°С 1-1,5 год. Дати охолону­ти, не розкриваючи фольги.

Подати можна як гарячим до картоплі, так і холодним на бу­терброди. Залишок сала можна зберігати в морозильній камері.

Запікати можна відразу з ці­лою натертою спеціями карто­плею.

Картопля із салом на шпажках

8 картоплин, 200 г сала, 1 ріпчаста цибулина, 1 ст. лож­ка олії, сіль і чорний мелений перець.

Невеликі картоплини ретель­но помити. Зварити в шкірці до напівготовності. Дати охолону­ти, потім нарізати товстими кру­жальцями.

Сало з прошарком м’яса на­різати кубиками, цибулю – кіль­цями. Дерев’яні шампури замо­чити у холодній воді на 30 хв.

Нанизати, чергуючи карто­плю, сало та цибулю.

Шашлички скропити олією, посолити і поперчити. За ба­жання, приправити спеціями. Викласти на деко, запікати в га­рячій духовці до готовності.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини