Передплата 2024 ВЗ

Гарбузовий сік підтримує імунну систему

Зміцнює судини, виводить токсини, покращує зір

Гарбуз ідеальний не лише для приготування смачних запіканок, пюре та супів, а й для ароматного соку, з яким готують десерти, додають до м’ясних та овочевих страв. Цей напій можна пити як альтернативу солодким газованим напоям.

Як і сам овоч, гарбузовий сік рясніє вітамінами C, E і групи B, бета-каротином, мінералами. Також у ньому є сахароза та ор­ганічні речовини.

Для зміцнення здоров’я до­статньо випивати половину склянки гарбузового соку що­дня. Корисні й багатокомпо­нентні варіанти: яблучно-гар­бузовий сік, гарбузовий з апельсином, морквяно-гарбу­зовий, гарбузовий з бананом та виноградом, грушево-гарбу­зовий та інші варіанти. Чим різ­номанітніший склад напою, тим корисніший він для організму.

Гарбузовий сік допомагає нормалізувати роботу внутріш­ніх органів та покращити само­почуття. Завдяки вітаміну A сік сприяє прискореному загоєнню порізів та ран, підвищує тонус шкіри, покращує зір та зменшує ймовірність появи катаракти. Антиоксиданти у гарбузово­му соку борються з негативною дією вільних радикалів, які нако­пичуються в організмі та з часом спричиняють онкологічні захво­рювання, патології серцево-су­динної та ендокринної систем.

Напій чудово втамовує го­лод за рахунок високого вміс­ту клітковини, тому гарбузовий сік стане незамінним помічни­ком у боротьбі із зайвою вагою. Також він перешкоджає виник­ненню атеросклерозу, нормалі­зує роботу серцевого м’яза та артеріальний тиск, знижує рі­вень «поганого» холестерину в крові. Морквяно-гарбузовий сік має імуностимулювальну дію, підвищує опірність організму до збудників інфекцій, покращує якість зору, зміцнює судини. У яблучно-гарбузовому соку є ве­лика кількість заліза, тому напій необхідний людям із залізоде­фіцитною анемією та захворю­ваннями системи кровотво­рення. Також цей сік покращує роботу органів травлення, до­помагає боротися із безсонням: склянка гарбузового соку перед сном із ложечкою меду — ефек­тивне снодійне.

Напої з гарбуза корисно пити до їди кілька разів на тиждень. 250 мл гарбузового соку на добу — оптимальна доза, здатна за­хистити організм від дії токси­нів.

Гарбузовий сік легко мож­на зробити вдома. Для приго­тування використовують сирий або варений гарбуз. Додатко­ві інґредієнти можна додавати, орієнтуючись на власний смак.

Сік зі свіжого гарбуза: наріза­ти м’якуш на шматочки, вичави­ти через соковитискач; для по­кращення смаку можна додати сік лимона, цукор чи мед. Орі­єнтовні пропорції - 50 г цукру на сік із 0,5 кг гарбуза.

Також роблять мікси соків, додаючи до гарбуза інші ово­чі: гарбузово-морквяна суміш (¾ гарбуза + ¼ моркви), су­міш гарбуз-яблуко (¾ гарбуза + ¼ яблук).

Користь гарбузового соку з м’якоттю обумовлена вміс­том пектину. За бажання можна процідити отриману масу через марлю чи сито.

Сік із вареного гарбуза: нарі­зати м’якуш гарбуза на невеликі шматочки, залити холодною во­дою, зварити до готовності (гар­буз стане м’яким). Блендером подрібнити варений гарбуз, до­дати до смаку цукор, лимонний сік, густину можна регулювати додаванням води.

Щоб заготовити сік на зиму, потрібно збільшити кількість цу­кру, додати лимонну кислоту, довести сік до кипіння та про­стерилізувати банки.

Смузі на основі гарбузового соку

200 г гарбуза, 400 мл апельсинового соку, 1 ст. ложка меду.

М’якуш гарбуза зварити, злити воду. Змішати м’якуш гарбуза, апельсиновий сік та мед. У блендері подрібнити та перемішати інґредієнти до од­норідності. Поставити в холо­дильник на годину.

Гарбузовий сік використо­вують для приготування соусів до макаронів, м’яса, риби і на­віть додають у каву.

Соус до спагеті

100 мл гарбузового соку, 1 цибулина, 1 морквина, 20 мл оливкової олії, 100 г сметани, сіль і перець — до смаку.

Цибулину дрібно нарізати, моркву натерти на тертці. Об­смажити цибулю та моркву на оливковій олії.

У склянці блендера з'єднати і подрібнити гарбузовий сік, обсмажені овочі, оливкову олію, сметану, додати сіль і пе­рець.

У соуси для м’яса та риби на основі гарбузового соку дода­ють імбир, коріандр, мускат­ний горіх та кисле яблуко.

Схожі новини