Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Напій для сієсти

Сангрія втамує спрагу і підніме тонус

Напій іспанських збирачів фруктів став яскравим відбитком національного колориту. За останні 100 років він набув величезної популярності в багатьох країнах.

Напій належить до сла­боалкогольних коктей­лів, проте є варіанти з додаванням міцних інґредієн­тів. Сангрія має освіжати і ба­дьорити. Саме тому в ній бага­то фруктів та льоду, а міцність вина нівелюється водою чи безалкогольними напоями.

Іспанці трепетно ставляться до правил приготування кок­тейлю. Фрукти та алкоголь ма­ють гармонувати, створюючи ідеальний смак. У класичному варіанті поєднуються червоне вино, вода, цитрусові та цукор. Але, віддаючи данину популяр­ності, рецепт коктейлю зазнав чимало змін: від вибору сор­ту вина до фруктів та ягід. Сьо­годні можна зустріти коктейль сангрії на основі білого, роже­вого, червоного або ігристо­го вина, з додаванням різних фруктів, ягід, газованої води, соку та міцного алкоголю.

Напій не має яскравого сма­ку вина, тож загалом можна ви­користовувати будь-який варі­ант. Біле вино додасть напою м’якшого і ніжнішого смаку, ігристе — свіжого і квіткового. Але класика жанру — червоне вино, саме тому напій отримав назву, яка в перекладі з іспан­ської означає кров.

Довгий час напій був попу­лярний лише в Іспанії, Порту­галії та кількох країнах Європи. Більше заговорили про нього в середині XX століття, коли сан­грію почали подавати в кафе та барах у всьому світі. 20 груд­ня відзначають Міжнародний день сангрії.

Десять років тому Португалія та Іспанія отримали монополь­ні права на виготовлення сангрії як напою з культурного надбан­ня. Таке рішення ухвалив Єв­ропейський парламент. Тепер традиційна сангрія — це підсо­лоджений винний напій, до яко­го додають лікер та дрібно на­різані фрукти, які вирощують виключно у цих двох країнах.

Класична сангрія

0,7 л червоного вина, 0,7 л води, 2 ст. ложки цукру, 2 апельсини, 1 лимон, свіжа м’ята — до смаку.

Для сангрії слід обрати будь-яке якісне столове вино нижчої цінової категорії. Ви­користовувати дорогі мароч­ні вина безглуздо, бо розведе­ні водою вони втрачають свій оригінальний смак.

Нарізати фрукти кружальця­ми разом зі шкіркою.

Змішати у глечику вино з во­дою, додати цукор і ретельно перемішати. Покласти наріза­ні фрукти. Поставити напій на 3−12 год у холодильник.

За бажання закускою до сангрії можуть бути страви з нежирного м’яса та риби. Але в Іспанії її п’ють без закуски, це дозволяє міцність.

Фруктова сангрія

300 мл рожевого вина, 200 мл мінеральної води, 2 мандарини, 5 слив, 2 яблу­ка, 1 груша, 3-4 палички ко­риці, 2 зірочки бадьяну, 3−4 ст. ложки цукру, 100 мл ко­ньяку, ½ пучка м’яти.

Промити одне яблуко і гру­шу, очистити від насіння, нарі­зати скибочками і висипати на­різку в глечик або каструлю.

Очистити цитрусові від шкірки, ретельно знімаючи білі волокна — вони гірчать. Ви­класти у ємність відокремле­ні часточки і злегка спресува­ти товкачем для картоплі, щоб вони випустили сік. Додати лід, корицю та бадьян.

Промити сливи і вийняти кісточки, промити друге яблу­ко і нарізати його кружальця­ми. Додати все в ємність ра­зом з промитим листям м’яти.

В окремій ємності зміша­ти вино з коньяком, мінераль­ною водою та цукром. Влити в глечик із фруктами і злегка пе­ремішати. Залишити у холо­дильнику на 30 хв, щоб фрук­ти віддали напою свій смак та аромат.

Міцність напою можна ре­гулювати, додаючи трохи біль­ше мінеральної води або со­ковитих фруктів (мандаринів, апельсинів), або ж навпаки, влити трохи більше коньяку. Завчасно слід охолодити вино і мінералку, а також зробити лід.

Якщо сезонні фрукти не со­ковиті, можна додати апель­синовий сік з пачки. За бажан­ня додати пряні спеції: корицю, ваніль, бадьян… Цукор мож­на замінити на мед або сироп стевії.

Схожі новини