Спеції від застуди
Зміцнять імунітет і вбережуть від інфекцій
Спеції допомагають звичним стравам заграти по- новому, а ще корисні для здоров’я. Тому восени та взимку їх неодмінно слід додавати до супів, основних страв, випічки і напоїв.
Також спеції і пряні трави допомагають зробити імунітет сильнішим та стійкішим перед інфекціями. Головний акцент восени варто зробити на імбир. Він має бактерицидну властивість, покращує кровообіг і допомагає зігрітися. Імбир вживають для профілактики застуди, він покращує травлення, сприяє зниженню цукру у крові та виробленню ферментів, які розщеплюють жири.
Перець — і червоний, і чорний, і будь-який інший — теж має бактерицидну дію та зігріває. Тому у холодну пору року варто поповнити запаси продукту на полицях та не уникати його вживання. У ньому є речовина капсаїцин, яка покращує метаболізм, позитивно впливає на ліпідний профіль та зменшує запальні процеси в організмі.
Упродовж усього року слід мати під рукою куркуму. Як сильний антиоксидант куркума утворює потужний оздоровчий дует з перцем. Разом їх можна додавати в різні страви, від супів до салатів. А ще окремо золотисту спецію змішують із теплим молоком: виходить цінний для організму напій, що багаторазово посилює імунітет.
У куркумі є куркумін — антиоксидант, який допомагає боротися із запальними процесами в організмі та стимулює мозкову активність. Однак він погано розчиняється у воді. Щоб поліпшити його засвоюваність, додайте до куркуми чорний перець. Не вживайте більше 2 г куркуми на день і будьте обережні, якщо у вас проблеми з нирками та шлунково-кишковим трактом.
Ще одна корисна спеція — кориця, намагайтеся вибирати цейлонську. Хоч вона й дорожча, проте корисних речовин у ній більше, ніж у касії - китайській кориці, яка найчастіше є на полицях магазинів. Ця спеція має антисептичні, легкі заспокійливі властивості, знижує кількість «поганого» холестерину і допомагає стабілізувати артеріальний тиск.
Імбир з лимоном та медом
200 г кореня імбиру, 2 лимони (250 г), 3 ст. ложки меду.
Корінь імбиру почистити. Очищати імбир потрібно дуже акуратно, бо вся користь зосереджена саме під шкіркою. Найзручніше скористатися ножем для очищення овочів.
Нарізати корінь імбиру, бажано шматочками однакового розміру.
Лимони добре промити, обсушити і зняти шкірку. Корисніше вживати лимон разом зі шкіркою, але цитрусові часто обробляють різною хімією. Тому краще зняти шкірку.
Очищені лимони також нарізати на невеликі шматочки та вийняти кісточки. Підготовлені інґредієнти перекласти у високу склянку блендера. Вага імбиру і лимонів приблизно однакова. Додати мед. Кількість меду можна регулювати на власний розсуд. Зазвичай додають усі інґредієнти 1:1. Але можна додати меду менше, а імбиру та лимона більше.
Збити всі інґредієнти занурювальним блендером до однорідної консистенції.
Перекласти у чисту банку. Зберігати готову суміш найкраще у холодильнику.
Маринована капуста з куркумою
500 г білокачанної капусти, 1 морквина, 1 зубчик часнику, 400 мл води, 1 ст. ложка солі, 3 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки оцту 9%, 3 ст. ложки олії, 3 горошини духмяного перцю, 10 горошин чорного перцю, 2 гвоздики, 2 лаврові листки, 1 ст. ложка куркуми.
Моркву і часник почистити, помити разом з капустою, струсити залишки води.
У сотейник влити воду, всипати всі спеції, сіль зі щедрою гіркою та цукор, поставити на сильний вогонь.
Як тільки вода закипить і сіль з цукром розчиняться, влити олію й оцет, перемішати, вимкнути плиту. Капусту нашаткувати, обов’язково пом’яти її руками, щоб вона злегка пустила сік, додати натерту моркву соломкою і нарізаний тонкими скибочками часник, всипати в миску куркуму. Залити капусту киплячим маринадом, перемішати столовою ложкою і залишити до охолодження. Коли маринад повністю охолоне, капусту можна дегустувати, але якщо вона постоїть хоча б 2−3 год, закуска стане ще смачнішою.
Відкинути капусту на друшляк і подавати. За бажання такий салат можна посипати свіжим кропом або приправити зеленою цибулею й ароматною олією.