Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Арахіс — піґулка від старості

Знижує ризик хвороб серцево-судинної системи і розвитку діабету

З ботанічної точки зору арахіс — біб, але більше нагадує горіхи. Вчені вважають, що цей продукт взяв найкращі властивості обох рослин.

До того ж це чудове джерело поліфенолів, які допомагають організ­му боротися з вільними ради­калами. У смаженого арахісу користь ще вища, бо під час об­смажування концентрація полі­фенольних сполук підвищується на чверть, а отже, він ще ефек­тивніше сприяє зниженню рів­ня окисного стресу в організмі. Таким чином, кожне зернятко — свого роду капсула із найцін­нішими макро-та мікронутрі­єнтами, які наші тканини вико­ристовують для профілактики багатьох хвороб та передчасно­го старіння.

За регулярного вживання арахісу ймовірність розвитку хвороб серцево-судинної сис­теми знижується майже на тре­тину, покращуються пам’ять та концентрація, нейрони отриму­ють більше енергії, знижується ризик розвитку деменції, у тому числі хвороби Альцгеймера. Та­кий ефект пов’язують із висо­ким вмістом поліфенолів та на­явністю дивовижної сполуки ресвератрол — потужного анти­оксиданту, а також із наявністю правильних ліпідів.

До складу дивовижних бо­бів входять кальцій та магній в оптимальному співвідношенні, що допомагає боротися з крих­кістю кісткової тканини та за­побігає розвитку остеопорозу, а також антиоксидантних спо­лук та корисних жирів, необхід­них для відновлення клітин шкі­ри. За регулярного вживання на сніданок жмені сирих горіш­ків знижується рівень глюкози, підвищується чутливість до ін­суліну.

Арахіс дуже важливий для організму жінок, що наближа­ються до порога 50-річчя або переступили через нього. Де­фіцит естрогенів, що супрово­джує гормональну перебудо­ву організму, — це тригер для розвитку серцево-судинних хвороб, зниження щільності кісток, обмінного дисбалансу. 30−40 г арахісу — дуже простий і ді­євий спосіб підтримати органи та системи у цей непростий пе­ріод.

Чоловікам велика кількість білка у «земляних фісташках» допомагає швидше нарощува­ти м’язи, амінокислота аргінін є попередником оксиду азоту, що підсилює приплив крові до мускулатури. Природне дже­рело цінних сполук сприяє зни­женню ризику хвороб серця та судин, які часто наздоганяють представників сильної статі у середньому і старшому віці, а достаток магнію створює умо­ви для релаксації та швидко­го відновлення після стресів. Додаткові бонуси — насичення енергією клітин мозку, підви­щення розумової працездат­ності, концентрації, захист від проблем із пам’яттю, а також підтримування статевої функ­ції.

У сирому арахісі більше ко­ристі від цінних олій, оскільки під час смаження вони окислюють­ся, що знижує їх ефективність у профілактиці атеросклерозу та серцево-судинних хвороб. Зате у процесі обсмажування арахісу підвищується концентрація ан­тиоксидантів, що важливо для запобігання багатьом хворобам і боротьби зі старінням.

Додавання солі в арахіс сприятиме затримуванню рі­дини, більшому навантаженню на нирки та підвищенню тиску. Тому у разі гіпертонії та нирко­вих хвороб ризикувати не варто, а здоровим людям можна пола­сувати, але без фанатизму.

Арахіс добре поєднується із селерою, солодким перцем, шпинатом, яблуками, бананами та іншими фруктами й овочами, також із часником, перцем чилі, медом та корицею, з куркою, яловичиною, кунжутною олією і шоколадом. Арахіс є частим ін­ґредієнтом салатів та соусів, га­рячих страв, десертів і випічки. Подрібненими горіхами посипа­ють страви.

Курка в арахісі

1 курка вагою 1,5 кг, 3 ст. ложки рідкого меду, 1,5 склянки арахісу, 50 г верш­кового масла, 2 ч. ложки при­прави для курки, 50 мл соєво­го соусу.

Арахіс посікти ножем на дріб­ну крихту.

У сотейник влити мед, про­гріти його на середньому вогні 2−3 хв, додати соєвий соус і пе­ремішати.

Всипати у сотейник арахіс, перемішати. Готувати ще 2 хв. Додати вершкове масло й 1 ч. ложку приправи для курки. Ре­тельно перемішати та зняти з вогню. Дати охолонути.

Курку вимити, обсушити. Натерти зсередини припра­вою для курки, що залишила­ся. Зв’язати шпагатом ніжки та крильця.

Розігріти духовку до 180°С. Курку викласти на деко, висте­лене пергаментом, змастити з усіх боків медовою сумішшю. Накрити пергаментом. Запікати 1 год 20 хв.

Арахісова паста

500 г несолоного арахісу, 2−3 ст. ложки олії, 2 ст. ложки меду, сіль — до смаку.

Арахіс висипати на деко і ви­сушити в духовці за температури 150°C, близько 10 хв, потім збіль­шити нагрівання до 180°C і обсма­жувати ще 10 хв, періодично помі­шуючи, щоб арахіс не згорів. Якщо лушпиння відходить легко, мож­на виймати з печі. Після вистиган­ня очистити горіхи від лушпиння, найзручніше потерти жменями.

У чашу блендера (з ножа­ми) висипати весь арахіс і мо­лоти 3−4 хв, зробити паузу на хвилинку, щоб не спалити блен­дер. Так повторити впродовж 10−15 хв. Спершу арахіс буде дріб­ною крихтою, потім липкою і кру­пинчастою пастою, потім олія все активніше виділятиметься, арахіс перетвориться на гладку та блискучу пасту. На цьому етапі додати мед, олію та сіль і збива­ти ще 2−3 хв. Ступінь рідини мож­на регулювати до смаку, додаю­чи більше або менше олії.

Солоне печиво з арахісом

1,5 склянки борошна, сіль, 0,25 ч. ложки питної соди, 1 склянка солоного арахісу, 0,5 ч. ложки цукру, 1 яйце, 125 г+1 ст. ложка вершково­го масла.

Борошно та питну соду просіяти. У мисці збити міксером 125 г масла та цукор. Помішу­ючи, потрохи всипати борош­но. Додати яйце і посічені горі­хи, перемішати.

На присипаній борошном по­верхні розкачати тісто завтовш­ки 1 см і нарізати смужками 1,5×10 см. Духовку розігріти до 180°С. Змастити деко маслом і викласти палички на відстані 5 см одна від одної. Випіка­ти 5 хв, доки печиво не підрум'яниться.