Апельсини — піґулки для молодості
Підтримують нервову систему, регулюють рівень цукру
Яскраві, соковиті, із чарівним ароматом і чудовим смаком апельсини — втілення зимових свят.
Солодкі фрукти — результат багатовікових експериментів зі схрещування різних цитрусових. У геномі сучасних плодів «сплелися» близько 60% генів помела та близько 40% генів мандаринів. Деякі дослідники вважають, що аж до XV ст. європейцям був знайомий лише гіркий варіант цих представників цитрусових, допоки португальські торговці не скуштували їхню солодку версію.
Апельсини корисні для зміцнення імунітету завдяки високій концентрації аскорбінки та високому вмісту біофлавоноїдів, а також профілактики серцево- судинних хвороб: зміцнення та омолодження судинних стінок, виведення поганого холестерину, захисту клітин від атак вільних радикалів. Вони також містять цілий комплекс сполук, що сприяють збереженню молодості: на тлі регулярного вживання покращується стан шкіри, волосся, суглобів. Вітамін С стимулює утворення колагену, комплекс антиоксидантів допомагає справлятися з окислювальним стресом.
Також плоди поліпшують травлення — у цьому допомагає клітковина, яка стимулює роботу кишківника та відновлює здоровий баланс кишкової мікробіоти. Завдяки апельсинам відбувається потужна детоксикація організму, оздоровлення печінки, очищення лімфи.
Плоди апельсина допомагають задовольняти потяг до солодкого, не перевантажуючи організм зайвими калоріями. Сприяють регуляції рівня цукру у крові: навіть у найсолодших сортів глікемічний індекс (здатність впливати на концентрацію глюкози у плазмі після вживання) не перевищує 50, а у кисленьких — близько 35. Така характеристика дозволяє вживати їх у випадку зниженої чутливості клітин до інсуліну.
Сонячний фрукт — джерело швидкої енергії, допомагає «підзарядити внутрішні батареї» впродовж дня. Цінні сполуки сприяють стабілізації нервової системи та підвищенню стресостійкості, сприятливо впливають на емоційний стан, покращують пам’ять. Завдяки позитивному впливу на судини і серце знижується загроза інсультів та інфарктів.
До речі, апельсинова цедра містить більше біологічно активних молекул, ніж м’якуш, у тому числі у ній вища концентрація поліфенолів. Шкірка багата на біофлавоноїди, серед яких переважає гесперидин, — він становить до 2% сухої маси. У ході безлічі досліджень доведена його здатність знижувати крихкість капілярів і покращувати кровотік в органах та тканинах, також він має антиоксидантні, протизапальні та протимікробні властивості.
Дослідження показують, що вуглеводи в цедрі мають властивості пребіотиків: вони стимулюють розмноження корисних бактерій у кишківнику і пригнічують зростання патогенної флори.
Є безліч рецептів, в яких фігурує помаранчевий плід: різні напої, наприклад, лимонад чи смузі, де він «товаришує» з імбиром, сік із полуницею та ваніллю. Він чудово «звучатиме» у салатах, других стравах, наприклад, у поєднанні із запеченими куркою чи качкою, у пирогах, джемах та вареннях. Окремо експериментуйте з цедрою: додавайте її до гарячого шоколаду, конфітюру, спечіть мафіни, зробіть зі скоринок цукати.
Курка з апельсинами
1 курка вагою 1,5 кг, 4 апельсини, 5 зубчиків часнику, сіль і чорний мелений перець — до смаку.
Тушку курки добре вимити, обсушити паперовими рушниками. Кінчики крилець курки перед запіканням у духовці загорнути у фольгу або зрізати.
Апельсини добре вимити під гарячою водою і обсушити паперовими рушниками. Нарізати кружальцями.
Підготовлену тушку курки добре натерти зсередини та зовні сіллю, а також меленим чорним перцем. Скласти у миску і залишити на 15 хв за кімнатної температури.
Акуратно підняти шкіру на грудці курки і вкласти апельсинові кружальця між м’ясом та шкірою. Перевернути курку і зробити те ж саме на спині. Зв’язати ніжки курки разом.
Часник очистити й нарізати тонкими пластинками. Вкласти часник у середину курки.
Щоб курка вийшла ще ніжнішою, можна вкласти й маленькі шматочки вершкового масла.
Якщо залишилися нарізані апельсини, покласти їх у форму разом з куркою.
Запікати курку у духовці, розігрітій до 180°С, 2−2,5 год, час від часу поливаючи соком, що виділяється. Гарячу курку нарізати на порційні шматки.
Апельсиновий сирник
2 апельсини, 475 г цукру, 300 г сметани 20%, 4 яйця, ½ ч. ложки натертої апельсинової цедри, 400 г жирного сиру, 1 ч. ложка ванільного екстракту, 2 склянки (280 г) борошна, 200 г вершкового масла.
Завчасно вийняти 200 г масла з холодильника, воно має стати зовсім м’яким. Збити його з 200 г цукру на легкий крем, потім додати 2 яйця і знову збити.
Просіяти борошно, всипати в масляно-яєчну суміш і швидко замісити тісто. Якщо тісто надто м’яке, додати ще трохи борошна. Сформувати тісто в кулю, загорнути у плівку і покласти у холодильник мінімум на 30 хв.
Для апельсинової начинки апельсини у мисці залити окропом на 3 хв, потім злити воду. Повторити це ще двічі, щоб начинка не гірчила. Нарізати апельсини разом зі шкіркою, вийняти кісточки і подрібнити блендером у режимі «пульсація» — так начинка буде з невеликими шматочками апельсина.
Перекласти у сотейник, додати 3−4 ст. ложки цукру і поставити на вогонь. Довести до кипіння і варити 20 хв, помішуючи. Начинка має трохи загуснути, вистигнути.
Сир розтерти з ванільним екстрактом і 100 г цукру до однорідності. Можна збити занурювальним блендером. Духовку увімкнути на розігрівання до 180°С.
Розкачати тісто і перенести у форму (круглу діам. 30 см або прямокутну такого ж об'єму). Пройтися качалкою по бортиках, щоб від'єднати надлишки тіста.
На тісто викласти апельсинову начинку і розрівняти лопаткою. Тепер викласти сирну і також розрівняти. Постукати формою об стіл, щоб начинка лягла без порожнеч.
Для заливки 300 г сметани змішати з 2 яйцями і 100 г цукру. Залити і посипати апельсиновою цедрою.
Випікати сирник у розігрітій духовці 40−45 хв. Готовий остудити і подавати.