Передплата 2024 ВЗ

Безалкогольний «Мохіто» — найсвіжіший літній напій

Поєднання лайма, м’яти та солодкої газованої води у літню спеку добре бадьорить. А завдяки великій кількості льоду солодкість коктейлю майже не відчувається

Безалкогольний «Мо­хіто» — найближчий ро­дич алкогольного «Мо­хіто». Цей легендарний коктейль оповитий міфами і романтичними історіями. Ка­жуть, все почалося з піратів, які вигадали настоювати ром на лаймі та м’яті. Такий ви­нахід виявився дуже корис­ним: по-перше, лайм і м’ята покращували смак погано­го алкоголю, а по-друге, на­пій мав лікувальні властивості і допомагав морякам бороти­ся з цингою та іншими хворо- бами.

У XIX столітті у ром із м’ятою та лаймом спробували додати газовану воду. Результат усім сподобався. А повністю безал­когольний коктейль з’явився в 20-х роках XX століття. У цей час у США діяв сухий закон, і жителям країни довелося пити «Мохіто» без рому.

Рецепт смачного безал­когольного «Мохіто» досить простий, головне — дотриму­ватись пропорцій. У класич­ного коктейлю вони суворі - 1:3. Тобто 1 частина — м’ята, сік лайма та цукор, 1 части­на — лід, 1 частина — газована вода. І саме у такій послідов­ності. Бармени радять дода­вати у напій не звичайний, а коричневий цукор. А прихиль­ники правильного харчуван­ня воліють замінювати цукор, наприклад, сиропом топінам­буру або медом.

Нині є майже тисяча різ­новидів цього лонгдринку! Крім класичного, «Мохіто» ро­блять з полуницями, малиною, яблучним соком, маракуєю, динею, ананасом, лісовими ягодами і навіть з огірком! У коктейль можна додати як со­лодке газування, так і чисту мінеральну воду. Єдине обме­ження: мінералка не має бути солоною.

Класичний безалкогольний «Мохіто»

400 г газованої води, 14- 16 листочків м’яти, 2 лайми, 2 ст. ложки коричневого цу­кру, колотий лід.

Досвідчені бармени радять готувати напій одразу у високій прямій склянці без ніжки.

Лайми розрізати на чоти­ри частини. Дві залишити для прикрашання, а з решти вича­вити сік.

У келихи розкласти листя м’яти (стебла надають гіркува­тості), влити сік лайма, всипа­ти цукор. Розім'яти ложкою.

Всипати колотий лід, при­близно на 2/3 келихів. Зали­ти газовану воду та обережно розмішати соломинкою. При­красити коктейлі скибочкою лайма.

Щоб смак був насиченим, слід зробити правильний лід: змішати воду, сік лайма та цу­кор, розлити у форми і замо­розити.

Полуничний «Мохіто»

600 мл газованої води, 200 мл полуничного сиропу, 200 мл апельсинового соку, краще свіжого, 2 склянки полуниць, 1 лайм, 1 малень­кий пучок м’яти, лід — за ба­жання.

Нарізати лайм тонкими час­точками.

У кожну склянку для «Мо­хіто» покласти на дно кілька листків м’яти, 3 ягоди полуни­ці, 1−2 часточки лайма і вли­ти 50 мл полуничного сиропу. Розчавити все товкачем.

У суміш, за бажання, додати лід і 50 мл апельсинового соку, перемішати і зверху влити 150 мл газованої води. При­красити полуницею та листоч­ками м’яти. Подавати із тру­бочками для коктейлю.

Полуничний сироп. Можна використати проціджене по­луничне варення (знадобиться 150 мл). Або засипати полуни­ці цукром у співвідношенні 1:1, розім'яти і залишити на кіль­ка годин: за цей час кілька ра­зів перемішати. Потім проціди­ти масу через складену в кілька шарів марлю. Не відтискати — краще зв’язати кути марлі і під­вісити мішечок над мискою: нехай сироп за кілька годин стече сам.

«Мохіто» з малиною

700 мл газованої міне­ралки, 200 мл лимонаду, 200 г малини (свіжої або за­мороженої), 200 г льоду, 100 мл малинового сиропу, 1 лайм + 0,5 шт. — для по­дачі, 80 г м’яти, коричневий цукор — за бажання.

Промити м’яту та свіжу ма­лину у прохолодній проточній воді. 4 гілочки м’яти залишити цілими — для подачі. Листочки м’яти зняти зі стебел і грубо на­різати. Лайм помити, розрізати на 8 рівних частин. У чашу блен­дера вкласти ¾ малини, м’яту, половину льоду та 4 часточки лайма. Влити 100 мл мінераль­ної води. За бажання можна до­дати цукру. Подрібнити. У 4 ке­лихи влити малиновий сироп і покласти по шматочку лайма, прим’яти ложечкою. Розкласти пюре. Додати решту льоду, за бажання. Влити лимонад, потім мінералку.

Коктейль прикрасити гілкою м’яти та цілими ягодами мали­ни. Половину лайма, що зали­шилася, нарізати на 4 частини і прикрасити келихи.

Схожі новини