Курага — натуральний енергетик
Корисна для здоров’я очей, зниження тиску, зміцнення кісток
У кураги є свої плюси та мінуси порівняно з абрикосами. Сушіння абрикосів забезпечує тривалий термін зберігання плодів, концентрує деякі поживні речовини, наприклад, клітковину, калій, вітаміни В3 та Е, скорочуючи вміст вітаміну С, а також збільшує кількість калорій. Якщо ви активні та енергійні, їжте курагу, бо вона має високу енергетичну цінність, але будьте обережні: курага не сприяє скиданню зайвих кілограмів, бо у ній досить багато натурального цукру.
Курага — природне джерело бета-каротину і вітамінів, А та Е. Все більше даних свідчать, що ці корисні речовини можуть відігравати важливу роль у запобіганні або пом’якшенні вікових порушень зору. Дослідження підтверджують потенційну користь кураги для здоров’я очей у будь-якому віці. Каротиноїди (харчові пігменти), що є в абрикосах, позитивно впливають на здоров’я сітківки та кришталика очей.
Жінки у постменопаузі та багато літніх людей страждають через зменшення щільності кісткової тканини, яка визначає міцність кісток. Насправді це одна з найбільш поширених причин остеоартриту, остеопорозу та інших захворювань. Курага містить бор — природний мінерал, який допомагає «загоєнню» (зрощуванню) кісток та підтримці їх мінеральної щільності, тобто від нього (у тому числі) залежать структура та загальна міцність кісток.
Курага містить бета-каротин, що перетворюється в організмі на вітамін, А (ретинол). Він забезпечує додатковий захист від сонячних опіків та іншого впливу ультрафіолетових променів.
Курага — щедре джерело калію. Цей мінерал сприяє здоровому кров’яному тиску. Споживання калію може знизити високий кров’яний тиск у гіпертоніків. А велике споживання калію пов’язане з 24%-им зниженням ризику інсульту.
Курага, на відміну від абрикосів, містить багато клітковини (88% добової норми у 100 г), а це сприяє правильному травленню та чудовій роботі кишківника. Здоровий мікробіом кишківника здатний знизити ризик ожиріння, а клітковина підтримує належний рівень холестерину та цукру у крові.
Найкращий час для вживання сухофруктів, у тому числі й кураги, — ранній ранок. Рекомендована порція кураги не повинна перевищувати 30 г. Враховуйте, що курага важить від 3 до 7 г, залежно від розміру та процесу сушіння. Найкраще у день з'їдати не більш ніж 4−7 штук цих корисних сухофруктів.
Дієтологи рекомендують попередньо замочити її у воді на ніч, так курага краще засвоюється. Для замочування використовуйте воду не теплішу за 36−38°С. Для цього промийте курагу гарячою проточною водою і залийте її на 10−15 хв. Відкиньте на сито, злийте рідину, знову промийте сухофрукти проточною водою. Перекладіть курагу в миску, залийте питною водою і залиште на ніч. Потім відкиньте на сито, промийте та їжте.
Якщо використовуватимете курагу для приготування їжі, найкраще не піддавати її тривалій термообробці: це не йде на користь збереження мікроелементів та вітамінів у сухофруктах. Єдине, калорійність під час варіння або тушкування значно знижується.
Вітамінна «баночка» для імунітету
Для 1-літрової банки: 200 г кураги, 200 мл апельсинового соку, 3−4 лимони, 150 г журавлини, 150 г меду, 2−3 гвоздики.
Замочити курагу у теплому апельсиновому соку на 1 год.
Вимити лимони щіткою й обсушити. Розрізати вздовж на четвертинки, вийняти кісточ-ки.
Скласти усі продукти, окрім гвоздики, у чашу блендера та подрібнити на грубу пасту.
У гвоздики видірвати жорсткі «ніжки» бутонів, а «кульки» розтерти і додати в утворену пасту. Зберігати у холодильнику.
Кускус з курагою та овочами
1 лимон, оливкова олія «екстра вірджин», 400 г кускусу, 400 мл питної води, 1 солодкий перець, 500 г кураги, 2 огірки, 150 г маслин без кісточок, 150 г в’ялених помідорів, 2−3 гілочки кінзи.
Зняти цедру лимона дрібною терткою. Вичавити з лимона сік. Змішати цедру з оливковою олією.
Кускус покласти в миску і залити киплячою питною водою. Накрити миску блюдцем або затягнути харчовою плівкою і залишити на 5−10 хв, потім розкришити кускус виделкою.
Солодкий перець розрізати на 4 частини, вийняти насіння і перегородки. Разом із курагою, огірками, маслинами та в’яленими томатами нарізати дрібними кубиками. Кінзу посікти.
Кускус перекласти на блюдо, скропити оливковою олією та лимонним соком. Додати підготовлені інґредієнти й акуратно перемішати. Полити кускус лимонною оливковою олією і одразу подавати.
Йогурт з курагою і мигдалем
60 г очищеного мигдалю, краще пелюсток, 200 г кураги, 150 мл яблучного соку, 150 мл питної води, 2 натуральні йогурти по 120 г, мелена кориця і ванільний цукор — за бажання, 1 ст. ложка меду.
Мигдаль трохи обсмажити на сухій пательні. Охолодити.
Курагу нарізати на 4 частини. Залити сумішшю з яблучного соку та води. Довести до кипіння і варити 5 хв. Воду злити. Курагу відкинути на сито й обсушити на паперових рушниках.
Йогурт змішати з корицею та ванільним цукром. Розкласти у 4 креманки. Додати курагу. Посипати мигдалем і скропити медом. Подавати смачний та корисний десерт на сніданок.