Яблучно-шпинатний пляцок
Рецепт
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/510612/pliatsok.jpg)
Шпинатний бісквіт: 300 г борошна, 120 г цукру, 200 г свіжого шпинату, 140 г олії (ріпакової), 4 великі яйця, 1 ст. ложка лимонного соку, 1 ч. ложка розпушувача, ½ ч. ложки харчової соди.
Йогуртовий шар: 3 пачки лимонного желе (по 75 г), 350 мл води, 1200 мл грецького йогурту.
Яблучний шар: 2 зелені желе — яблучні, аґрусові (по 75 г), 250 мл води, 3 яблука (по 250 г кожне), 2 ст. ложки лимонного соку.
Шпинатний бісквіт. Змішати борошно із розпушувачем і содою. З листя шпинату відірвати тверді стебла. Збити блендером шпинат з олією та лимонним соком. Яйця кімнатної температури збити міксером на високій швидкості. Приблизно через 2 хв додати цукор і збити на легку й пухку масу. Збиваючи, влити шпинатну масу. Зменшити швидкість міксера і потрохи додати борошно. Перемішувати, поки інґредієнти не з'єднаються. Викласти тісто на деко, застелене пергаментом (24−24 см), випікати у розігрітій до 180°C духовці 40 хв у режимі «верх-вниз». Після охолодження зрізати верхівку бісквіту, щоб вирівняти його. Зрізані шматочки покришити пальцями на дрібну крихту.
Йогуртовий і яблучний шар. Найкраще готувати обидва шари одночасно. Яблучне желе розчинити у 250 мл гарячої води, окремо лимонне — в 350 мл. Відставити до охолодження. Йогурт збити кухонним комбайном. Тонкою цівкою влити холодне, але ще рідке лимонне желе. Відставити масу в холодильник на 5 хв, маса не має повністю застигнути.
Яблука помити, очистити від шкірки і насіння, розрізати на четвертинки. Натерти їх на середній тертці, змішати з лимонним соком і холодним, але рідким яблучним желе.
Складання. Викласти бісквіт у форму для випікання. Вилити на нього половину йогуртової суміші, розрівняти і поставити в холодильник приблизно на 10 хв, поки не застигне. На йогуртову масу викласти шар яблук з желе, розподілити по всій поверхні. Рештою йогуртової суміші залити яблука. Зверху посипати шпинатною крихтою. Поставити пляцок у холодильник мінімум на 3−4 год, найкраще на ніч.