Передплата 2024 ВЗ

Пандемія Covid-19: що рік поточний нам готує?

За прогнозами експертів, у 2022 році українцям доведеться пережити дві хвилі хвороби, а за 12 місяців кількість повністю вакцинованого населення збільшиться з 31% до 53%

Чи варто витрачатися на дорогу губну помаду?

Ні, бо наступний рік ми, швидше за все, знову проходимо у масках. А от планувати, де провести відпустку влітку – саме час. Країни можуть посилювати вимоги щодо іноземців, які перетинають їхній кордон (наприклад, крім наявності Covid-сертифіката, вимагати ще й негативний результат ПЛР-дослідження чи «швидкого» тесту на визначення антигену коронавірусу), але навряд чи закриватимуться «на всі замки і засуви».

Такий прогноз зробив за­сновник Microsoft, відомий бізнесмен і філантроп Білл Гейтс. На його думку, наступ­ного року гостра фаза панде­мії згасне. Хвороба залишить­ся небезпечною, однак лише для представників груп ризику і невакцинованих осіб. Учені ненав’язливо вставляють свою ремарку: якщо до цього часу не з’явиться нова мутація вірусу з непередбачуваними властивос­тями, яка «змішає всі карти».

У своєму особистому блозі Білл Гейтс висловив сподівання, що наступного року ми забудемо про переповнені «ковідні» відді­лення лікарень, і допоможе нам у цьому імунітет, сформований внаслідок вакцинації або пере­несеного захворювання. А ще – специфічна, а головне, доступ­на, бо у формі таблеток, проти­вірусна терапія, над розробкою якої вчені безуспішно працювали впродовж багатьох місяців і ось, нарешті, їхні зусилля увінчали­ся успіхом. «Сьогодні коронаві­русна хвороба у 10 разів більш смертельна, ніж грип, але нові ліки можуть зменшити цю циф­ру вдвічі чи й більше», – каже мільярдер. Він переконаний: мине кілька років, і люди згаду­ватимуть про коронавірус, лише коли отримуватимуть від нього щеплення. Так само, як згадують сьогодні про грип, вакцинуючись від грипу.

На його переконання, за останні два роки світ ще ніколи не був настільки готовим до бороть­би із коронавірусною хворобою, як зараз. Великі інвестиції у роз­виток лабораторної діагностики дозволили «спіймати» «Омікрон» швидше, ніж «Дельту», і поки науковці вивчають новий варіант ві­русу і те, як від нього захищають наявні вакцини, уряди, навчені гірким досвідом, оперативно приймають рішення, щоб мак­симально пригальмувати його розповсюдження. Наприклад, Нідерланди першими в Європі оголосили повний локдаун попри те, що на носі – Різдво. Якщо й надалі з’являтимуться нові шта­ми (а вчені прогнозують, що так воно і буде), вони не викликати­муть важкого перебігу хвороби і не призводитимуть до смерті. А карантинні правила, які у 2022 році скасовувати ніде у світі, схо­же, не збираються, допоможуть стримати стрімке поширення численних версій SARS-CoV-2. На жаль, ми повинні звикати до думки, що маски ми знімемо ще не скоро, однак Covid-19 уже не виявлятиме такого впливу на наше життя, як досі.

Водночас Білл Гейтс зізнався, що коли він у 2020 році намагав­ся змоделювати розвиток подій у 2021 р. і переконував, що си­туація у 2021-му буде кращою, ніж у 2020-му, не врахував появи більш заразного штаму «Дельта» і того, яку кількість людей дове­деться вмовляти зробити ще­плення, а після цього – ще дов­го й нудно пояснювати, навіщо їм, вакцинованим, треба носити маски. Водночас він підкреслив, що пандемія оголила величез­ну проблему у масштабах цілого світу – нерівний доступ до якіс­них медичних послуг, а саме про­цедури вакцинації.

Прогноз американського мі­льярдера збігається з прогнозом фахівців фінансового холдингу JP Morgan Chase – найбільшого за обсягами банківських акти­вів у США. До рекомендацій цієї організації фінансисти з цілого світу дослухаються, як лікарі – до рекомендацій ВООЗ. На думку американських фінансових екс­пертів, у 2022 році людство від­святкує завершення пандемії, і подякувати за це слід вакцинам, які допоможуть створити колек­тивний імунітет, та першим у сві­ті таблеткам від коронавірусної хвороби.

Україна на диво швидко під­писала договір з Pfizer про по­ставки 300 тисяч курсів препара­ту паксловід. Звісно, без якісної комунікації з сімейними лікарями не обійтися. Навіть якщо такі ліки й можна буде невдовзі придба­ти в аптеках, то потрібно буде мати рецепт від лікаря. А черги до сімейних з огляду на “гри­позно-застудний сезон” – кіло­метрові. Довго чекати не вийде – першу таблетку необхідно при­йняти якомога швидше після по­яви перших симптомів, а то вона не подіє, бо вірус дуже швидко розмножується в організмі.

А як у світі та Україні зокрема просуваються справи з вакцина­цією?

За інформацією співзас­новника Українського центру охорони здоров’я Павла Ков­тонюка, за понад рік 57% насе­лення планети отримало хоча б одну дозу вакцини. 47% – вакци­новані повністю. Проте охоплен­ня вакцинацією неоднакове: у країнах із високим рівнем дохо­дів вакциновано 69% населення, з низьким – 3%. Що цікаво: най­більша частка невакцинованих припадає на країни з рівнем до­ходів, нижчим від середнього, де сукупно живе 3,3 мільярда людей. 54% з них не отримали ще жодної (!) дози вакцини. Це – майже 1,8 мільярда людей, і це у той час, коли в Ізраїлі вже стар­тує вакцинація четвертою дозою.

