Ароматна яблучна шарлотка
Класична — на хлібі, сучасна — на бісквітному тісті
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/520955/sharlotka.jpg)
Шарлотка з яблуками — десерт, із приготування якого для багатьох починається знайомство з премудростями домашньої випічки. Здається, немає нічого складного: нарізати яблука, залити їх найпростішим бісквітним тістом і поставити в духовку.
Така шарлотка з яблуками — найпростіший варіант яблучного пирога. Але є й більш традиційний, хоча і менш поширений варіант цієї страви, для якої замість тіста використовують хліб.
Багато хто приписує оригінальний рецепт яблучної шарлотки відомому французькому шеф-кухарю ХІХ ст. Анрі-Антуану Кареме — одному із засновників високої кухні. Але найбільш правдивим видається англійське походження цього десерту. І саме з Англії привіз його славетний француз, коли працював при дворі короля Георга IV. Рецепт яблучного пирога, схожого на шарлотку, є в книзі британця Джона Малларда, перше видання якої побачило світ 1803 року. Ймовірно, десерт названий на честь королеви Шарлотти — дружини короля Георга III, яка буцімто обожнювала яблука.
Класична шарлотка — поєднання зачерствілих скибочок хліба, викладених у невелику форму для пудингу, поєднаних з тушкованими яблуками, які потім разом запікали у духовці. Страва стала популярною на весь світ, а згодом цією назвою стали називати майже всі яблучні та інші фруктові пироги.
Найкращі яблука для шарлотки — антонівка, але годяться й будь-які, придатні для кулінарної обробки і які мають невелику кислинку: Симиренко, Чемпіон, Лігольд чи Айдаред. Спробуйте поєднання яблук з різними видами хліба: зі здобною булочкою, батоном, бородинським. У ролі начинки можуть бути інші фрукти чи ягоди — груші, сливи, абрикоси.
Сучасну шарлотку із пухким солодким тістом можна урізноманітнити різними спеціями: корицею, яка ідеально доповнює страви з яблук, або меленим кардамоном, одна дрібка якого додасть свіжості будь- якій випічці. Цедра та сік цитрусових — апельсина чи лимона, також доповнять випічку особливим смаком.
Якщо частуватимете десертом гостей, залиште його теплим, до нього подайте пломбір, збиті вершки, солодкий молочний соус або йогурт.
Класична яблучна шарлотка
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/10/%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0%20%D1%88%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0.jpg)
1 круглий буханець білого хліба, 5 міцних яблук, 100 г вершкового масла + 1 ст. ложка для змащування форми, 100 г цукру, 2 ст. ложки меду, 1 ч. ложка ванільного цукру, ½ ч. ложки меленої кориці, цукрова пудра.
Розігріти духовку до 200°С. Роз'ємну форму діам. 24 см змастити вершковим маслом. Зрізати скоринку із хліба. Відрізати два кружки завтовшки 1 см, решту м’якуша нарізати тонкими прямокутними скибочками. Розтопити половину вершкового масла.
Очистити яблука від шкірки і насіння, нарізати кубиками. У глибокій пательні розігріти решту вершкового масла, додати яблука, цукор і мед, посипати корицею і ванільним цукром і готувати на малому вогні 8- 10 хв. Кілька разів перемішати. Яблука мають розм’якшитися, але в центрі залишатися щільними та хрусткими.
Змастити хлібні кружки та скибочки хліба з двох боків розтопленим вершковим маслом. Один кружок покласти на дно форми, скибочками викласти бортики. Наповнити форму яблучною начинкою та накрити другим кружком хліба.
Випікати шарлотку 30 хв до золотистого кольору. Вийняти із духовки і остудити у формі, після чого перекласти на блюдо і посипати цукровою пудрою.
Щоб отримати рум’яну скоринку, верх пирога в середині випікання змастити збитим жовтком.
Шарлотка з яблуками і ваніллю
6 яєць, 300 г цукру, 300- 350 г борошна, 1 стручок ванілі, 150 мл вершків 20%, 4−5 зелених яблук, краще Антонівки, 100 г вершкового масла + для форми, 50 г коричневого цукру, сіль, цукрова пудра або ванільне морозиво — для подачі.
Яблука очистити, вирізати серцевину і нарізати тонкими часточками.
У пательні з товстим дном розігріти вершкове масло, всипати тростинний цукор, прогріти 1−2 хв. Додати яблука, насіння ванілі разом зі стручком та готувати ще 7−10 хв. За 5 хв до кінця приготування додати вершки. Довести їх до кипіння на малому вогні, варити 2−3 хв, зняти пательню з плити і трохи остудити. Вийняти стручок ванілі.
Для тіста збити яйця, сіль та цукор на піну, 10 хв. Додати просіяне борошно, акуратно перемішати, насичуючи тісто повітрям.
У роз'ємну змащену вершковим маслом форму (діам. 26−28 см) вилити більшу частину тіста, потім акуратно розподілити яблука разом із соусом, вилити тісто, що залишилося, і випікати в духовці за температури 160°С 40−50 хв. Прикрасити цукровою пудрою та подавати з морозивом.