Передплата 2024 «Добра кухня»

«Цибулевий феномен»

Корисні властивості цибулі

Стародавні вчені приписували цибулі цілющі властивості наповнення організму енергією, додання людині сил і хоробрості, тому її в ті часи часто додавали в їжу воїнів.

Люди вірили, що навіть запах цибулі відганяє і оберігає від хвороб. Коли лютували епідемії, в кожній хаті вивішували в’язки цього овоча.

Сучасні вчені знайшли пояснення «цибулевому феномену». Річ у тім, що в цьому овочі присутні леткі речовини фітонциди, що згубно діють на гнильні і хвороботворні бактерії.

Хоча цибуля практично не містить білків та жирів, вона багата мінеральними солями калію, кальцію, магнію і фосфору. У цьому овочі міститься стільки ж заліза, скільки у моркві. У цибулі присутні азотисті речовини, а також глюкоза, фруктоза, сахароза і мальтоза. Вміст цукру в деяких сортах цибулі більший, ніж у кавунах. Є в ній лимонна і яблучна кислоти, каротин (провітамін А), вітаміни В, РР (нікотинова кислота) і вітамін С.

Гострий смак цибулі визна­чається високим вмістом в ній глюкозидів і ефірних олій. З розтертої свіжої ріпчастої цибулі виділяються особливі леткі ре­човини фітонциди, які вбивають інфузорії, багато видів хворобот­ворних мікробів. Ці речовини зни­щують дифтерійну паличку, під їхнім впливом протягом 5 хвилин гине туберкульозна паличка Коха. Шматочка цибулі достатньо, щоб убити всі мікроби в ротовій по­рожнині.

Цілющі властивості цибулі

Фітонциди цього овоча ви­користовуються у лікуванні гри­позного нежитю та запобігання захворюванню на грип. Фітонци­ди цибулі вдихають під час ангін і гнійних процесів в легенях, засто­совуючи для інгаляції свіжоприго­товлену кашку з цибулі.

Свіжа цибуля посилює апетит, сприяє підвищеному виділенню травних соків, стимулює виро­блення сперми, збуджує статевий потяг і прискорює менструації, має добре виражену сечогінну властивість і застосовується для лікування водянки.

Цибуля має бактерицидні і ан­тисептичні властивості, бореться з вірусами. Вона поліпшує за­своєння їжі, підвищує опірність організму до інфекційних за­хворювань. Її застосовують за шлунково-кишкових розладів, що супроводжуються недостатньою руховою і секреторною діяльністю шлунка, гіпертонії, атеросклеро­зу, загальної слабкості та застуд­них захворювань, зниженої стате­вої активності.

У медицині цибулю застосову­ють у боротьбі з цингою і як проти­глисний засіб.

Від атеросклерозу добре до­помагає сік цибулі з медом. Він зміцнює капіляри і розширює су­дини.

Свіжий сік цибулі, змішаний з медом, хороший засіб для ліку­вання більма очей, бронхіту, каш­лю і грибкового захворювання шкіри. Сік цибулі також рекомен­дується за неврастенії, безсоння й ревматизму.

Кашку зі свіжої цибулі викорис­товують для лікування дерматитів, проти укусів комарів, випадіння волосся, для видалення мозолів і бородавок.

Печену цибулю прикладають до фурункулів, а свіжонарізану до скронь від головного болю.

Спиртова настоянка цибулі має сечогінну і легку проносну дію, запобігає закрепам, знімає біль, сприяє розчиненню піску і дріб­них камінців за нирковокам’яної хвороби.

Цибуля, смажена на вершково­му маслі або відварена в молоці, пом’якшує кашель та сприяє від­харкуванню мокротиння.

Вважають, що цибуля має здатність знижувати рівень цукру у крові, тому хворим на цукровий діабет рекомендується вживати суп з печеної цибулі.

Кашка зі свіжого овоча, при­кладена до опіків, знімає біль, зменшує подразнення шкіри і пе­решкоджає утворенню пухирців.

Втирання в шкіру голови кашки або соку цибулі зміцнює волосся і пришвидшує його ріст. Таку ж властивість має й відвар лушпин­ня з цибулі, який ще й ефективно бореться з лупою.

Протипоказання щодо вживання цибулі

Не рекомендується вживати цибулю тим, у кого є важкі захво­рювання нирок, печінки, гострі за­хворювання шлунково-кишкового тракту. Не слід вживати сиру ци­булю у великій кількості за серце­во-судинних захворювань.

Галина Вербицька

Читайте також: Терен — терпка піґулка

Схожі новини