Передплата 2024 «Добрий господар»

Повернутися у будні, або «Післясвятковий» відпочинок для організму

Після тривалих зимових свят необхідні звичні для нашого стандартного раціону продукти, достатній питний режим, правильний відпочинок і рух

Святкове меню зазвичай складається з жирних страв, смажених, вуджених, приправлених майонезом та іншими соусами. Додайте до цього алкоголь і різноманітні пляцки з кремами… Куди там до здорового харчування? Тож не дивне бажання після таких щедрих святкувань вчасно допомогти організму вивести токсини. Однак часто медики стверджують, що популярні в народі методи очищення організму не лише не допоможуть, а й можуть серйозно нашкодити здоров’ю.

Лікарі застерігають: небезпечні сподівання, що всі смаколики компенсуються шоковою експрес-дієтою. Результатом таких експериментів можуть стати не лише сповільнення обміну речовин та ослаблення імунітету, а й більш серйозні недуги: панкреатит, холецистит, різноманітні гастроентерологічні захворювання.

Щоб пережити зимові свята без ризику для здоров’я, намагайтеся звести до міні­муму вживання жирної, смаженої їжі, сала­тів, заправлених майонезом, та алкогольних напоїв, стверджує лікарка Оксана Боро­вич. «Тим, хто захоплюється всілякими ді­єтами, варто мати на увазі, що неграмотне обмеження споживання окремих продуктів зазвичай призводить до великих проблем з печінкою, оскільки вона є своєрідним «ор­ганом-фільтром», в якому знешкоджуються токсичні кінцеві продукти метаболізму, ток­сини, алергени, надлишок гормонів, – зазна­чає лікарка.– Якщо є хронічні захворювання печінки або наявний запальний процес, то після свят рекомендовано проконтролювати стан печінки: звернутись до сімейного ліка­ря, здати печінкові проби».

Показаннями до призначення печін­кових проб є:

  • прояви ознак хвороб печінки: пожовтін­ня склер очей та шкіри, сонливість вдень та безсоння вночі, набряки, схильність до утво­рення синців, втрата апетиту, блювання, біль у животі, закрепи, свербіж, пітливість вночі, загальна слабкість;
  • контроль за перебігом вірусних гепати­тів, запалень печінки;
  • прийом певних препаратів;
  • зловживання алкоголем.

Щоб запустити роботу травного тракту і очистити організм на клітинному рівні, слід випивати натще склянку води. Перше, що отримають клітини зранку, – це чиста вода, і їм не доведеться засвоювати глюкозу без «генерального прибирання». Кращим рішенням буде мінеральна вода з калієм, оскільки вона допоможе зменшити набряки від солоних закусок і алкоголю. Корисними будуть журавлиний морс, солодкий чай з лимоном, кисломолочні напої. Вони сприя­ють відновленню кислотно-лужного балансу і створенню запасу вітаміну С, необхідного для роботи всього організму. «Для виведен­ня токсинів можна прийняти 3-4 таблетки активованого вугілля. Розділіть їжу на 5-6 прийомів – 3 основні, 2 перекуси і кефір на ніч, – рекомендує лікарка. – Часте харчуван­ня невеликими порціями сприяє легшому відходженню жовчі та нормалізації роботи печінки. Зробіть акцент на свіжі овочі: огір­ки, кабачки, різні варіанти капусти. Обмеж­те жирні продукти, як-от майонез, жирні сири у великих кількостях і ковбаси. Варто споживати банани, капусту і бобові, які ба­гаті калієм. Чудовим доповненням стануть сухофрукти – урюк, курага, чорнослив (всі вони містять такі необхідні вітаміни і мікро­елементи). Корисне вживання круп – греч­ки і рису (не білого). Включіть у свій раціон печені яблука, фруктові салати, авокадо, лосося у будь-якому вигляді, шпинат, соче­вичний суп, тушковану моркву. Слід зробити розвантажувальний, але не «голодний» день без м’яса і риби, наприклад, сирно-кефір­ний: за 4 прийоми їжі по 100 г сиру і 200 г знежиреного кефіру, а на ніч тільки кефір, а також включити в раціон насіння льону і кис­ломолочні продукти. Так ви прискорите ви­ведення токсинів, які встигли накопичитися за свята».

Ходьба пішки хоча б 2 км на день допомо­же нормалізувати стан організму після пере­їдання і вживання алкоголю. Активна робота м’язів підсилює кровообіг, розширює суди­ни, посилює дихання. Все це сприяє швид­кому відновленню нормального функціону­вання всіх органів та систем.

Лягайте спати не пізніше як о 23:00. Коли ви спите з опівночі до 4 ранку – в організмі виробляється достатня кількість мелатоні­ну. Цей гормон стимулює відновлювальні процеси в організмі і продовжує вашу мо­лодість. Чудовим методом активізувати об­мінні процеси в організмі є водні процедури. Це і контрастний душ, і прийом ванни з до­даванням трав.

Активний спосіб життя, відвідування ба­сейну, правильне харчування, оптимально підібраний раціон, правильно організований режим праці та відпочинку допоможуть швид­ко увійти в норму після тривалих святкувань.

Читайте також: На свята хірурги збирають «урожай» панкреатитів

Схожі новини