Що вживати, якщо підвищився тиск?
Випийте горнятко зеленого чаю з м’ятою
Близько третини дорослого населення має підвищений артеріальний тиск, іншими словами, має гіпертонію. Прогнозують, що до 2025 року кількість людей, які страждають від артеріальної гіпертонії, збільшиться ще на 15−20 відсотків.
На думку лікарів, оптимальним початком лікування цього стану є нефармакологічні підходи, включаючи корекцію раціону харчування та легкі фізичні вправи. Фахівці рекомендують людям з гіпертонією вживати продукти, які знижують тиск. Зокрема, продукти, багаті на кальцій і вітамін D для його кращого засвоєння (знежирене молоко, йогурт, сир, зелені овочі, броколі, тофу, мигдаль, морепродукти, рибу).
Для хорошої роботи серця та нирок лікарі рекомендують додавати до раціону продукти, багаті на калій, який забезпечує синтез білка, ще й підтримує оптимальний рівень рідини у клітинах. Радять їсти багаті на калій апельсини, банани, курагу, помідори, запечену картоплю, кабачки, бобові, шпинат, тунець; збагачені магнієм листя овочів, боби, зернові крупи. Також їсти продукти, що сприяють розширенню судин, як- от часник, і напої, що знижують тиск (чай каркаде і зелений). Не відмовлятися і від кислих ягід та цитрусових.
Експрес-способом зниження тиску фахівці вважають зелений чай з м’ятою. Важливий момент: чай має бути щойно завареним. Зачекайте, поки він трохи охолоне, і можна пити. М’ятне листя сприяє зниженню рівня кортизолу, який критично небезпечний для роботи серцево-судинної системи. Якщо не любите м’яту, замініть чай на ромашковий. У грейпфрутовому або томатному соку містяться лікопін і калій, який чудово знижує тиск. Крім того, томатний сік допомагає покращити роботу шлунково-кишкового тракту. Грейпфрутовий і апельсиновий соки мають приблизно такий же ефект, проте з ними варто бути обережнішими через підвищену кислотність.
Також у випадку підвищеного тиску можна вийти на свіже повітря на невелику прогулянку або обійтися відчиненим вікном. Але не стійте біля вікна, якщо надворі дуже холодно, достатньо провітрити кімнату, щоб наситити мозок киснем. Слід щодня провітрювати приміщення, і це варто робити, навіть якщо немає проблем із здоров’ям. Провітрюючи приміщення, ви позбуваєтеся скупчення шкідливих для організму речовин, а також допомагаєте мозку краще функціонувати.
Теплий салат із запеченої картоплі
10−12 дрібних картоплин, 1 середня цибулина, 4−5 середніх маринованих хрустких огірків, 3 ст. ложки білого винного оцту, 2 ст. ложки гірчиці із зернятками, 2/3 склянки оливкової або іншої олії, невеликий пучок кропу, сіль, мелений чорний перець.
Картоплю добре вимити щіткою. Загорнути кожну картоплину в кілька шарів фольги, запекти в розігрітій до 200°С духовці або у вугіллі багаття до готовності, приблизно 40−45 хв, залежно від розміру картоплі.
Заправка. Очистити і дуже дрібно нарізати цибулю та мариновані огірки. Змішати оцет з гірчицею й олією, додати цибулю та огірки, посолити і поперчити.
Готову картоплю обережно, щоб не обпектися, очистити від шкірки, нарізати досить грубо, полити заправкою, перемішати, дати настоятися 10- 15 хв. Посипати нарізаним кропом і подати.
Обліпиховий чай з м’ятою
½ склянки обліпихи, 2−3 гілочки м’яти, ½ груші, 1−2 ст. ложки меду, окріп, 1 ч. ложка зеленого чаю.
Ягоди обліпихи промити та перебрати. Грушу нарізати скибочками.
Скласти ягоди та м’яту в чайник і злегка потовкти, додати грушу, чай.
Влити окріп у чайник, накрити і залишити на 3−5 хв, після чого додати мед і перемішати.