Класична квашена капуста з журавлиною
Рецепт класичної квашеної капусти з журавлиною
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/522052/kvashena-kapusta.jpg)
- 5 кг білокачанної капусти
- 500 г моркви
- 150 г журавлини (можна замороженої)
- 1 ст. ложка кмину
- 140 г солі
З пізньої зимової капусти зняти по 2 верхні листки. Капусту нашаткувати смужками завширшки не більше 3 мм — що тонше, то краще. Моркву нарізати тонкою соломкою.
Змішати моркву та капусту у великій каструлі або мисці, пересипаючи сіллю.
Розтирати овочі з сіллю, доки не почне виділятися капустяний сік. Всипати кмин.
Вкласти капусту в каструлю з нержавіючої сталі, скляні банки або емальоване відро. Притиснути вантажем.
Залишити за кімнатної температури на 5−7 днів. У теплі капуста починає киснути приблизно за 24 год. Щодня проколювати, щоб виходив газ.
Перші дні в теплі триває інтенсивне бродіння. Важливо не прогаяти момент і перенести капусту на холод. Якщо немає льоху, перекласти в літрові банки, утрамбувати, закрити кришками та поставити на нижню полицю холодильника.
Наповнювати банку потрібно не по вінця, 2−3 см вільного місця бажано залишити. Через місяць ферментація закінчиться і капуста буде смачною.