Передплата 2024 «Добрий господар»

Солодкі «піґулки» перед сном

Банан, мед, вишня та мигдаль

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Міцний сон дуже важливий для здоров’я та гарного настрою. Однак часто люди стикаються із безсонням або навіть після сну відчувають втому. Багато хто думає, ніби сон не дуже залежить від їжі. Переконані, що головне заспокоїтися, розслабитися або просто сильно втомитися, тоді проблем зі сном не буде. Проте дослідження довели значний вплив продуктів на якісний відпочинок уночі.

Вплив має не сама їжа, а компоненти, що входять до її складу. Наприклад, споживан­ня продуктів, багатих на по­живні речовини, що сприяють засинанню, такими, як магній і триптофан, сприяють регу­люванню циклів сну і неспан­ня. Вони спричиняють почуття розслаблення, знімають стрес та тривогу. Зворотну дію мають компоненти, що стимулюють активність, споживання яких потрібно здійснювати в першій половині дня.

Серед найкращих продук­тів, які варто їсти перед сном, вишня, мед, банани, мигдаль та індичка.

Трохи ягід чи вишневого соку ввечері сприяє глибшому та тривалішому сну. Ще один продукт, що покращує сон, — мед. Ложку меду з'їдають пе­ред сном або випивають склян­ку теплої води з лимоном та медом. А ось у бананах та миг­далі важливий магній. Він до­помагає м’язам розслабитися та сприяє відчуттю спокою.

Ще одним продуктом, який допоможе налагодити сон, є індичка. Вчені довели, що м’ясо цієї птиці - не лише діє­тичне джерело білка, а й трип­тофану, незамінної амінокис­лоти, що чинить на організм снодійну дію.

Також необхідно виключи­ти стимулятори активності. Не їсти за кілька годин до сну сири, карі, морозиво та чип­си. А продукти, що містять ко­феїн, — кава, чай або шоколад — краще не вживати за 4−6 го­дин до сну.

Карамелізовані банани

4 банани, 50 г вершково­го масла, 100 г цукру, 50 мл води, кориця — до смаку.

Не варто використовува­ти банани, які вже перести­гли, вони розваляться у проце­сі приготування. Банани мають бути досить щільними.

Банани очистити від шкір­ки і нарізати на шматочки за­втовшки 1,5−2 см. Не треба їх нарізати надто тонко. На­віть можна розрізати банани вздовж по всій довжині.

У невеликій пательні розто­пити вершкове масло. Роби­ти це на маленькому вогні, щоб масло не почало підгоряти. Перемішати, щоб воно тануло найбільш рівномірно.

Потім всипати в розтопле­не масло цукор. Перемішати та залишити ще на кілька хвилин.

Цукор танутиме і почне на­бувати золотистого карамель­ного кольору. Процес необхід­но контролювати. Маса почне пінитися. Якщо трохи упусти­ти, то цукор може підгоріти. Для перемішування викорис­товувати дерев’яну лопатку.

У карамельну масу вли­ти воду. Робити це акуратно, оскільки маса почне шипіти і вирувати. Так і має бути. Пере­мішати масу і проварити впро­довж хвилини до розчинення цукру.

Викласти у гарячу карамель нарізані банани. Готувати їх упродовж хвилини на малень­кому вогні. Якщо банани м’які, то час смаження можна трохи зменшити. Головне, щоб вони зберегли свою форму.

Потім банани акуратно пе­ревернути і готувати ще хви­лину з іншого боку. Посипати їх невеликою кількістю меленої кориці. Замість кориці можна посипати також насінням кун­жуту.

Схожі новини