Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Що вживати, якщо підвищився тиск?

Випийте горнятко зеленого чаю з м’ятою

Близько третини дорослого населення має підвищений артеріальний тиск, іншими словами, має гіпертонію. Прогнозують, що до 2025 року кількість людей, які страждають від артеріальної гіпертонії, збільшиться ще на 15−20 відсотків.

На думку лікарів, опти­мальним початком лі­кування цього стану є нефармакологічні підходи, включаючи корекцію раціо­ну харчування та легкі фізичні вправи. Фахівці рекомендують людям з гіпертонією вживати продукти, які знижують тиск. Зокрема, продукти, багаті на кальцій і вітамін D для його кращого засвоєння (знежире­не молоко, йогурт, сир, зелені овочі, броколі, тофу, мигдаль, морепродукти, рибу).

Для хорошої роботи серця та нирок лікарі рекомендують додавати до раціону продукти, багаті на калій, який забезпе­чує синтез білка, ще й підтри­мує оптимальний рівень рідини у клітинах. Радять їсти багаті на калій апельсини, банани, кура­гу, помідори, запечену карто­плю, кабачки, бобові, шпинат, тунець; збагачені магнієм лис­тя овочів, боби, зернові крупи. Також їсти продукти, що спри­яють розширенню судин, як- от часник, і напої, що знижують тиск (чай каркаде і зелений). Не відмовлятися і від кислих ягід та цитрусових.

Експрес-способом зни­ження тиску фахівці вважають зелений чай з м’ятою. Важ­ливий момент: чай має бути щойно завареним. Зачекайте, поки він трохи охолоне, і мож­на пити. М’ятне листя спри­яє зниженню рівня кортизо­лу, який критично небезпечний для роботи серцево-судин­ної системи. Якщо не любите м’яту, замініть чай на ромаш­ковий. У грейпфрутовому або томатному соку містяться ліко­пін і калій, який чудово знижує тиск. Крім того, томатний сік допомагає покращити робо­ту шлунково-кишкового трак­ту. Грейпфрутовий і апельси­новий соки мають приблизно такий же ефект, проте з ними варто бути обережнішими че­рез підвищену кислотність.

Також у випадку підвищено­го тиску можна вийти на свіже повітря на невелику прогулян­ку або обійтися відчиненим ві­кном. Але не стійте біля вікна, якщо надворі дуже холодно, достатньо провітрити кімнату, щоб наситити мозок киснем. Слід щодня провітрювати при­міщення, і це варто робити, навіть якщо немає проблем із здоров’ям. Провітрюючи при­міщення, ви позбуваєтеся скуп­чення шкідливих для організму речовин, а також допомагаєте мозку краще функціонувати.

Теплий салат із запеченої картоплі

10−12 дрібних картоплин, 1 середня цибулина, 4−5 се­редніх маринованих хруст­ких огірків, 3 ст. ложки біло­го винного оцту, 2 ст. ложки гірчиці із зернятками, 2/3 склянки оливкової або іншої олії, невеликий пучок кро­пу, сіль, мелений чорний пе­рець.

Картоплю добре вимити щіт­кою. Загорнути кожну карто­плину в кілька шарів фольги, запекти в розігрітій до 200°С духовці або у вугіллі багаття до готовності, приблизно 40−45 хв, залежно від розміру картоплі.

Заправка. Очистити і дуже дрібно нарізати цибулю та ма­риновані огірки. Змішати оцет з гірчицею й олією, додати ци­булю та огірки, посолити і по­перчити.

Готову картоплю обереж­но, щоб не обпектися, очисти­ти від шкірки, нарізати досить грубо, полити заправкою, пе­ремішати, дати настоятися 10- 15 хв. Посипати нарізаним кро­пом і подати.

Обліпиховий чай з м’ятою

½ склянки обліпихи, 2−3 гілочки м’яти, ½ груші, 1−2 ст. ложки меду, окріп, 1 ч. ложка зеленого чаю.

Ягоди обліпихи промити та перебрати. Грушу нарізати скибочками.

Скласти ягоди та м’яту в чайник і злегка потовкти, дода­ти грушу, чай.

Влити окріп у чайник, накри­ти і залишити на 3−5 хв, після чого додати мед і перемішати.