Передплата 2025 «Добра кухня»

Курага — натуральний енергетик

Корисна для здоров’я очей, зниження тиску, зміцнення кісток

У кураги є свої плюси та мінуси порівняно з абрикосами. Сушіння абрикосів забезпечує тривалий термін зберігання плодів, концентрує деякі поживні речовини, наприклад, клітковину, калій, вітаміни В3 та Е, скорочуючи вміст вітаміну С, а також збільшує кількість калорій. Якщо ви активні та енергійні, їжте курагу, бо вона має високу енергетичну цінність, але будьте обережні: курага не сприяє скиданню зайвих кілограмів, бо у ній досить багато натурального цукру.

Курага — природне дже­рело бета-каротину і ві­тамінів, А та Е. Все більше даних свідчать, що ці корис­ні речовини можуть відігравати важливу роль у запобіганні або пом’якшенні вікових порушень зору. Дослідження підтверджу­ють потенційну користь кураги для здоров’я очей у будь-якому віці. Каротиноїди (харчові піг­менти), що є в абрикосах, по­зитивно впливають на здоров’я сітківки та кришталика очей.

Жінки у постменопаузі та багато літніх людей стражда­ють через зменшення щільнос­ті кісткової тканини, яка визна­чає міцність кісток. Насправді це одна з найбільш поширених причин остеоартриту, остеопо­розу та інших захворювань. Ку­рага містить бор — природ­ний мінерал, який допомагає «загоєнню» (зрощуванню) кіс­ток та підтримці їх мінераль­ної щільності, тобто від нього (у тому числі) залежать струк­тура та загальна міцність кісток.

Курага містить бета-каротин, що перетворюється в організ­мі на вітамін, А (ретинол). Він за­безпечує додатковий захист від сонячних опіків та іншого впливу ультрафіолетових променів.

Курага — щедре джерело ка­лію. Цей мінерал сприяє здо­ровому кров’яному тиску. Спо­живання калію може знизити високий кров’яний тиск у гіпер­тоніків. А велике споживання ка­лію пов’язане з 24%-им знижен­ням ризику інсульту.

Курага, на відміну від абри­косів, містить багато кліткови­ни (88% добової норми у 100 г), а це сприяє правильному трав­ленню та чудовій роботі кишків­ника. Здоровий мікробіом киш­ківника здатний знизити ризик ожиріння, а клітковина підтри­мує належний рівень холесте­рину та цукру у крові.

Найкращий час для вживання сухофруктів, у тому числі й кура­ги, — ранній ранок. Рекомендо­вана порція кураги не повинна перевищувати 30 г. Враховуй­те, що курага важить від 3 до 7 г, залежно від розміру та про­цесу сушіння. Найкраще у день з'їдати не більш ніж 4−7 штук цих корисних сухофруктів.

Дієтологи рекомендують по­передньо замочити її у воді на ніч, так курага краще засвою­ється. Для замочування вико­ристовуйте воду не теплішу за 36−38°С. Для цього промийте ку­рагу гарячою проточною водою і залийте її на 10−15 хв. Відкинь­те на сито, злийте рідину, знову промийте сухофрукти проточ­ною водою. Перекладіть курагу в миску, залийте питною водою і залиште на ніч. Потім відкиньте на сито, промийте та їжте.

Якщо використовуватиме­те курагу для приготування їжі, найкраще не піддавати її трива­лій термообробці: це не йде на користь збереження мікроеле­ментів та вітамінів у сухофрук­тах. Єдине, калорійність під час варіння або тушкування значно знижується.

Вітамінна «баночка» для імунітету

Для 1-літрової банки: 200 г кураги, 200 мл апель­синового соку, 3−4 лимони, 150 г журавлини, 150 г меду, 2−3 гвоздики.

Замочити курагу у теплому апельсиновому соку на 1 год.

Вимити лимони щіткою й об­сушити. Розрізати вздовж на четвертинки, вийняти кісточ-ки.

Скласти усі продукти, окрім гвоздики, у чашу блендера та подрібнити на грубу пасту.

У гвоздики видірвати жорсткі «ніжки» бутонів, а «кульки» роз­терти і додати в утворену пасту. Зберігати у холодильнику.

Кускус з курагою та овочами

1 лимон, оливкова олія «екстра вірджин», 400 г куску­су, 400 мл питної води, 1 со­лодкий перець, 500 г кураги, 2 огірки, 150 г маслин без кіс­точок, 150 г в’ялених помідо­рів, 2−3 гілочки кінзи.

Зняти цедру лимона дрібною терткою. Вичавити з лимона сік. Змішати цедру з оливковою олі­єю.

Кускус покласти в миску і за­лити киплячою питною водою. Накрити миску блюдцем або за­тягнути харчовою плівкою і за­лишити на 5−10 хв, потім роз­кришити кускус виделкою.

Солодкий перець розріза­ти на 4 частини, вийняти насін­ня і перегородки. Разом із ку­рагою, огірками, маслинами та в’яленими томатами нарізати дрібними кубиками. Кінзу посік­ти.

Кускус перекласти на блю­до, скропити оливковою олією та лимонним соком. Додати під­готовлені інґредієнти й акуратно перемішати. Полити кускус ли­монною оливковою олією і од­разу подавати.

Йогурт з курагою і мигдалем

60 г очищеного мигдалю, краще пелюсток, 200 г кура­ги, 150 мл яблучного соку, 150 мл питної води, 2 нату­ральні йогурти по 120 г, ме­лена кориця і ванільний цу­кор — за бажання, 1 ст. ложка меду.

Мигдаль трохи обсмажити на сухій пательні. Охолодити.

Курагу нарізати на 4 части­ни. Залити сумішшю з яблучно­го соку та води. Довести до ки­піння і варити 5 хв. Воду злити. Курагу відкинути на сито й обсу­шити на паперових рушниках.

Йогурт змішати з корицею та ванільним цукром. Розкласти у 4 креманки. Додати курагу. По­сипати мигдалем і скропити ме­дом. Подавати смачний та ко­рисний десерт на сніданок.