Передплата 2025 «Добра кухня»

Ароматна яблучна шарлотка

Класична — на хлібі, сучасна — на бісквітному тісті

Шарлотка з яблуками — десерт, із приготування якого для багатьох починається знайомство з премудростями домашньої випічки. Здається, немає нічого складного: нарізати яблука, залити їх найпростішим бісквітним тістом і поставити в духовку.

Така шарлотка з яблуками — найпростіший варіант яблуч­ного пирога. Але є й більш тра­диційний, хоча і менш поши­рений варіант цієї страви, для якої замість тіста використову­ють хліб.

Багато хто приписує оригі­нальний рецепт яблучної шар­лотки відомому французькому шеф-кухарю ХІХ ст. Анрі-Антуану Кареме — одному із засно­вників високої кухні. Але най­більш правдивим видається англійське походження цього десерту. І саме з Англії привіз його славетний француз, коли працював при дворі короля Ге­орга IV. Рецепт яблучного пи­рога, схожого на шарлотку, є в книзі британця Джона Мал­ларда, перше видання якої по­бачило світ 1803 року. Ймовір­но, десерт названий на честь королеви Шарлотти — дружи­ни короля Георга III, яка буцім­то обожнювала яблука.

Класична шарлотка — поєд­нання зачерствілих скибочок хліба, викладених у невели­ку форму для пудингу, поєдна­них з тушкованими яблуками, які потім разом запікали у ду­ховці. Страва стала популяр­ною на весь світ, а згодом цією назвою стали називати майже всі яблучні та інші фруктові пи­роги.

Найкращі яблука для шар­лотки — антонівка, але годять­ся й будь-які, придатні для ку­лінарної обробки і які мають невелику кислинку: Симирен­ко, Чемпіон, Лігольд чи Айда­ред. Спробуйте поєднання яблук з різними видами хліба: зі здобною булочкою, батоном, бородинським. У ролі начинки можуть бути інші фрукти чи яго­ди — груші, сливи, абрикоси.

Сучасну шарлотку із пухким солодким тістом можна уріз­номанітнити різними спеціями: корицею, яка ідеально доповнює страви з яблук, або меле­ним кардамоном, одна дрібка якого додасть свіжості будь- якій випічці. Цедра та сік ци­трусових — апельсина чи ли­мона, також доповнять випічку особливим смаком.

Якщо частуватимете десер­том гостей, залиште його теплим, до нього подайте плом­бір, збиті вершки, солодкий молочний соус або йогурт.

Класична яблучна шарлотка

1 круглий буханець бі­лого хліба, 5 міцних яблук, 100 г вершкового масла + 1 ст. ложка для змащування форми, 100 г цукру, 2 ст. лож­ки меду, 1 ч. ложка ванільно­го цукру, ½ ч. ложки меле­ної кориці, цукрова пудра.

Розігріти духовку до 200°С. Роз'ємну форму діам. 24 см змастити вершковим маслом. Зрізати скоринку із хліба. Від­різати два кружки завтовшки 1 см, решту м’якуша наріза­ти тонкими прямокутними ски­бочками. Розтопити половину вершкового масла.

Очистити яблука від шкірки і насіння, нарізати кубиками. У глибокій пательні розігріти ре­шту вершкового масла, дода­ти яблука, цукор і мед, посипа­ти корицею і ванільним цукром і готувати на малому вогні 8- 10 хв. Кілька разів перемішати. Яблука мають розм’якшитися, але в центрі залишатися щіль­ними та хрусткими.

Змастити хлібні кружки та скибочки хліба з двох боків розтопленим вершковим мас­лом. Один кружок покласти на дно форми, скибочками ви­класти бортики. Наповнити форму яблучною начинкою та накрити другим кружком хліба.

Випікати шарлотку 30 хв до золотистого кольору. Вийня­ти із духовки і остудити у фор­мі, після чого перекласти на блюдо і посипати цукровою пу­дрою.

Щоб отримати рум’яну ско­ринку, верх пирога в середи­ні випікання змастити збитим жовтком.

Шарлотка з яблуками і ваніллю

6 яєць, 300 г цукру, 300- 350 г борошна, 1 стручок ва­нілі, 150 мл вершків 20%, 4−5 зелених яблук, краще Антонівки, 100 г вершково­го масла + для форми, 50 г коричневого цукру, сіль, цу­крова пудра або ванільне морозиво — для подачі.

Яблука очистити, вирізати серцевину і нарізати тонкими часточками.

У пательні з товстим дном розігріти вершкове масло, всипати тростинний цукор, прогріти 1−2 хв. Додати яблука, насіння ванілі разом зі струч­ком та готувати ще 7−10 хв. За 5 хв до кінця приготування до­дати вершки. Довести їх до ки­піння на малому вогні, варити 2−3 хв, зняти пательню з плити і трохи остудити. Вийняти стру­чок ванілі.

Для тіста збити яйця, сіль та цукор на піну, 10 хв. Дода­ти просіяне борошно, акурат­но перемішати, насичуючи тіс­то повітрям.

У роз'ємну змащену верш­ковим маслом форму (діам. 26−28 см) вилити більшу части­ну тіста, потім акуратно розпо­ділити яблука разом із соусом, вилити тісто, що залишилося, і випікати в духовці за темпера­тури 160°С 40−50 хв. Прикраси­ти цукровою пудрою та пода­вати з морозивом.