Передплата 2025 «Добра кухня»

Апельсини — піґулки для молодості

Підтримують нервову систему, регулюють рівень цукру

Яскраві, соковиті, із чарівним ароматом і чудовим смаком апельсини — втілення зимових свят.

Солодкі фрукти — ре­зультат багатовікових експериментів зі схре­щування різних цитрусових. У геномі сучасних плодів «спле­лися» близько 60% генів помела та близько 40% генів мандари­нів. Деякі дослідники вважають, що аж до XV ст. європейцям був знайомий лише гіркий варіант цих представників цитрусових, допоки португальські торгов­ці не скуштували їхню солодку версію.

Апельсини корисні для зміц­нення імунітету завдяки високій концентрації аскорбінки та ви­сокому вмісту біофлавоноїдів, а також профілактики серцево- судинних хвороб: зміцнення та омолодження судинних стінок, виведення поганого холестери­ну, захисту клітин від атак віль­них радикалів. Вони також міс­тять цілий комплекс сполук, що сприяють збереженню моло­дості: на тлі регулярного вжи­вання покращується стан шкі­ри, волосся, суглобів. Вітамін С стимулює утворення колагену, комплекс антиоксидантів допо­магає справлятися з окислю­вальним стресом.

Також плоди поліпшують травлення — у цьому допомагає клітковина, яка стимулює ро­боту кишківника та відновлює здоровий баланс кишкової мі­кробіоти. Завдяки апельсинам відбувається потужна детокси­кація організму, оздоровлення печінки, очищення лімфи.

Плоди апельсина допомага­ють задовольняти потяг до со­лодкого, не перевантажуючи організм зайвими калоріями. Сприяють регуляції рівня цукру у крові: навіть у найсолодших сортів глікемічний індекс (здат­ність впливати на концентрацію глюкози у плазмі після вживан­ня) не перевищує 50, а у кис­леньких — близько 35. Така ха­рактеристика дозволяє вживати їх у випадку зниженої чутливості клітин до інсуліну.

Сонячний фрукт — джере­ло швидкої енергії, допомагає «підзарядити внутрішні бата­реї» впродовж дня. Цінні сполу­ки сприяють стабілізації нер­вової системи та підвищенню стресостійкості, сприятливо впливають на емоційний стан, покращують пам’ять. Завдяки позитивному впливу на судини і серце знижується загроза ін­сультів та інфарктів.

До речі, апельсинова цедра містить більше біологічно актив­них молекул, ніж м’якуш, у тому числі у ній вища концентрація поліфенолів. Шкірка багата на біофлавоноїди, серед яких пе­реважає гесперидин, — він ста­новить до 2% сухої маси. У ході безлічі досліджень доведена його здатність знижувати крих­кість капілярів і покращувати кровотік в органах та тканинах, також він має антиоксидантні, протизапальні та протимікробні властивості.

Дослідження показують, що вуглеводи в цедрі мають власти­вості пребіотиків: вони стимулю­ють розмноження корисних бак­терій у кишківнику і пригнічують зростання патогенної флори.

Є безліч рецептів, в яких фі­гурує помаранчевий плід: різ­ні напої, наприклад, лимонад чи смузі, де він «товаришує» з ім­биром, сік із полуницею та ва­ніллю. Він чудово «звучатиме» у салатах, других стравах, напри­клад, у поєднанні із запечени­ми куркою чи качкою, у пирогах, джемах та вареннях. Окремо експериментуйте з цедрою: до­давайте її до гарячого шокола­ду, конфітюру, спечіть мафіни, зробіть зі скоринок цукати.

Курка з апельсинами

1 курка вагою 1,5 кг, 4 апельсини, 5 зубчиків часни­ку, сіль і чорний мелений пе­рець — до смаку.

Тушку курки добре вимити, обсушити паперовими рушни­ками. Кінчики крилець курки пе­ред запіканням у духовці загор­нути у фольгу або зрізати.

Апельсини добре вимити під гарячою водою і обсушити па­перовими рушниками. Нарізати кружальцями.

Підготовлену тушку курки до­бре натерти зсередини та зовні сіллю, а також меленим чорним перцем. Скласти у миску і зали­шити на 15 хв за кімнатної тем­ператури.

Акуратно підняти шкіру на грудці курки і вкласти апель­синові кружальця між м’ясом та шкірою. Перевернути кур­ку і зробити те ж саме на спині. Зв’язати ніжки курки разом.

Часник очистити й нарізати тонкими пластинками. Вкласти часник у середину курки.

Щоб курка вийшла ще ніжні­шою, можна вкласти й малень­кі шматочки вершкового масла.

Якщо залишилися нарізані апельсини, покласти їх у форму разом з куркою.

Запікати курку у духовці, ро­зігрітій до 180°С, 2−2,5 год, час від часу поливаючи соком, що виділяється. Гарячу курку нарі­зати на порційні шматки.

Апельсиновий сирник

2 апельсини, 475 г цукру, 300 г сметани 20%, 4 яйця, ½ ч. ложки натертої апель­синової цедри, 400 г жирно­го сиру, 1 ч. ложка ваніль­ного екстракту, 2 склянки (280 г) борошна, 200 г верш­кового масла.

Завчасно вийняти 200 г мас­ла з холодильника, воно має стати зовсім м’яким. Збити його з 200 г цукру на легкий крем, по­тім додати 2 яйця і знову збити.

Просіяти борошно, всипати в масляно-яєчну суміш і швидко замісити тісто. Якщо тісто надто м’яке, додати ще трохи борош­на. Сформувати тісто в кулю, за­горнути у плівку і покласти у хо­лодильник мінімум на 30 хв.

Для апельсинової начин­ки апельсини у мисці зали­ти окропом на 3 хв, потім зли­ти воду. Повторити це ще двічі, щоб начинка не гірчила. Наріза­ти апельсини разом зі шкіркою, вийняти кісточки і подрібнити блендером у режимі «пульсація» — так начинка буде з невелики­ми шматочками апельсина.

Перекласти у сотейник, до­дати 3−4 ст. ложки цукру і поста­вити на вогонь. Довести до ки­піння і варити 20 хв, помішуючи. Начинка має трохи загуснути, вистигнути.

Сир розтерти з ванільним екстрактом і 100 г цукру до од­норідності. Можна збити зану­рювальним блендером. Духо­вку увімкнути на розігрівання до 180°С.

Розкачати тісто і перенести у форму (круглу діам. 30 см або прямокутну такого ж об'єму). Пройтися качалкою по борти­ках, щоб від'єднати надлишки тіста.

На тісто викласти апельси­нову начинку і розрівняти ло­паткою. Тепер викласти сирну і також розрівняти. Постукати формою об стіл, щоб начинка лягла без порожнеч.

Для заливки 300 г сметани змішати з 2 яйцями і 100 г цукру. Залити і посипати апельсино­вою цедрою.

Випікати сирник у розігрітій духовці 40−45 хв. Готовий осту­дити і подавати.