Передплата 2024 «Добра кухня»

Квіти кабачків: модно і незвично

Їх смажать, фарширують і їдять сирими

Квіти кабачків — по-своєму прекрасні, особливо для гурманів. Ці крихкі грядкові квіти не просто їстівні, їх подають у найкращих ресторанах світу, а гурмани готові відмовитися від урожаю кабачків та зривають ніжно-жовтий цвіт, щоб приготувати з нього улюблену страву.

Фаршировані квіти ка­бачків — одна з найви­тонченіших та найпопу­лярніших вуличних страв Італії. Для фаршу італійці використо­вують рікоту, пармезан та дріб­ку мускатного горіха. Наповнені квіти опускають у кляр із борош­на, крохмалю, білого вина, яйця, оливкової олії та води, а потім обсмажують у фритюрі.

Квіти кабачків потрібно зби­рати вранці, коли вони почина­ють відкриватися. Кабачки, як і гарбузи, мають чоловічі та жіно­чі квіти. Чоловічі не дають зав’язі та плоду, тому їх називають пус­тоцвітами.

Як відрізнити пустоцвіти від жіночих кабачків? Жіночий бутон має потовщення в місці зав’язі, а чоловічий росте на довгому і тонкому стеблі.

Для приготування викорис­товують зазвичай пустоцвіти. Чоловічі квіти зрізають гострим ножем або кулінарними ножи­цями разом із 2−3 см стебла, жі­ночі готують разом із зав’яззю. Якщо вона розрослася, зали­шають поруч із квіткою частину зав’язі завдовжки до 6−7 см.

Деякі італійські кухарі під час роботи з чоловічими квіта­ми беруть квітку кабачків і одні­єю рукою тримаючи пелюстки за основу, другою обережно ви­кручують нижню частину зі сте­блом і тичинкою. Проте цього можна й не робити.

Після збирання квітки кабач­ків потрібно приготувати мак­симум упродовж доби. Для три­валішого зберігання акуратно струсити з квіток всю вологу та комах, які можуть ховатися все­редині. Волога вбивча для ніж­ної квітки, тому постарайтеся, щоб вона була якомога сухішою. Скласти квіти у контейнер ша­рами, не притискаючи одну до одної і прокладаючи кожен шар паперовими рушниками. Три­мати щільно закритий контей­нер у холодильнику. Так квіти ка­бачків «проживуть» ще до 2 днів.

Квіти кабачків зазвичай фар­ширують або просто обсмажу­ють у фритюрі. Їх начиняють мо­лодим м’яким сиром, у тому числі з козячого молока, або су­мішшю м’якого та витримано­го твердого сиру із додаванням анчоусів, горіхів, в’ялених помі­дорів, сухофруктів. Для наповнення квітів кабачків годяться й рис, і картопляне пюре, і кіноа з різними смаковими добавками та спеціями. Найпростіше пере­класти начинку у кондитерський мішок і витиснути її у центр квіт­ки. А потім з'єднати пелюстки, ніби заклеїти. Використовуючи силіконовий пензлик, змастити сирі фаршировані квіти кабачків яйцем, викласти на деко, засте­лене папером для випічки, і го­тувати у розігрітій духовці. Пода­вати страву теплою із сільським хлібом та домашнім майонезом.

Фаршировані квіти можна їсти сирими, як й інші їстівні кві­ти. Сирі фаршировані квіти по­дають до овочевого різото або кладуть у тарілку із супом-пю­ре, наприклад, з кабачків, цвіт­ної капусти або броколі.

Можна додати свіжозібрані квіти кабачків в овочеві літні са­лати, прикрасити ними піцу або змішати з соусом для спагеті із в’яленими помідорами та час­ником.

Свіжі квіти кабачків поєдну­ють з кисло-солодкими соко­витими хрусткими яблуками, солодким перцем, буряком, м’ятою, хроном, родзинками, лимонним соком, медом.

Фаршировані квіти кабачків

2 зубчики часнику, 2 ци­булини, 1 кг яловичого фар­шу (курячого або індичого), 12 квіток кабачків, 1−2 дрібки орегано, листочки 2−3 гілочок базиліку, 500 г м’ясистих по­мідорів без шкірки, 180−200 г вареного круглого рису, кра­ще арборіо, 1 жовток, олія — для смаження, лимон — для подачі, сіль і чорний мелений перець.

Розігріти олію в пательні з товстим дном і високими бор­тами. Обсмажити подрібнений часник, 1−2 хв, додати посіче­ну цибулю і смажити, помішую­чи, доки цибуля не стане м’якою і прозорою. Додати фарш і до­бре підрум'янити, розбиваючи грудки лопаткою. Додати трави та нарізані кубиками помідори. Прогріти 2−3 хв.

Додати рис і готувати до по­єднання смаків, регулярно помі­шуючи. Рис має увібрати томат­ний сік, а фарш приготуватися. Посолити і поперчити начинку.

Тримати кожну квітку кабач­ків вертикально та наповнюва­ти її підготовленою масою, ви­користовуючи столову ложку. З'єднати кінчики пелюсток, щоб закрити начинку. Для зручнос­ті можна перев’язати квіти сте­блом зеленої цибулі, щоб збе­регти форму бутона.

Перекласти фарширова­ні квіти кабачків на деко, засте­лене папером для випічки. Між ними має бути певна відстань.

Змастити жовтком, збитим із 0,5 ч. ложки води, і готувати в розігрітій до 150°С духовці 20- 35 хв. Наприкінці можна на кіль­ка хвилин увімкнути гриль. По­давати готові квіти кабачків га­рячими або теплими з лимоном за бажання.

Смажені квіти кабачків по-італійськи

150 г борошна, 150 мл води, 15 квіток кабачків, олія — для сма­ження, морська сіль.

Змішати в мисці бо­рошно та сіль. Можна додати маленьку дрібку сухих дріжджів для пиш­ності тіста. Потрохи вли­вати воду та постійно перемішувати до одно­рідності. Не обов’язково використовувати всю воду. Має вийти однорід­не, не надто рідке тісто для кляру.

У велику пательню з ан­типригарним покриттям та товстим дном влити олію. Вона має повністю покрити все дно патель­ні, плюс додати ще 1−2 ст. ложки. Розігріти олію на середньому вогні. Капну­ти в олію трохи тіста: якщо шипить, значить, добре розігріта. Опускати в кляр по одній квітці кабачків й акуратно перекладати в олію. Обсмажувати до зо­лотистого кольору з усіх боків кожну квітку. За ба­жання в кожну квітку мож­на покласти по невелико­му шматочку моцарели, а потім уже опускати в кляр вниз тим боком, де було стебло.

Перекласти смажені квіти кабачків на паперо­ві рушники, щоб увібрали надлишки олії. Посолити та подавати смажені квіти кабачків гарячими.

Схожі новини