Цитрусовий аромат Новорічних свят
Головне багатство цитрусів – вітамін С
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/448365/tsytrusy.jpg)
Новий рік для багатьох пахне цитрусовими: апельсинами, мандаринами і лимонами, так схожими на сонце, якого не вистачає холодною зимою. Екзотичний аромат цитрусових добре поєднується з запахом хвої і створює особливу атмосферу свята.
Саме з приходом зими починається сезон всіляких цитрусових. І безглуздо буде не скористатися можливістю насолодитися смаком цих плодів. Справа за малим – вибрати собі до смаку цитрус і отримувати від нього максимум користі.
Головне багатство цитрусів – вітамін С, який не тільки зміцнює імунітет, а й бореться з передчасним старінням і захищає клітини від несприятливого впливу навколишнього середовища.
Корисні властивості цитрусових відомі давно – вітамін С у них не руйнується навіть після двомісячного зберігання. Тому головне завдання цитрусових – підтримка здоров’я і зміцнення імунітету. Але це не всі важливі якості плодів. Аскорбінова кислота також знижує рівень холестерину у крові, має антидепресивну дію, запобігає прогресуванню атеросклерозу і сприяє швидкій регенерації пошкоджених тканин.
У цитрусових багато вітаміну РР і калію, які позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи загалом і зміцнюють стінки судин зокрема. Вітамін А, що міститься у цитрусових, корисний для очей, солі кальцію і фосфору – для кісток, нігтів, волосся і зубів, вітамін В – для центральної і периферичної нервової системи. Крім того, до складу цитрусових входять різні мікроелементи і біологічно активні речовини, що мають чимале значення у зміцненні здоров’я.
Особливу роль відіграють ефірні олії цитрусових: апельсинова, лимонна, грейпфрутова. Вони мають бактерицидні властивості, покращують працездатність (наприклад, при розпиленні аромату в приміщенні), стимулюють моторику травного тракту і активізують травні залози. Ці олії здатні тонізувати і знезаражувати шкіру, що обумовлює їх широке використання у косметології.
Лимон проти застуди
Віддавна відомий як ефективний протизастудний і жарознижувальний засіб. Своєю славою лимон зобов’язаний не тільки високому вмісту аскорбінки, а й елементу під назвою цитрин, який покращує засвоєння вітаміну С і виводить токсини. Крім того, лимон покращує обмін речовин, тому його можна використовувати для профілактики цукрового діабету. Долька лимона або ложка лимонного соку – чудовий засіб від токсикозу під час вагітності, а вдихання запаху цедри знімає стреси і втому.
Сік лимона прискорює загоєння кісткових переломів, допомагає у лікуванні виразок, дифтериту, пневмонії, коліту, анемії, гіпертонії, подагри, черевного тифу та ангіни. Важливу роль відіграє сік лимона в очищенні печінки і жовчного міхура від піску, каменів і шлаків.
Також лимонний сік має протиракову, судинозміцнювальну (завдяки поєднанню вітамінів С і рутину), противірусну, протимікробну, імуностимулювальну, кровотворну, протицинготну, антисклеротичну, антитоксичну, гіпотензивну, протизапальну, ранозагоювальну, сечогінну, заспокійливу дії.
Апельсин очищає від токсинів
Його можна назвати найвітаміннішим цитрусом. За вмістом вітаміну С апельсин не поступається лимону, але перевершує його за кількістю вітамінів групи В. Оранжевий колір цього фрукта свідчить про наявність у ньому вітаміну А, необхідного для зору та здоров’я шкіри і слизових оболонок. До того ж апельсин багатий на пектин. Ця речовина покращує травлення, стимулює роботу кишківника і виводить з організму надлишки холестерину. А натуральні цукри, які удосталь містяться під шкіркою апельсина, стимулюють роботу мозку і зміцнюють пам’ять.
Апельсиновий сік у чистому вигляді застосовують для комплексного лікування злоякісних пухлин, гастритів і колітів, анемії, гіпертонії, атеросклерозу, цинги, ожиріння, інфекційних і простудних захворювань. Він також ефективний при порушеннях роботи печінки і жовчовивідних шляхів, набряках, закрепах, метеоризмі, сечокам’яній хворобі, підвищеній кровоточивості ясен та інших видах кровотеч, для лікування шкірних захворювань.
