Шоколад — «їжа богів»
Має позитивний вплив на розумову діяльність
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/524488/hariachyi-shokolad.jpg)
Назва улюблених ласощів походить від епохи майя, які й придумали шоколад, але є дві версії, як можна його перекласти. Слово «чоколатль» може означати як «гірка вода», так і «напій для збивання». Робити шоколад твердим стали лише багато століть тому після винаходу напою з какао-бобів.
Шоколад як напій майя готували шляхом змішування какао та вина з додаванням прянощів. В епоху Великих географічних відкриттів ласощі потрапили до Іспанії, звідки вже поширилися по всій Європі. Робити шоколад твердим навчилися лише у середині ХІХ століття. А білий шоколад взагалі виник лише в 30-х роках наступного століття.
Латинську назву дерева какао (Theobroma cacao) перекладають як «їжа богів».
Найвища ціна на шоколад зафіксована на аукціоні і становила 687 доларів. Вона зумовлена тим, що проданий батончик побував у першій експедиції до Антарктиди, яка відбулася 1901 року.
1995 року у Франції вперше відзначили День шоколаду. Спершу його святкували лише у цій країні, але пізніше свято стало міжнародним. Воно з’явилося у культурах різних країн, тому існує кілька дат, у яких його відзначають: 7 липня, 11 липня, 13 вересня і 29 листопада. У цей день кондитерські фабрики проводять Дні відкритих дверей, де гостям розповідають про процес приготування шоколаду, а також про його користь та шкоду.
Шоколад із більшою концентрацією какао найкорисніший. Однак у будь-якому його вигляді (крім білого) є антиоксиданти, а також триптофан, який сприяє виробленню в організмі людини серотоніну — гормону щастя. Крім того, шоколад має позитивний вплив на розумову діяльність та когнітивні здібності. Але корисні властивості цього продукту залежать від кількості та якості шоколаду. Його варто їсти не частіше ніж двічі на тиждень і не більше 50 грамів за один раз. А якщо у складі вказані замінники какао-масла та Е-добавки, такий шоколад краще не їсти зовсім.
Гарячий шоколад із корицею
3,5 склянки молока, 1,5 склянки вершків жирністю 20%, 2 палички кориці, 200 г темного шоколаду.
Молоко та вершки влити в каструлю, поставити на середній вогонь і довести до кипіння, але не кип’ятити.
Палички кориці грубо потовкти у ступці. Зняти каструлю з молоком і вершками з вогню, покласти корицю, накрити кришкою каструлю і дати суміші настоятися 5 хв.
Потім процідити молоко через густе сито, додати наламаний шоколад. Добре перемішати вінчиком, щоб шоколад повністю розчинився (за потреби ще раз підігріти молоко). Подавати відразу у підігрітих чашках.
Гарячий шоколад, який пили ацтеки, був несолодким і дуже пряним, навіть гострим. Можна спробувати приготувати такий напій. Але доведеться обійтися без молока. Варити його на воді з додаванням насіння свіжої ванілі та стовченого у ступці разом із корицею шматочка свіжого гострого перцю чилі.