Домашній майонез
Постійна читачка «Доброго господаря» із с. Рубанка Ніжинського району Чернігівської області Солдатенко Н. І. просить надрукувати рецепти приготування домашнього майонезу. Залюбки виконуємо її бажання й подаємо добірку рецептів на будь-який смак
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/509668/maionez.jpg)
Аби майонез вийшов густим і смачним, дуже важливо, щоб всі інґредієнти, що використовують для його приготування, були свіжими і кімнатної температури.
Якщо бажаєте отримати більш гострий майонез, можна замінити традиційну гірчицю гірчичним порошком. Вона додасть пікантності смаку. Якщо не хочете, щоб майонез гірчив, краще скомбінувати оливкову й соняшникову олію, оскільки оливкова олія може давати гіркоту.
Густота майонезу залежить від того, скільки соняшникової олії в нього наллєте. Але знайте, якщо майонез вийшов дуже густим, можна легко виправити ситуацію. Для цього додайте до готової маси трохи води кімнатної температури і знову перемішайте.
І пам’ятайте, що домашній майонез можна зберігати в холодильнику не довше 4 діб.
Із жовтків
Багато господинь для приготування домашнього майонезу використовують блендер або міксер з відповідною насадкою. Можна скористатися й старим добрим способом — збити майонез вінчиком.
1 яєчний жовток, ½ ч. ложки гірчиці, дрібка цукру, дрібка солі, 100 мл оливкової олії, ½ ч. л. лимонного соку.
Жовток добре збити вінчиком із гірчицею, сіллю і цукром. У готову однорідну масу поступово влити оливкову (можна замінити соняшниковою або скомбінувати в пропорції 1:1) олію. Збивати не дуже швидко і не надто повільно. Тільки-но отримана маса починає прилипати до вінчика, майонез готовий. Щоб він став світлим, але не білим (домашній майонез не буває ідеально білим, як магазинний), додати трохи лимонного соку або яблучного чи бальзамічного оцту.
З яєць
Цей майонез можна приготувати за допомогою блендера за хвилину.
1 яйце, 150 мл соняшникової олії, 0,5 ч. ложки гірчиці, 0,5 ч. ложки солі, 0,5 ч. ложка цукру, 1 ст. ложка соку лимона.
Приготування домашнього майонезу в блендері - завдання доволі просте. Тут не потрібно стежити за консистенцією, кількістю олії й іншими деталями. Достатньо всі інґредієнти по черзі всипати в ємність і опустити насадку блендера. Секрет саме в насадці, яка за короткий проміжок часу збиває інґредієнти, перетворюючи їх на потрібну майонезну масу.
З перепелиних яєць
Гурмани люблять експериментувати і готують майонез на перепелиних яйцях. Його рецепт теж доволі простий.
6 перепелиних яєць, 150 мл соняшникової олії, 0,5 ч. ложки солі, 0,5 ч. ложки цукру, 0,5 ч. ложки гірчиці, дрібка чорного меленого перцю, 1 ст. ложка соку лимона, зелень — до смаку.
Яйця, сіль, цукор, гірчицю і перець змішати і збивати блендером упродовж хвилини. Потім потроху вливати олію, доки майонез не загусне. До готового майонезу додати сік лимона, ще раз збити і змішати із зеленню. Отриману суміш поставити в холодильник, щоб вона загусла.
Пісний
Пісний варіант майонезу на основі борошняної заварки — справжня паличка-виручалочка для пісного меню.
80 г пшеничного борошна, 375 мл води, 60 мл (4 ст. ложки) олії, 1−2 ст. ложки соку лимона, 1−2 ст. ложки гірчиці, 1 ч. ложка без гірки солі, 1 ч. ложка без гірки цукру.
Зі зазначеної кількості продуктів вийде близько 400−450 г соусу. Просіяти борошно в сотейник або невелику каструлю. Влити 100−150 мл холодної води і ретельно перемішати вінчиком, щоб борошно повністю розчинилося. Додати воду, що залишилася. Поставити на середній вогонь і, помішуючи, довести суміш до кипіння. Потім зменшити вогонь до мінімуму і, помішуючи, варити 30−60 секунд, поки суміш трохи не загусне. Охолодити її до кімнатної температури. Якщо варити близько 1 хв вийде густіша заварна основа і, як наслідок, густіший майонез. Якщо 20−30 секунд, консистенція вийде більш рідкою. У чаші блендера з'єднати сіль, цукор, олію, 0,5−1 ст. ложку лимонного соку та 0,5−1 ст. ложку гірчиці. Збити на високій швидкості 30−60 секунд до однорідності. По 1−2 ст. ложці додавати борошняну заварену масу, щоразу збиваючи по кілька секунд, поки соус не загусне до бажаної консистенції. Скуштувати готовий соус і за потреби додати ще гірчиці, соку лимона або солі. Зберігати соус у холодильнику у герметичній ємності 2−3 дні.
Молочний
Майонез можна приготувати з молока. Він теж стає густим і на смак не поступається традиційному майонезу на яйцях.
150 мл молока 2,5%, 300 мл соняшникової олії, 2−3 ч. ложки гірчиці, 1 ст. ложки лимонного соку, сіль і цукор — до смаку.
Молоко кімнатної температури влити в ємність для блендера. Додати соняшникову олію і збивати блендером (не міксером!), доки не утвориться густа емульсія. До готової суміші додати сіль, цукор, гірчицю, сік лимона і збивати ще 5 секунд.