Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Шоколад — «їжа богів»

Має позитивний вплив на розумову діяльність

Назва улюблених ласощів походить від епохи майя, які й придумали шоколад, але є дві версії, як можна його перекласти. Слово «чоколатль» може означати як «гірка вода», так і «напій для збивання». Робити шоколад твердим стали лише багато століть тому після винаходу напою з какао-бобів.

Шоколад як напій майя готували шляхом змі­шування какао та вина з додаванням прянощів. В епо­ху Великих географічних від­криттів ласощі потрапили до Іспанії, звідки вже поширилися по всій Європі. Робити шоко­лад твердим навчилися лише у середині ХІХ століття. А білий шоколад взагалі виник лише в 30-х роках наступного століт­тя.

Латинську назву дерева ка­као (Theobroma cacao) пере­кладають як «їжа богів».

Найвища ціна на шоколад зафіксована на аукціоні і ста­новила 687 доларів. Вона зу­мовлена тим, що проданий батончик побував у першій експедиції до Антарктиди, яка відбулася 1901 року.

1995 року у Франції впер­ше відзначили День шокола­ду. Спершу його святкували лише у цій країні, але пізні­ше свято стало міжнародним. Воно з’явилося у культурах різних країн, тому існує кілька дат, у яких його відзначають: 7 липня, 11 липня, 13 вересня і 29 листопада. У цей день кон­дитерські фабрики проводять Дні відкритих дверей, де гос­тям розповідають про процес приготування шоколаду, а та­кож про його користь та шкоду.

Шоколад із більшою кон­центрацією какао найкорисні­ший. Однак у будь-якому його вигляді (крім білого) є антиок­сиданти, а також триптофан, який сприяє виробленню в ор­ганізмі людини серотоніну — гормону щастя. Крім того, шо­колад має позитивний вплив на розумову діяльність та ког­нітивні здібності. Але корис­ні властивості цього продукту залежать від кількості та якос­ті шоколаду. Його варто їсти не частіше ніж двічі на тиж­день і не більше 50 грамів за один раз. А якщо у складі вка­зані замінники какао-масла та Е-добавки, такий шоколад кра­ще не їсти зовсім.

Гарячий шоколад із корицею

3,5 склянки молока, 1,5 склянки вершків жирністю 20%, 2 палички кориці, 200 г темного шоколаду.

Молоко та вершки влити в каструлю, поставити на серед­ній вогонь і довести до кипіння, але не кип’ятити.

Палички кориці грубо по­товкти у ступці. Зняти кастру­лю з молоком і вершками з вог­ню, покласти корицю, накрити кришкою каструлю і дати сумі­ші настоятися 5 хв.

Потім процідити молоко че­рез густе сито, додати нала­маний шоколад. Добре пере­мішати вінчиком, щоб шоколад повністю розчинився (за по­треби ще раз підігріти моло­ко). Подавати відразу у підігрі­тих чашках.

Гарячий шоколад, який пили ацтеки, був несолодким і дуже пряним, навіть гострим. Мож­на спробувати приготувати такий напій. Але доведеться обійтися без молока. Варити його на воді з додаванням на­сіння свіжої ванілі та стовче­ного у ступці разом із корицею шматочка свіжого гострого перцю чилі.