Солодкі «піґулки» перед сном
Банан, мед, вишня та мигдаль
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/508221/produkty.jpg)
Міцний сон дуже важливий для здоров’я та гарного настрою. Однак часто люди стикаються із безсонням або навіть після сну відчувають втому. Багато хто думає, ніби сон не дуже залежить від їжі. Переконані, що головне заспокоїтися, розслабитися або просто сильно втомитися, тоді проблем зі сном не буде. Проте дослідження довели значний вплив продуктів на якісний відпочинок уночі.
Вплив має не сама їжа, а компоненти, що входять до її складу. Наприклад, споживання продуктів, багатих на поживні речовини, що сприяють засинанню, такими, як магній і триптофан, сприяють регулюванню циклів сну і неспання. Вони спричиняють почуття розслаблення, знімають стрес та тривогу. Зворотну дію мають компоненти, що стимулюють активність, споживання яких потрібно здійснювати в першій половині дня.
Серед найкращих продуктів, які варто їсти перед сном, вишня, мед, банани, мигдаль та індичка.
Трохи ягід чи вишневого соку ввечері сприяє глибшому та тривалішому сну. Ще один продукт, що покращує сон, — мед. Ложку меду з'їдають перед сном або випивають склянку теплої води з лимоном та медом. А ось у бананах та мигдалі важливий магній. Він допомагає м’язам розслабитися та сприяє відчуттю спокою.
Ще одним продуктом, який допоможе налагодити сон, є індичка. Вчені довели, що м’ясо цієї птиці - не лише дієтичне джерело білка, а й триптофану, незамінної амінокислоти, що чинить на організм снодійну дію.
Також необхідно виключити стимулятори активності. Не їсти за кілька годин до сну сири, карі, морозиво та чипси. А продукти, що містять кофеїн, — кава, чай або шоколад — краще не вживати за 4−6 годин до сну.
Карамелізовані банани
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/03/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BD.jpg)
4 банани, 50 г вершкового масла, 100 г цукру, 50 мл води, кориця — до смаку.
Не варто використовувати банани, які вже перестигли, вони розваляться у процесі приготування. Банани мають бути досить щільними.
Банани очистити від шкірки і нарізати на шматочки завтовшки 1,5−2 см. Не треба їх нарізати надто тонко. Навіть можна розрізати банани вздовж по всій довжині.
У невеликій пательні розтопити вершкове масло. Робити це на маленькому вогні, щоб масло не почало підгоряти. Перемішати, щоб воно тануло найбільш рівномірно.
Потім всипати в розтоплене масло цукор. Перемішати та залишити ще на кілька хвилин.
Цукор танутиме і почне набувати золотистого карамельного кольору. Процес необхідно контролювати. Маса почне пінитися. Якщо трохи упустити, то цукор може підгоріти. Для перемішування використовувати дерев’яну лопатку.
У карамельну масу влити воду. Робити це акуратно, оскільки маса почне шипіти і вирувати. Так і має бути. Перемішати масу і проварити впродовж хвилини до розчинення цукру.
Викласти у гарячу карамель нарізані банани. Готувати їх упродовж хвилини на маленькому вогні. Якщо банани м’які, то час смаження можна трохи зменшити. Головне, щоб вони зберегли свою форму.
Потім банани акуратно перевернути і готувати ще хвилину з іншого боку. Посипати їх невеликою кількістю меленої кориці. Замість кориці можна посипати також насінням кунжуту.