Арахіс — піґулка від старості
Знижує ризик хвороб серцево-судинної системи і розвитку діабету
З ботанічної точки зору арахіс — біб, але більше нагадує горіхи. Вчені вважають, що цей продукт взяв найкращі властивості обох рослин.
До того ж це чудове джерело поліфенолів, які допомагають організму боротися з вільними радикалами. У смаженого арахісу користь ще вища, бо під час обсмажування концентрація поліфенольних сполук підвищується на чверть, а отже, він ще ефективніше сприяє зниженню рівня окисного стресу в організмі. Таким чином, кожне зернятко — свого роду капсула із найціннішими макро-та мікронутрієнтами, які наші тканини використовують для профілактики багатьох хвороб та передчасного старіння.
За регулярного вживання арахісу ймовірність розвитку хвороб серцево-судинної системи знижується майже на третину, покращуються пам’ять та концентрація, нейрони отримують більше енергії, знижується ризик розвитку деменції, у тому числі хвороби Альцгеймера. Такий ефект пов’язують із високим вмістом поліфенолів та наявністю дивовижної сполуки ресвератрол — потужного антиоксиданту, а також із наявністю правильних ліпідів.
До складу дивовижних бобів входять кальцій та магній в оптимальному співвідношенні, що допомагає боротися з крихкістю кісткової тканини та запобігає розвитку остеопорозу, а також антиоксидантних сполук та корисних жирів, необхідних для відновлення клітин шкіри. За регулярного вживання на сніданок жмені сирих горішків знижується рівень глюкози, підвищується чутливість до інсуліну.
Арахіс дуже важливий для організму жінок, що наближаються до порога 50-річчя або переступили через нього. Дефіцит естрогенів, що супроводжує гормональну перебудову організму, — це тригер для розвитку серцево-судинних хвороб, зниження щільності кісток, обмінного дисбалансу. 30−40 г арахісу — дуже простий і дієвий спосіб підтримати органи та системи у цей непростий період.
Чоловікам велика кількість білка у «земляних фісташках» допомагає швидше нарощувати м’язи, амінокислота аргінін є попередником оксиду азоту, що підсилює приплив крові до мускулатури. Природне джерело цінних сполук сприяє зниженню ризику хвороб серця та судин, які часто наздоганяють представників сильної статі у середньому і старшому віці, а достаток магнію створює умови для релаксації та швидкого відновлення після стресів. Додаткові бонуси — насичення енергією клітин мозку, підвищення розумової працездатності, концентрації, захист від проблем із пам’яттю, а також підтримування статевої функції.
У сирому арахісі більше користі від цінних олій, оскільки під час смаження вони окислюються, що знижує їх ефективність у профілактиці атеросклерозу та серцево-судинних хвороб. Зате у процесі обсмажування арахісу підвищується концентрація антиоксидантів, що важливо для запобігання багатьом хворобам і боротьби зі старінням.
Додавання солі в арахіс сприятиме затримуванню рідини, більшому навантаженню на нирки та підвищенню тиску. Тому у разі гіпертонії та ниркових хвороб ризикувати не варто, а здоровим людям можна поласувати, але без фанатизму.
Арахіс добре поєднується із селерою, солодким перцем, шпинатом, яблуками, бананами та іншими фруктами й овочами, також із часником, перцем чилі, медом та корицею, з куркою, яловичиною, кунжутною олією і шоколадом. Арахіс є частим інґредієнтом салатів та соусів, гарячих страв, десертів і випічки. Подрібненими горіхами посипають страви.
Курка в арахісі
1 курка вагою 1,5 кг, 3 ст. ложки рідкого меду, 1,5 склянки арахісу, 50 г вершкового масла, 2 ч. ложки приправи для курки, 50 мл соєвого соусу.
Арахіс посікти ножем на дрібну крихту.
У сотейник влити мед, прогріти його на середньому вогні 2−3 хв, додати соєвий соус і перемішати.
Всипати у сотейник арахіс, перемішати. Готувати ще 2 хв. Додати вершкове масло й 1 ч. ложку приправи для курки. Ретельно перемішати та зняти з вогню. Дати охолонути.
Курку вимити, обсушити. Натерти зсередини приправою для курки, що залишилася. Зв’язати шпагатом ніжки та крильця.
Розігріти духовку до 180°С. Курку викласти на деко, вистелене пергаментом, змастити з усіх боків медовою сумішшю. Накрити пергаментом. Запікати 1 год 20 хв.
Арахісова паста
500 г несолоного арахісу, 2−3 ст. ложки олії, 2 ст. ложки меду, сіль — до смаку.
Арахіс висипати на деко і висушити в духовці за температури 150°C, близько 10 хв, потім збільшити нагрівання до 180°C і обсмажувати ще 10 хв, періодично помішуючи, щоб арахіс не згорів. Якщо лушпиння відходить легко, можна виймати з печі. Після вистигання очистити горіхи від лушпиння, найзручніше потерти жменями.
У чашу блендера (з ножами) висипати весь арахіс і молоти 3−4 хв, зробити паузу на хвилинку, щоб не спалити блендер. Так повторити впродовж 10−15 хв. Спершу арахіс буде дрібною крихтою, потім липкою і крупинчастою пастою, потім олія все активніше виділятиметься, арахіс перетвориться на гладку та блискучу пасту. На цьому етапі додати мед, олію та сіль і збивати ще 2−3 хв. Ступінь рідини можна регулювати до смаку, додаючи більше або менше олії.
Солоне печиво з арахісом
1,5 склянки борошна, сіль, 0,25 ч. ложки питної соди, 1 склянка солоного арахісу, 0,5 ч. ложки цукру, 1 яйце, 125 г+1 ст. ложка вершкового масла.
Борошно та питну соду просіяти. У мисці збити міксером 125 г масла та цукор. Помішуючи, потрохи всипати борошно. Додати яйце і посічені горіхи, перемішати.
На присипаній борошном поверхні розкачати тісто завтовшки 1 см і нарізати смужками 1,5×10 см. Духовку розігріти до 180°С. Змастити деко маслом і викласти палички на відстані 5 см одна від одної. Випікати 5 хв, доки печиво не підрум'яниться.