Передплата 2024 «Добра кухня»

«Трусянку» подають у глиняному горщику

Страва з Вінниччини — у списку нематеріальної культурної спадщини

Традицію приготування весняно-літньої страви «Трусянка» у селі Василівці Ладижинської громади, що на Вінниччині, внесли до списку нематеріальної культурної спадщини. Обласний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини створено з метою збереження і фіксації правічних традицій, що є одним із чинників формування національної ідентичності та живої культури Вінниччини.

Зовні страва нагадує го­лубці, належить до катего­рії гарячих страв, її готують у будні та у святкові дні. Пода­ють страву у глиняному по­суді, щоб довше зберігалося тепло, посипають шкварка­ми і поливають подрібненим і змішаним з олією та водою часником.

Готувати «Трусянку» можна і під час посту, для цього сало (чи смалець) замінюють олі­єю.

«Трусянка»

Листя щавлю, 1 склянка пшона, сироватка, шматок сала (1−2 ст. ложки смаль­цю), 1 цибулина, 1−2 морк­вини, сіль, чорний мелений перець — до смаку.

Для засмажки: 1 цибули­на, смалець або олія, сіль, перець — до смаку.

Для подачі: шматок сала — для шкварок, часник, вода, олія.

Листя щавлю потрібно зірвати звечора, щоб прив’яло, та ретельно промити. Також потрібно промити й пшоно.

Залити крупу холодною во­дою і поставити на вогонь. До­вівши до кипіння на малому вогні, варити до готовності.

На пательні розтопити на­різане сало (смалець), дода­ти до нього подрібнену куби­ками цибулю. На грубій тертці натерти моркву і висипати на цибулю. Перемішати і смажи­ти до золотистого кольору.

У готове пшоно висипати овочеву засмажку, переміша­ти, посолити, поперчити до смаку.

Коли каша охолоне, ледь теплою накладати на листя щавлю. Загортати кашу у лис­тя, як голубці, та викладати у змащений смальцем казанок.

Кожен шар страви змащу­вати приготовленою завчасно засмажкою із цибулі та рясно поливати сироваткою. Верхній шар також змастити засмаж­кою і накрити листям щавлю. У розпечену піч або розігріту духовку поставити горщик зі стравою. Тушкувати 40−50 хв.

Для подачі шматок сала на­різати невеликими кубиками і витопити у казанку на помір­ному вогні, щоб утворилися шкварки. А часник розтерти в макітрі або вичавити через часникодавку, додати трохи перевареної води та олії, щоб утворилась рідка маса.

Схожі новини