«Цибулевий феномен»
Корисні властивості цибулі
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/447101/tsybulia-foto.jpg)
Стародавні вчені приписували цибулі цілющі властивості наповнення організму енергією, додання людині сил і хоробрості, тому її в ті часи часто додавали в їжу воїнів.
Люди вірили, що навіть запах цибулі відганяє і оберігає від хвороб. Коли лютували епідемії, в кожній хаті вивішували в’язки цього овоча.
Сучасні вчені знайшли пояснення «цибулевому феномену». Річ у тім, що в цьому овочі присутні леткі речовини фітонциди, що згубно діють на гнильні і хвороботворні бактерії.
Хоча цибуля практично не містить білків та жирів, вона багата мінеральними солями калію, кальцію, магнію і фосфору. У цьому овочі міститься стільки ж заліза, скільки у моркві. У цибулі присутні азотисті речовини, а також глюкоза, фруктоза, сахароза і мальтоза. Вміст цукру в деяких сортах цибулі більший, ніж у кавунах. Є в ній лимонна і яблучна кислоти, каротин (провітамін А), вітаміни В, РР (нікотинова кислота) і вітамін С.
Гострий смак цибулі визначається високим вмістом в ній глюкозидів і ефірних олій. З розтертої свіжої ріпчастої цибулі виділяються особливі леткі речовини фітонциди, які вбивають інфузорії, багато видів хвороботворних мікробів. Ці речовини знищують дифтерійну паличку, під їхнім впливом протягом 5 хвилин гине туберкульозна паличка Коха. Шматочка цибулі достатньо, щоб убити всі мікроби в ротовій порожнині.
Цілющі властивості цибулі
Фітонциди цього овоча використовуються у лікуванні грипозного нежитю та запобігання захворюванню на грип. Фітонциди цибулі вдихають під час ангін і гнійних процесів в легенях, застосовуючи для інгаляції свіжоприготовлену кашку з цибулі.
Свіжа цибуля посилює апетит, сприяє підвищеному виділенню травних соків, стимулює вироблення сперми, збуджує статевий потяг і прискорює менструації, має добре виражену сечогінну властивість і застосовується для лікування водянки.
Цибуля має бактерицидні і антисептичні властивості, бореться з вірусами. Вона поліпшує засвоєння їжі, підвищує опірність організму до інфекційних захворювань. Її застосовують за шлунково-кишкових розладів, що супроводжуються недостатньою руховою і секреторною діяльністю шлунка, гіпертонії, атеросклерозу, загальної слабкості та застудних захворювань, зниженої статевої активності.
У медицині цибулю застосовують у боротьбі з цингою і як протиглисний засіб.
Від атеросклерозу добре допомагає сік цибулі з медом. Він зміцнює капіляри і розширює судини.
Свіжий сік цибулі, змішаний з медом, хороший засіб для лікування більма очей, бронхіту, кашлю і грибкового захворювання шкіри. Сік цибулі також рекомендується за неврастенії, безсоння й ревматизму.
Кашку зі свіжої цибулі використовують для лікування дерматитів, проти укусів комарів, випадіння волосся, для видалення мозолів і бородавок.
Печену цибулю прикладають до фурункулів, а свіжонарізану до скронь від головного болю.
Спиртова настоянка цибулі має сечогінну і легку проносну дію, запобігає закрепам, знімає біль, сприяє розчиненню піску і дрібних камінців за нирковокам’яної хвороби.
Цибуля, смажена на вершковому маслі або відварена в молоці, пом’якшує кашель та сприяє відхаркуванню мокротиння.
Вважають, що цибуля має здатність знижувати рівень цукру у крові, тому хворим на цукровий діабет рекомендується вживати суп з печеної цибулі.
Кашка зі свіжого овоча, прикладена до опіків, знімає біль, зменшує подразнення шкіри і перешкоджає утворенню пухирців.
Втирання в шкіру голови кашки або соку цибулі зміцнює волосся і пришвидшує його ріст. Таку ж властивість має й відвар лушпиння з цибулі, який ще й ефективно бореться з лупою.
Протипоказання щодо вживання цибулі
Не рекомендується вживати цибулю тим, у кого є важкі захворювання нирок, печінки, гострі захворювання шлунково-кишкового тракту. Не слід вживати сиру цибулю у великій кількості за серцево-судинних захворювань.
Галина Вербицька
Читайте також: Терен — терпка піґулка