Передплата 2025 ВЗ

Спеції від застуди

Зміцнять імунітет і вбережуть від інфекцій

Спеції допомагають звичним стравам заграти по- новому, а ще корисні для здоров’я. Тому восени та взимку їх неодмінно слід додавати до супів, основних страв, випічки і напоїв.

Також спеції і пряні тра­ви допомагають зроби­ти імунітет сильнішим та стійкішим перед інфекціями. Головний акцент восени вар­то зробити на імбир. Він має бактерицидну властивість, по­кращує кровообіг і допома­гає зігрітися. Імбир вживають для профілактики застуди, він покращує травлення, сприяє зниженню цукру у крові та ви­робленню ферментів, які роз­щеплюють жири.

Перець — і червоний, і чор­ний, і будь-який інший — теж має бактерицидну дію та зігрі­ває. Тому у холодну пору року варто поповнити запаси про­дукту на полицях та не уника­ти його вживання. У ньому є речовина капсаїцин, яка по­кращує метаболізм, позитив­но впливає на ліпідний профіль та зменшує запальні процеси в організмі.

Упродовж усього року слід мати під рукою куркуму. Як сильний антиоксидант куркума утворює потужний оздоровчий дует з перцем. Разом їх можна додавати в різні страви, від су­пів до салатів. А ще окремо зо­лотисту спецію змішують із те­плим молоком: виходить цінний для організму напій, що багато­разово посилює імунітет.

У куркумі є куркумін — анти­оксидант, який допомагає бо­ротися із запальними проце­сами в організмі та стимулює мозкову активність. Однак він погано розчиняється у воді. Щоб поліпшити його засвоюваність, додайте до куркуми чорний перець. Не вживай­те більше 2 г куркуми на день і будьте обережні, якщо у вас проблеми з нирками та шлун­ково-кишковим трактом.

Ще одна корисна спеція — кориця, намагайтеся вибирати цейлонську. Хоч вона й дорож­ча, проте корисних речовин у ній більше, ніж у касії - китай­ській кориці, яка найчастіше є на полицях магазинів. Ця спе­ція має антисептичні, легкі за­спокійливі властивості, знижує кількість «поганого» холесте­рину і допомагає стабілізувати артеріальний тиск.

Імбир з лимоном та медом

200 г кореня імбиру, 2 лимони (250 г), 3 ст. ложки меду.

Корінь імбиру почистити. Очищати імбир потрібно дуже акуратно, бо вся користь зо­середжена саме під шкіркою. Найзручніше скористатися но­жем для очищення овочів.

Нарізати корінь імбиру, ба­жано шматочками однакового розміру.

Лимони добре промити, об­сушити і зняти шкірку. Корис­ніше вживати лимон разом зі шкіркою, але цитрусові час­то обробляють різною хімією. Тому краще зняти шкірку.

Очищені лимони також на­різати на невеликі шматочки та вийняти кісточки. Підготовлені інґредієнти перекласти у висо­ку склянку блендера. Вага ім­биру і лимонів приблизно од­накова. Додати мед. Кількість меду можна регулювати на власний розсуд. Зазвичай до­дають усі інґредієнти 1:1. Але можна додати меду менше, а імбиру та лимона більше.

Збити всі інґредієнти зану­рювальним блендером до од­норідної консистенції.

Перекласти у чисту банку. Зберігати готову суміш най­краще у холодильнику.

Маринована капуста з куркумою

500 г білокачанної ка­пусти, 1 морквина, 1 зубчик часнику, 400 мл води, 1 ст. ложка солі, 3 ст. ложки цу­кру, 3 ст. ложки оцту 9%, 3 ст. ложки олії, 3 горошини духмяного перцю, 10 горо­шин чорного перцю, 2 гвоз­дики, 2 лаврові листки, 1 ст. ложка куркуми.

Моркву і часник почисти­ти, помити разом з капустою, струсити залишки води.

У сотейник влити воду, вси­пати всі спеції, сіль зі щедрою гіркою та цукор, поставити на сильний вогонь.

Як тільки вода закипить і сіль з цукром розчинять­ся, влити олію й оцет, перемі­шати, вимкнути плиту. Капус­ту нашаткувати, обов’язково пом’яти її руками, щоб вона злегка пустила сік, додати на­терту моркву соломкою і на­різаний тонкими скибочками часник, всипати в миску кур­куму. Залити капусту кипля­чим маринадом, перемішати столовою ложкою і залишити до охолодження. Коли мари­над повністю охолоне, капусту можна дегустувати, але якщо вона постоїть хоча б 2−3 год, закуска стане ще смачнішою.

Відкинути капусту на друш­ляк і подавати. За бажання та­кий салат можна посипати сві­жим кропом або приправити зеленою цибулею й аромат­ною олією.