Передплата 2024 «Добрий господар»

Найбільший у Європі український виробник солі припинив роботу

  • 23.05.2022, 18:10
  • 1 658

ДП "Артемсіль" через бойові дії зупинилося ще місяць тому

Найбільший у Європі український виробник солі припинив роботу
Найбільший у Європі український виробник солі припинив роботу

Запас готової продукції із заводу вивезли у квітні.

Про це Вільному радіо розповів в.о. директора ДП «Артемсіль» Віктор Юрін.

«Підприємство не працює, простоює, згідно із наказом, до невизначеного часу. Обстріли постійні, частково зруйнована адміністративна будівля. Були прямі влучання в копальні, матеріальний склад. Виробничий процес неможливий. Ми ж не піддамо людей небезпеці. Тим паче, що більшість мешканців Соледара, співробітників ДП „Артемсіль“ вже евакуювалися. Більшості працівників адміністрації, ІТР (інженерно-технічних робітників, — ред.) немає на місці», — розповів очільник підприємства.

На щастя, ніхто із персоналу виробництва не постраждав.

Юрін пояснив, що підприємство зупинили ще у квітні, бо стало неможливо вивозити залізницею готову продукцію з Соледара.

«Нашу вузлову станцію „Сіль“, куди ми підтягували вагони зі своїх під’їзних шляхів, регулярно обстрілюють. „Артемсіль“ здебільшого орієнтована на відвантаження продукції залізничним транспортом. Автомобільним транспортом ми можемо вивозити тільки незначну частину. Тому навіть за нормальних обставин нам потрібно відвантажувати видобуту сіль у щось (у залізничні вагони, — ред.) А якщо залізниця не працює, то ми теж фактично не можемо», — пояснив керівник.

Він вважає, що тепер Україні доведеться ввозити більше солі з-за кордону.

«Для того, щоб сіль була у продажу, її ж треба виготовляти. В якихось магазинах [наша сіль], напевно, є. Я в Києві, у Вінниці зустрічав. Зате з’явилась турецька, румунська сіль… Поки тривають бої, доведеться заміщувати [нашу сіль] імпортованою», — додав він.

За його словами, зупинка ДП «Артемсіль» вплине й на споживачів за кордоном.

«Ми були найбільшим підприємством з видобутку солі у Європі. Серед наших постійних клієнтів — Угорщина, Польща, Грузія, Молдова, Азербайджан, Румунія», — додав Юрін.

Фото із мережі

Схожі новини