Передплата 2024 «Добрий господар»

Уряд не вірить, що гривня втримається

Ані паспортизація обміну валюти, ані обов’язковий продаж частини виручки експортерів, ані навіть залякування населення податками не зможуть зберегти курс гривніна нинішньому рівні. А як іще пояснити те,що у проекті бюджету на наступний рік курс долара закладено у розмірі 8,5 гривні. Саме таку цифру озвучив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

РАНІШЕ про те, що бюджет треба розраховувати, відштовхуючись саме від такого курсу, заявляв тоді ще міністр економіки Петро Порошенко. Можливо, для економіки (читай олігархів) таке зниження курсу гривні і корисне, але для пересічних українців воно означає насамперед подорожчання імпортних товарів. Тобто ціни можуть зрости на все — від одягу та побутової техніки до кави і чаю. “Курс 8,5 гривні за долар у проекті бюджету може означати як плавну контрольовану девальвацію, так і те, що курс гривні вирішили зробити більш гнучким. Утім, у випадку гнучкого курсу мали б вказати діапазон — від якої до якої позначки допустимі коливання, — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. — Навіть те, що відбувається у нас на валютному ринку останні два місяці, як на мене, є доволі контрольованою девальвацією. Адже коливання впродовж одного дня не перевищували 1%. Сьогодні маємо ринковий курс 8,2 гривні за долар, тож курс на рівні 8,5 гривні — це лише 3% зниження. Це означає, що ціни на імпортні товари можуть зрости лише на 3% — це незначна зміна цін. Українці звикли і до значно більших стрибків цін на імпортні товари навіть за умови стабільного курсу. Питання лише в тому, наскільки “плавною та контрольованою” ця девальвація буде надалі”.

Тим часом влада продовжує лякати українців податком на продаж валюти. Хоча Віталій Хомутинник свій законопроект відкликав, у Верховній Раді зареєстрували аж два нові законопроекти, якими пропонують обкладати збором до Пенсійного фонду тих, хто обмінюватиме валюту на гривні. Екс-«бютівець» Валерій Шаманов пропонує забирати у людей 10% від їхніх доларових заощаджень. Не платити податок зможуть лише ті, хто продаватиме валюту, як тільки її отримає (отримав переказ з-за кордону, відразу мусиш продати). «Бютівець» Андрій Павловський у своєму законопроекті, як і Хомутинник, пропонує ввести 15% збір до Пенсійного фонду. Щоправда, він пропонує збирати податок не з фізичних осіб, а юридичних, тобто з компаній.

«З метою обмеження валютних махінацій юридичних осіб, що становлять загрозу стабільності пенсійної системи та курсу національної валюти, передбачається відрахування юридичними особами до Пенсійного фонду при здійсненні операцій з продажу іноземної валюти за готівкову гривню збору у розмірі 15 відсотків від суми операції», — йдеться у документі Андрія Павловського. Щоправда, експерти сходяться на тому, що ані один, ані інший документ не зможуть набрати достатньої кількості голосів, аби бути прийнятими.

Схожі новини