Передплата 2024 ВЗ

Цитрусовий аромат Новорічних свят

Головне багатство цитрусів – вітамін С

Новий рік для багатьох пахне цитрусовими: апельсинами, мандаринами і лимонами, так схожими на сонце, якого не вистачає холодною зимою. Екзотичний аромат цитрусових добре поєднується з запахом хвої і створює особливу атмосферу свята.

Саме з приходом зими починається сезон всіляких цитрусових. І безглуздо буде не скористатися можливістю насолодитися смаком цих плодів. Справа за малим – вибрати собі до смаку цитрус і отримувати від нього максимум користі.

Головне багатство цитрусів – вітамін С, який не тільки зміцнює імунітет, а й бореться з передчасним ста­рінням і захищає клітини від не­сприятливого впливу навколиш­нього середовища.

Корисні властивості цитру­сових відомі давно – вітамін С у них не руйнується навіть після двомісячного зберігання. Тому головне завдання цитрусових – підтримка здоров’я і зміцнен­ня імунітету. Але це не всі важ­ливі якості плодів. Аскорбінова кислота також знижує рівень холестерину у крові, має анти­депресивну дію, запобігає про­гресуванню атеросклерозу і сприяє швидкій регенерації по­шкоджених тканин.

У цитрусових багато вітаміну РР і калію, які позитивно вплива­ють на роботу серцево-судинної системи загалом і зміцнюють стінки судин зокрема. Вітамін А, що міститься у цитрусових, ко­рисний для очей, солі кальцію і фосфору – для кісток, нігтів, во­лосся і зубів, вітамін В – для цен­тральної і периферичної нерво­вої системи. Крім того, до складу цитрусових входять різні мікро­елементи і біологічно активні речовини, що мають чимале зна­чення у зміцненні здоров’я.

Особливу роль відіграють ефірні олії цитрусових: апель­синова, лимонна, грейпфруто­ва. Вони мають бактерицидні властивості, покращують працездатність (наприклад, при роз­пиленні аромату в приміщенні), стимулюють моторику травного тракту і активізують травні за­лози. Ці олії здатні тонізувати і знезаражувати шкіру, що обу­мовлює їх широке використання у косметології.

Лимон проти застуди

Віддавна відомий як ефек­тивний протизастудний і жа­рознижувальний засіб. Своєю славою лимон зобов’язаний не тільки високому вмісту аскор­бінки, а й елементу під назвою цитрин, який покращує засво­єння вітаміну С і виводить ток­сини. Крім того, лимон покра­щує обмін речовин, тому його можна використовувати для профілактики цукрового діа­бету. Долька лимона або ложка лимонного соку – чудовий засіб від токсикозу під час вагітності, а вдихання запаху цедри знімає стреси і втому.

Сік лимона прискорює заго­єння кісткових переломів, допо­магає у лікуванні виразок, диф­териту, пневмонії, коліту, анемії, гіпертонії, подагри, черевного тифу та ангіни. Важливу роль ві­діграє сік лимона в очищенні пе­чінки і жовчного міхура від піску, каменів і шлаків.

Також лимонний сік має про­тиракову, судинозміцнювальну (завдяки поєднанню вітамінів С і рутину), противірусну, проти­мікробну, імуностимулювальну, кровотворну, протицинготну, антисклеротичну, антитоксичну, гіпотензивну, протизапальну, ранозагоювальну, сечогінну, за­спокійливу дії.

Апельсин очищає від токсинів

Його можна назвати найвіта­міннішим цитрусом. За вмістом вітаміну С апельсин не поступа­ється лимону, але перевершує його за кількістю вітамінів групи В. Оранжевий колір цього фрукта свідчить про наявність у ньому ві­таміну А, необхідного для зору та здоров’я шкіри і слизових оболо­нок. До того ж апельсин багатий на пектин. Ця речовина покращує травлення, стимулює роботу киш­ківника і виводить з організму над­лишки холестерину. А натуральні цукри, які удосталь містяться під шкіркою апельсина, стимулюють роботу мозку і зміцнюють пам’ять.

Апельсиновий сік у чистому вигляді застосовують для комп­лексного лікування злоякісних пухлин, гастритів і колітів, анемії, гіпертонії, атеросклерозу, цинги, ожиріння, інфекційних і простуд­них захворювань. Він також ефек­тивний при порушеннях роботи печінки і жовчовивідних шляхів, набряках, закрепах, метеоризмі, сечокам’яній хворобі, підвищеній кровоточивості ясен та інших ви­дах кровотеч, для лікування шкір­них захворювань.

