Напій для сієсти
Сангрія втамує спрагу і підніме тонус
Напій іспанських збирачів фруктів став яскравим відбитком національного колориту. За останні 100 років він набув величезної популярності в багатьох країнах.
Напій належить до слабоалкогольних коктейлів, проте є варіанти з додаванням міцних інґредієнтів. Сангрія має освіжати і бадьорити. Саме тому в ній багато фруктів та льоду, а міцність вина нівелюється водою чи безалкогольними напоями.
Іспанці трепетно ставляться до правил приготування коктейлю. Фрукти та алкоголь мають гармонувати, створюючи ідеальний смак. У класичному варіанті поєднуються червоне вино, вода, цитрусові та цукор. Але, віддаючи данину популярності, рецепт коктейлю зазнав чимало змін: від вибору сорту вина до фруктів та ягід. Сьогодні можна зустріти коктейль сангрії на основі білого, рожевого, червоного або ігристого вина, з додаванням різних фруктів, ягід, газованої води, соку та міцного алкоголю.
Напій не має яскравого смаку вина, тож загалом можна використовувати будь-який варіант. Біле вино додасть напою м’якшого і ніжнішого смаку, ігристе — свіжого і квіткового. Але класика жанру — червоне вино, саме тому напій отримав назву, яка в перекладі з іспанської означає кров.
Довгий час напій був популярний лише в Іспанії, Португалії та кількох країнах Європи. Більше заговорили про нього в середині XX століття, коли сангрію почали подавати в кафе та барах у всьому світі. 20 грудня відзначають Міжнародний день сангрії.
Десять років тому Португалія та Іспанія отримали монопольні права на виготовлення сангрії як напою з культурного надбання. Таке рішення ухвалив Європейський парламент. Тепер традиційна сангрія — це підсолоджений винний напій, до якого додають лікер та дрібно нарізані фрукти, які вирощують виключно у цих двох країнах.
Класична сангрія
0,7 л червоного вина, 0,7 л води, 2 ст. ложки цукру, 2 апельсини, 1 лимон, свіжа м’ята — до смаку.
Для сангрії слід обрати будь-яке якісне столове вино нижчої цінової категорії. Використовувати дорогі марочні вина безглуздо, бо розведені водою вони втрачають свій оригінальний смак.
Нарізати фрукти кружальцями разом зі шкіркою.
Змішати у глечику вино з водою, додати цукор і ретельно перемішати. Покласти нарізані фрукти. Поставити напій на 3−12 год у холодильник.
За бажання закускою до сангрії можуть бути страви з нежирного м’яса та риби. Але в Іспанії її п’ють без закуски, це дозволяє міцність.
Фруктова сангрія
300 мл рожевого вина, 200 мл мінеральної води, 2 мандарини, 5 слив, 2 яблука, 1 груша, 3-4 палички кориці, 2 зірочки бадьяну, 3−4 ст. ложки цукру, 100 мл коньяку, ½ пучка м’яти.
Промити одне яблуко і грушу, очистити від насіння, нарізати скибочками і висипати нарізку в глечик або каструлю.
Очистити цитрусові від шкірки, ретельно знімаючи білі волокна — вони гірчать. Викласти у ємність відокремлені часточки і злегка спресувати товкачем для картоплі, щоб вони випустили сік. Додати лід, корицю та бадьян.
Промити сливи і вийняти кісточки, промити друге яблуко і нарізати його кружальцями. Додати все в ємність разом з промитим листям м’яти.
В окремій ємності змішати вино з коньяком, мінеральною водою та цукром. Влити в глечик із фруктами і злегка перемішати. Залишити у холодильнику на 30 хв, щоб фрукти віддали напою свій смак та аромат.
Міцність напою можна регулювати, додаючи трохи більше мінеральної води або соковитих фруктів (мандаринів, апельсинів), або ж навпаки, влити трохи більше коньяку. Завчасно слід охолодити вино і мінералку, а також зробити лід.
Якщо сезонні фрукти не соковиті, можна додати апельсиновий сік з пачки. За бажання додати пряні спеції: корицю, ваніль, бадьян… Цукор можна замінити на мед або сироп стевії.