Експерт пояснює це трьома причинами:

  • неспроможністю міжнарод­ної спільноти досягти справед­ливого розподілу вакцин у світі. 2020 року у відповідь на панде­мію була створена глобальна ініціатива COVAX. Її початковою метою було охопити щеплен­нями від Covid-19 щонайменше 20% населення планети. Важ­ливе уточнення: не загалом все населення, а у кожній окремо взятій країні. Урядам бідніших країн пропонували придбати вакцини за символічну плату або ж постачали вакцини без­коштовно як гуманітарну допо­могу. До кінця 2021 року року COVAX зобов’язався поставити 2 мільярди вакцин, але спромігся лише на 670 мільйонів. «Це – 42% від усіх замовлень», – уточнюють аналітики УЦОЗ. Україна отрима­ла трохи більш як чверть від усіх обіцяних вакцин;
  • логістичні перешкоди. Вліт­ку у Чад завезли 100 тисяч доз Pfizer, з яких використали… лише 6 тисяч. У Беніні з 12-мільйонним населенням, де на той час про­водили по 300 щеплень на день, через закінчення терміну придат­ності утилізували майже 100 ти­сяч доз AstraZeneca. У нас таких проблем не було, мали як доста­вити і де зберігати, та, попри це, Україна сумарно утилізувала… майже 1 мільйон доз вакцин;
  • скепсис щодо вакцинації. У всіх країнах знайдуться люди, які сумніваються, бояться або чинять активний спротив вакци­нації. Навіть в Ізраїлі та США, де кампанія з імунізації дуже жваво стартувала, згодом вона почала «пробуксовувати», бо наткнулася на «непробивну стіну» антивак­цинаторів. В УЦОЗі переконані: в Україні у перші місяці 2022 року темпи вакцинації суттєво спо­вільняться. Хоча вони сповільни­лися відразу після того, як стало зрозуміло, що регіони починають виходити з «червоних» зон. До кінця року двома дозами вдасть­ся охопити не більш як 54% на­селення. Цього однозначно за­мало, щоб досягти колективного імунітету.

Наступний рік в Україні мине приблизно так. Після свят по­чнеться ріст захворюваності. У січні-лютому-березні крива нових випадків і госпіталізацій попрямує вгору. Смертності – також, але традиційно це відбу­деться з невеликим запізненням (від моменту появи симптомів, за яких пацієнт підлягає госпіта­лізації, і моменту, коли ресурси організму вичерпані і пацієнт по­мирає, минає якийсь час). Далі на нас чекає спад і літнє затиш­шя. З кінця серпня – у вересні – знову ріст, у жовтні-листопаді – пік чергової хвилі. Наскільки тяжкою вона буде, залежить від штаму і кількості вакцинованих на той час. Щоб «переписати» цей сценарій, потрібно вакцину­вати щонайменше 70% населен­ня. А наразі це виглядає чимось з області фантастики, адже, як припускає Павло Ковтонюк та його команда:

  • готовність населення вак­цинуватися у 2022 році зали­шиться незмінною;
  • політика уряду щодо вак­цинації буде такою ж, як і цього року;
  • на ринку не з’являться нові розробки, альтернативи не буде, людей вакцинуватимуть тими са­мими вакцинами.

На думку експертів, у 2022 році епідемія Covid-19 в Україні не закінчиться. Але не закінчить­ся й пандемія у світі, хоча у ВООЗ планують вакцинувати до кінця 2022 року 70% населення у кож­ній країні. До цього обіцяли, що до кінця 2021 вакцинують 40%.

Наразі лише 30 країн у світі вакцинували понад 70% насе­лення, з них 12% – понад 80%

А потрібно, щоб такими показника­ми могли похвалитися всі країни. Наскільки це реально – питання дискусійне. Показник у більш як 50% вакцинованих також є дуже добрим, але він дозволяє лише зменшити кількість госпіталіза­цій і летальних випадків – не пе­ревести інфекцію у розряд енде­мічних, як грип.

За даними УЦОЗ, цього року повністю вакцинувалося від Covid-19 7 із 10 жителів країн з високим та вище середнього рів­ня доходу. Для них наступний рік мине у боротьбі за додаткові 10-15% вакцинованих і забезпеченні населення бустерними дозами. Натомість у країнах з нижчим від середнього рівнем доходів не захищено 70% населення – на­віть однією дозою! Так само не здобули вони й природного іму­нітету, перехворівши на корона­вірусну інфекцію. У найбідніших країнах це – 96% населення, якщо, звісно, вірити, тій статис­тиці, яку вони подають.

Керівниця Львівського об­ласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко прогнозує, що наступну хвилю Covid-19 в Україні спровокує штам «Омікрон», і ріст захворю­ваності почнеться вже у січні. «Чим більше людей вакцинуєть­ся, тим легше вона мине і тим швидше ми з неї вийдемо, – за­значила у коментарі «ДЗ» фа­хівчиня з епідеміології. – Кла­сично, згідно з вірусологією, кожен пасаж (проведення вірусу через сприйнятливий до нього організм. – Авт.) має сприяти зниженню вірулентності (пато­генності. – Авт.) вірусу. Але від­буваються генетичні зміни у віру­сі, і ми спостерігаємо більш важкі клінічні прояви, а що найгірше – більшу заразність вірусу. Єдиний вихід з цієї ситуації – вакцинація. Альтернативи немає».

Читайте також: Учені виявили новий штам коронавірусу

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень