Передплата 2025 «Добрий господар»

Класична квашена капуста з журавлиною

Рецепт класичної квашеної капусти з журавлиною

  • 5 кг білокачанної капусти
  • 500 г моркви
  • 150 г журавлини (можна замороженої)
  • 1 ст. ложка кмину
  • 140 г солі

З пізньої зимової капусти зняти по 2 верхні листки. Капусту нашаткувати смужками завширшки не більше 3 мм — що тонше, то краще. Моркву нарізати тонкою соломкою.

Змішати моркву та капусту у великій каструлі або мисці, пересипаючи сіллю.

Розтирати овочі з сіллю, доки не почне виділятися капустяний сік. Всипати кмин.

Вкласти капусту в каструлю з нержавіючої сталі, скляні банки або емальоване відро. Притиснути вантажем.

Залишити за кімнатної температури на 5−7 днів. У теплі капуста починає киснути приблизно за 24 год. Щодня проколювати, щоб виходив газ.

Перші дні в теплі триває інтенсивне бродіння. Важливо не прогаяти момент і перенести капусту на холод. Якщо немає льоху, перекласти в літрові банки, утрамбувати, закрити кришками та поставити на нижню полицю холодильника.

Наповнювати банку потрібно не по вінця, 2−3 см вільного місця бажано залишити. Через місяць ферментація закінчиться і капуста буде смачною.