Відвари зі шкірки апельсина використовують для лікування ревматизму і при серцевій недостатності.
Мандарини проти кашлю
Корисні при шлунково-кишкових захворюваннях, особливо схильності до розладів кишківника і зниження апетиту. Крім того, мандарини містять речовини, що сприяють очищенню дихальних шляхів, а тому тим, хто схильний до бронхіту, рекомендують починати день зі склянки мандаринового соку.
Співвідношення між калієм і натрієм (110:1), що входять до складу мандарина, роблять їх чудовим протинабряковим засобом.
Свіжовичавлений сік мандарина рекомендують дітям як дієтичний та лікувальний напій, також він допоможе втамувати спрагу хворим з підвищеною температурою.
Фітонцидні та антисептичні властивості мандаринів роблять їх чудовим профілактичним і лікувальним засобом у випадку багатьох респіраторних захворювань.
Грейпфрут для стрункої фігури
Дієтологи радять включати у свій раціон грейпфрут людям, схильним до повноти. Цей фрукт містить вітамін С, вітамін РР і вітамін D.
Грейпфрут має сильний відновлювальний ефект на організм людини. Лікарі рекомендують вживати сік і плоди цього цитруса для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань, хвороб печінки і жовчного міхура, ожиріння, цинги, анемії, подагри, інфекційних і застудних захворювань, гастритів і колітів, низки шкірних захворювань, а також набряків, закрепів, метеоризму, підвищеної кровоточивості ясен та інших видів кровотеч.
Так само, як і інші цитрусові, грейпфрут має виражену протиракову дію, знижує рівень поганого холестерину (особливо плоди з червоною м’якоттю) і допомагає хворим з цукровим діабетом (посилює дію інсуліну).
Сік грейпфрута рекомендують людям, що страждають від підвищеної втомлюваності, слабкості після перенесених захворювань або операцій і при виснаженні нервової системи. Він дуже корисний під час клімаксу як у жінок, так і чоловіків, збуджує апетит, сприяє поліпшенню травлення, частково усуває функціональні розлади печінки і підвищує життєдіяльність всього організму.
Лайм для хорошого настрою
Оскільки лайм містить велику кількість калію та аскорбінової кислоти, його вживання позитивно діє на кровоносні судини, допомагає знизити рівень «поганого» холестерину, сповільнити процеси старіння шкіри і організму в цілому і запобігти розвитку атеросклерозу. Лайм рекомендується їсти у випадках зниження імунітету, інфекційних і застудних захворюваннях, ангіни та авітамінозу.
Регулярне вживання цього фрукта перешкоджає розвитку карієсу, зміцнює ясна і знижує їх кровоточивість. Крім того, лайм – чудовий антидепресант, і його потрібно обов’язково додавати в раціон у зимовий період для підвищення тонусу і профілактики сезонної депресії.
Сік лайма у поєднанні зі сіллю має послаблювальний ефект, тому його можна пити для профілактики закрепів. Також він допомагає виводити з організму токсини, а додавання його у страви з м’яса сприяє легшій їх засвоюваності і покращує роботу шлунка.
Ефірна олія цієї рослини застосовується в ароматерапії як засіб від нежитю та застуди, а її аромат здатний поліпшити настрій.
Лайм ефективно знімає болі в горлі, шлунку і кишківнику, заспокоює і нейтралізує наслідки стресу.
Протипоказання
Плодів цитрусових дієтологи рекомендують вживати не більше як 200-300 г на добу, тому що вживання їх у значних кількостях може викликати алергічні реакції: свербіж, кропив’янку та ангіоневротичний набряк. Цитрусові протипоказані хворим на гіперацидний гастрит, виразкову хворобу, панкреатит, холецистит, гепатит – вони можуть провокувати загострення цих захворювань.
З обережністю слід давати цитрусові дітям з огляду на їх високу алергенність і здатність викликати важкі діатези.
Підготувала Галина Вербицька.
Читайте також: «Цибулевий феномен»