Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На свята хірурги збирають «урожай» панкреатитів

Лікар розповів, як розпізнати запалення підшлункової залози. І пояснив, чим воно загрожує, якщо зволікати з діагностикою та лікуванням

На Новий рік ми напихалися салатами з майонезом, калорійною випічкою і бутербродами з ікрою. На Різдво наминали кутю, пампухи та вареники. Навіть ті люди, які зазвичай харчуються правильно, на Новорічно-Різдвяні свята дозволяють собі з’їсти зайвого, а потім ще 2-3 дні доїдають те, що залишилось. Не обходиться, звісно, і без міцних алкогольних напоїв... Як результат, багато хто згадує, що у нього є не тільки шлунок чи печінка, а й підшлункова залоза.

Цей надзвичайно важ­ливий орган входить у дві системи – ендокринну (бо продукує гормони) та травну (продукує панкреатичний сік, до складу якого входять фермен­ти, що допомагають організмо­ві травити їжу).

У нормі панкреатичний сік потрапляє до дванадцятипалої кишки, де й бере участь у трав­ленні. У випадку ж запального процесу (панкреатиту) він за­лишається у підшлунковій за­лозі і руйнує тканину цього ор­гана.

Панкреонекроз – найбільш грізне ускладнення панкреа­титу, яке тягне за собою тяж­ку інтоксикацію організму і по­рушення роботи всіх органів та систем. Ось чому лікарі закли­кають не ігнорувати симптоми запалення підшлункової. За їх­ньої появи слід якомога швид­ше звернутися по медичну до­помогу.

Більше про це за­хворюван­ня розповів «ВЗ» лікар-хірург, про­відний фахі­вець Блоку панкреа­то-біліар­ної рентген-інтервенційної ендоскопії та Центру хірургії лікарні Пер­шого ТМО Андріан Квіт.

Андріан Квіт. Фото пресслужби лікарні Першого ТМО
Андріан Квіт. Фото пресслужби лікарні Першого ТМО

Як пояснює лікар, є різні форми панкреатиту. У 40-65% випадків медики діагностують біліарний панкреатит, що є на­слідком порушень роботи печін­ки та жовчного міхура. У 30-40% – алкогольний, що є результа­том зловживання спиртними напоями.

«Приблизно 70% хворих – це люди активного працездатно­го віку (30-50 років). Жінки хво­ріють удвічі частіше, ніж чолові­ки», – каже Андріан Квіт.

Панкреатит буває двох видів – гострий і хронічний. У гостро­го перебіг гострий. Хронічний панкреатит – захворювання із затяжним, тривалим, але більш м’яким перебігом, що вражає підшлункову залозу і призво­дить до патологічних змін у її структурі та порушень нормаль­ного функціонування. Періоди загострень і ремісій постійно чергуються.

На відміну від гострої форми панкреатиту, за хронічного за­хворювання нормальні функції підшлункової залози повністю не відновлюються.

Причини панкреатиту:

  • надмірне споживання ал­коголю, тютюнокуріння;
  • травми живота;
  • переїдання, зловживання жирною, смаженою та гострою їжею.

Хронічний панкреатит є на­слідком перенесеного го­строго панкреатиту, а також жовчнокам’яної хвороби.

Як розпізнати, що це – пан­креатит?

Про розвиток запального процесу у підшлунковій зало­зі сигналізує:

  • сильний біль у верхній час­тині живота, який може віддава­ти у спину;
  • збільшення кількості сли­ни, гіркота у роті, відрижка, пе­чія, нудота і неконтрольована блювота, яка не приносить по­легшення;
  • знижений або відсутній апетит;
  • напади болю, які виника­ють після прийому їжі (через це хворі часто свідомо обмежують себе у їжі);
  • здуття, бурчання у животі;
  • проноси (людина ходить у туалет по 3-4 рази на день);
  • загальна слабкість.

«За певних видів панкреатиту може підвищуватися температу­ра тіла, знижуватися кров’яний тиск і пришвидшуватися сер­цебиття. Панкреатит може ви­кликати механічну жовтяницю – порушення відтоку жовчі по жовчовивідних шляхах», – до­дає лікар.

Одним із ранніх ускладнень хвороби може стати діабетич­на кома. Це – патологічний стан, коли у людини різко падає або підвищується рівень глюкози у крові. Хворий втрачає свідо­мість, і якщо йому вчасно не на­дати кваліфіковану допомогу, може навіть померти.

У людини, яка перехворіла на панкреатит, за кілька років може розвинутися цукровий ді­абет.

Симптоми панкреатиту дуже схожі на прояви багатьох ін­ших хвороб шлунково-кишко­вого тракту. За їхньої появи слід або негайно викликати «швид­ку», або ж звернутися до гастро­ентеролога. Орієнтуйтеся на власне самопочуття. Якщо біль сильний, блювота – сильна, то, зрозуміло, що потрібно телефо­нувати на 103.

«Своєчасна діагностика та правильне лікування можуть вберегти від небезпечних на­слідків», – наголошує Андріан Квіт.

Читайте також: Печінка тріски поповнить запаси вітаміну D в організмі