Відвари зі шкірки апельсина використовують для лікування ревматизму і при серцевій недо­статності.

Мандарини проти кашлю

Корисні при шлунково-киш­кових захворюваннях, особливо схильності до розладів кишківни­ка і зниження апетиту. Крім того, мандарини містять речовини, що сприяють очищенню дихальних шляхів, а тому тим, хто схильний до бронхіту, рекомендують почи­нати день зі склянки мандарино­вого соку.

Співвідношення між калієм і натрієм (110:1), що входять до складу мандарина, роблять їх чудовим протинабряковим засо­бом.

Свіжовичавлений сік мандари­на рекомендують дітям як дієтич­ний та лікувальний напій, також він допоможе втамувати спрагу хворим з підвищеною темпера­турою.

Фітонцидні та антисептичні властивості мандаринів роблять їх чудовим профілактичним і ліку­вальним засобом у випадку бага­тьох респіраторних захворювань.

Грейпфрут для стрункої фігури

Дієтологи радять включати у свій раціон грейпфрут людям, схильним до повноти. Цей фрукт містить вітамін С, вітамін РР і ві­тамін D.

Грейпфрут має сильний від­новлювальний ефект на організм людини. Лікарі рекомендують вживати сік і плоди цього цитру­са для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань, хвороб печінки і жовчного міхура, ожиріння, цинги, анемії, подагри, інфекційних і застудних захво­рювань, гастритів і колітів, низки шкірних захворювань, а також на­бряків, закрепів, метеоризму, під­вищеної кровоточивості ясен та інших видів кровотеч.

Так само, як і інші цитрусові, грейпфрут має виражену проти­ракову дію, знижує рівень погано­го холестерину (особливо плоди з червоною м’якоттю) і допомагає хворим з цукровим діабетом (по­силює дію інсуліну).

Сік грейпфрута рекомендують людям, що страждають від підви­щеної втомлюваності, слабкості після перенесених захворювань або операцій і при виснаженні нервової системи. Він дуже ко­рисний під час клімаксу як у жінок, так і чоловіків, збуджує апетит, сприяє поліпшенню травлення, частково усуває функціональні розлади печінки і підвищує життє­діяльність всього організму.

Лайм для хорошого настрою

Оскільки лайм містить вели­ку кількість калію та аскорбінової кислоти, його вживання пози­тивно діє на кровоносні судини, допомагає знизити рівень «пога­ного» холестерину, сповільнити процеси старіння шкіри і організ­му в цілому і запобігти розвитку атеросклерозу. Лайм рекоменду­ється їсти у випадках зниження імунітету, інфекційних і застудних захворюваннях, ангіни та авітамі­нозу.

Регулярне вживання цього фрукта перешкоджає розвитку карієсу, зміцнює ясна і знижує їх кровоточивість. Крім того, лайм – чудовий антидепресант, і його потрібно обов’язково додавати в раціон у зимовий період для під­вищення тонусу і профілактики сезонної депресії.

Сік лайма у поєднанні зі сіл­лю має послаблювальний ефект, тому його можна пити для профі­лактики закрепів. Також він допо­магає виводити з організму ток­сини, а додавання його у страви з м’яса сприяє легшій їх засвою­ваності і покращує роботу шлунка.

Ефірна олія цієї рослини засто­совується в ароматерапії як засіб від нежитю та застуди, а її аромат здатний поліпшити настрій.

Лайм ефективно знімає болі в горлі, шлунку і кишківнику, за­спокоює і нейтралізує наслідки стресу.

Протипоказання

Плодів цитрусових дієтологи рекомендують вживати не біль­ше як 200-300 г на добу, тому що вживання їх у значних кількостях може викликати алергічні реакції: свербіж, кропив’янку та ангіонев­ротичний набряк. Цитрусові про­типоказані хворим на гіперацид­ний гастрит, виразкову хворобу, панкреатит, холецистит, гепатит – вони можуть провокувати заго­стрення цих захворювань.

З обережністю слід давати ци­трусові дітям з огляду на їх високу алергенність і здатність виклика­ти важкі діатези.

Підготувала Галина Вербицька.

Читайте також: «Цибулевий феномен»

Схожі новини