Безалкогольний «Мохіто» — найсвіжіший літній напій
Поєднання лайма, м’яти та солодкої газованої води у літню спеку добре бадьорить. А завдяки великій кількості льоду солодкість коктейлю майже не відчувається
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/513975/mokhito.jpg)
Безалкогольний «Мохіто» — найближчий родич алкогольного «Мохіто». Цей легендарний коктейль оповитий міфами і романтичними історіями. Кажуть, все почалося з піратів, які вигадали настоювати ром на лаймі та м’яті. Такий винахід виявився дуже корисним: по-перше, лайм і м’ята покращували смак поганого алкоголю, а по-друге, напій мав лікувальні властивості і допомагав морякам боротися з цингою та іншими хворо- бами.
У XIX столітті у ром із м’ятою та лаймом спробували додати газовану воду. Результат усім сподобався. А повністю безалкогольний коктейль з’явився в 20-х роках XX століття. У цей час у США діяв сухий закон, і жителям країни довелося пити «Мохіто» без рому.
Рецепт смачного безалкогольного «Мохіто» досить простий, головне — дотримуватись пропорцій. У класичного коктейлю вони суворі - 1:3. Тобто 1 частина — м’ята, сік лайма та цукор, 1 частина — лід, 1 частина — газована вода. І саме у такій послідовності. Бармени радять додавати у напій не звичайний, а коричневий цукор. А прихильники правильного харчування воліють замінювати цукор, наприклад, сиропом топінамбуру або медом.
Нині є майже тисяча різновидів цього лонгдринку! Крім класичного, «Мохіто» роблять з полуницями, малиною, яблучним соком, маракуєю, динею, ананасом, лісовими ягодами і навіть з огірком! У коктейль можна додати як солодке газування, так і чисту мінеральну воду. Єдине обмеження: мінералка не має бути солоною.
Класичний безалкогольний «Мохіто»
400 г газованої води, 14- 16 листочків м’яти, 2 лайми, 2 ст. ложки коричневого цукру, колотий лід.
Досвідчені бармени радять готувати напій одразу у високій прямій склянці без ніжки.
Лайми розрізати на чотири частини. Дві залишити для прикрашання, а з решти вичавити сік.
У келихи розкласти листя м’яти (стебла надають гіркуватості), влити сік лайма, всипати цукор. Розім'яти ложкою.
Всипати колотий лід, приблизно на 2/3 келихів. Залити газовану воду та обережно розмішати соломинкою. Прикрасити коктейлі скибочкою лайма.
Щоб смак був насиченим, слід зробити правильний лід: змішати воду, сік лайма та цукор, розлити у форми і заморозити.
Полуничний «Мохіто»
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/06/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9%20%D0%BC%D0%BE%D1%85%D1%96%D1%82%D0%BE.jpg)
600 мл газованої води, 200 мл полуничного сиропу, 200 мл апельсинового соку, краще свіжого, 2 склянки полуниць, 1 лайм, 1 маленький пучок м’яти, лід — за бажання.
Нарізати лайм тонкими часточками.
У кожну склянку для «Мохіто» покласти на дно кілька листків м’яти, 3 ягоди полуниці, 1−2 часточки лайма і влити 50 мл полуничного сиропу. Розчавити все товкачем.
У суміш, за бажання, додати лід і 50 мл апельсинового соку, перемішати і зверху влити 150 мл газованої води. Прикрасити полуницею та листочками м’яти. Подавати із трубочками для коктейлю.
Полуничний сироп. Можна використати проціджене полуничне варення (знадобиться 150 мл). Або засипати полуниці цукром у співвідношенні 1:1, розім'яти і залишити на кілька годин: за цей час кілька разів перемішати. Потім процідити масу через складену в кілька шарів марлю. Не відтискати — краще зв’язати кути марлі і підвісити мішечок над мискою: нехай сироп за кілька годин стече сам.
«Мохіто» з малиною
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/06/%D0%BC%D0%BE%D1%85%D1%96%D1%82%D0%BE%20%D0%B7%20%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%8E.jpg)
700 мл газованої мінералки, 200 мл лимонаду, 200 г малини (свіжої або замороженої), 200 г льоду, 100 мл малинового сиропу, 1 лайм + 0,5 шт. — для подачі, 80 г м’яти, коричневий цукор — за бажання.
Промити м’яту та свіжу малину у прохолодній проточній воді. 4 гілочки м’яти залишити цілими — для подачі. Листочки м’яти зняти зі стебел і грубо нарізати. Лайм помити, розрізати на 8 рівних частин. У чашу блендера вкласти ¾ малини, м’яту, половину льоду та 4 часточки лайма. Влити 100 мл мінеральної води. За бажання можна додати цукру. Подрібнити. У 4 келихи влити малиновий сироп і покласти по шматочку лайма, прим’яти ложечкою. Розкласти пюре. Додати решту льоду, за бажання. Влити лимонад, потім мінералку.
Коктейль прикрасити гілкою м’яти та цілими ягодами малини. Половину лайма, що залишилася, нарізати на 4 частини і прикрасити келихи.