Передплата 2024 ВЗ

Рашисти добряче «насолили» українцям: упаковка солі - 95 гривень…

Через зупинку підприємства «Артемсіль», в Україні виник дефіцит продукту

На прилавках магазинів, супермаркетів та продуктових кіосків зникла сіль. Дефіцит виник через зупинку найбільшого в Україні підприємства «Артемсіль», якого ще місяць тому вщент понищили рашисти… Відтак «Артемсіль» не постачає продукцію у торгові мережі України. На цьому фоні і виник ажіотаж довкола солі.

Українці шукають торгові точки, де можна придбати сіль, оскільки наближається сезон закруток. У Мостиськах Львівської області упаковку артемівської солі продають по… 95 гривень.

Фото з мережі
Фото з мережі

Раніше за упаковку солі правили 10-12 гривень. У Львові журналістка «ВЗ» знайшла продуктовий кіоск, де сіль продавали по 15 гривень за кілограм, а на ринку - по 20 грн.

«Вранці нам привезли 50 кілограмів солі на вагу, за дві години все розмели до грама, - сказала пані Надія, продавець продуктового кіоску у Залізничному районі Львова. - Покупці уже кілька днів запитують за сіллю. Якщо нам привозять із складів, то люди беруть по 5 кілограмів. Раніше ніхто більше упаковки солі не купував. Запаси солі на складах вичерпуються, логічне питання - звідки брати продукт?».

Я відвідала кілька супермаркетів. Місця на поличках, де була сіль порожні. Про товар нагадують хіба що старі цінники… Немає навіть морської харчової солі.

Фото автора
Фото автора

Запитую продавців, коли привезуть сіль. У відповідь: «Не знаємо!».

Позиція влади: ситуацію вирішить імпорт

Як сказав у коментарі для «ВЗ» директор департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації Степан Куйбіда, поповнити запаси солі на Львівщині можна через імпорт.

«Є ще один варіант - проєкт з видобутку солі в промислових масштабах у Дрогобицькому районі, поблизу Борислава. За останній час ми отримали два запити від інвесторів, які б хотіли там видобувати сіль. Але це не буде швидко, потрібен час для дозволів та для налагодження процесу виробництва. А сіль у магазинах потрібна вже. До слова, підприємство «Артемсіль» не зверталося до нас, щоб релокувати своє підприємство на Львівщину», - каже Степан Куйбіда.

Він вважає, що знаменита Дрогобицька солеварня не розв'яже проблему з постачанням солі бодай в масштабах Львівської області.

«Артемсіль» та Дрогобицька солеварня - абсолютно різні підприємства за масштабами та об’ємами видобутку солі, - продовжує розмову чиновник. - У Дрогобичі сіль не видобувають у промислових масштабах. Там є добові обмеження щодо видобутку. Це підприємство радше, як музей, яке показує найдавніший спосіб видобутку солі. Сіль видобувають в масштабах сувенірної продукції. Запитував дрогобиччан, чи продають в магазинах продукцію з найдавнішої в Україні солеварні. Відповіли, що так, хвалили смакові якості солі. Ціна продукту вища, ніж солі іншого виробника, але воно того варті, кажуть місцеві».

Позиція керівництва Дрогобицької солеварні: збільшення об’ємів виробництва

Заступник директора Дрогобицької солеварні Ігор Нащочич повідомив, що підприємство працює на повну потужність.

«Найближчим часом завод планує збільшити виробництво на 20 тонн, проте це не зможе задовольнити попит навіть Львівської області, - каже він. - Раніше наше підприємство місячно видобувало 31-32 тонни, тепер очікуємо 53-55 тонн. Для збільшення кількості виробництва солі завод потрібно модернізувати. Оскільки Дрогобицька солеварня є державним підприємством, фінансувати її модернізацію має держава».

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень