«Міліна» з Одещини — у нематеріальній спадщині України
Національний перелік нематеріальної культурної спадщини нашої країни постійно поповнюється. Адже в кожному регіоні є свої унікальні традиції та обряди. Входять у перелік і самобутні кулінарні традиції
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/507766/milina.jpg)
Міліна — обрядова страва з болгарським корінням, яку готують у селі Зоря Білгород-Дністровського району напередодні важливих родинних свят — весілля, хрестин, закладання нової будівлі, святкування нового року… Міліна — поживна страва, яку брали зі собою під час польових чи інших робіт.
Страва популярна й в інших селах на півдні Одеської області - Кулевчах, Кирничках, Баннівках, Василівці, Новотроянах, Калчеві…
Це пиріг з дуже тонкого тіста, яке начиняють зазвичай сиром, бринзою, яйцями та сметаною і запікають під яєчно-сметанним соусом. Є також солодкі варіанти, з фруктами чи ягодами. Тісто з начинкою викладають у форму рядами («редена» міліна) або закручують у спіраль — («вита» міліна). Випікають у спеціальній печі, хоч зараз використовують також і духові шафи.
У межах одного села рецепти і секрети приготування міліни різняться в кожній родині, але в основі завжди загальні правила. У с. Зоря міліну готують двох видів. За типом обробки тіста вона може бути розкачана, коли тісто розкачують качалкою до прозорості, або витяжна, коли тісто розтягують руками.
Походження страви пов’язують із болгарським народним переказом: «Коли Бог створював небо і землю, то земля (її уявляли у вигляді тонко розкачаного коржа) не вмістилася під небом („връшник“ — кришкою). Тоді Творець притиснув її, і земля вкрилася складками, як баніца (пиріг). Так, згідно з уявленнями давніх болгар, з’явилися гори й доли».
Напередодні нового року готують міліну, яка називається «Милина с късмети» («Міліна з долею»). Цього дня в ній запікають вишневі гілочки, і за кількістю бруньок на гілочках ворожать. Кожна така гілочка символізує будинок, домашню худобу, здоров’я, успіх у справах. У міліні запікають і монетку як символ достатку. Крім того, традиційно дівчата клали шматок новорічної міліни під подушку, щоб побачити уві сні судженого. Зараз замість гілочок в окремих сім'ях пишуть побажання на майбутній рік на невеликих шматках паперу і вкладають їх у міліну. Господар прокручує посуд зі стравою тричі за годинниковою стрілкою, кожен член сім'ї вибирає собі шматочок і читає, що саме написано у побажанні. Кажуть, усі бажання збуваються.
Обов’язковим елементом під час приготування міліни є виконання господинями традиційних обрядових пісень.
Міліна з лаваша із солоним сиром
2−3 листи тонкого лаваша, 500−600 г сиру 9% (чим жирніший сир, тим смачніше), невеликий пучок зелені (петрушки, кропу), 2 яйця, 2/3 склянки кефіру, 1 ч. ложка з гіркою солі, 20 г вершкового масла.
Якщо не хочеться возитися з тістом, міліну можна приготувати і з лаваша.
Зелень вимити, обсушити, дрібно нарізати.
Сир викласти в миску, додати сіль, зелень і покласти половину норми вершкового масла (якщо масло розтануло, розтерти його з сиром, якщо заморожене, нарізати дрібними шматочками). Сирну масу добре перемішати, перетерти виделкою, вона має бути однорідною. Залежно від якості сиру, сирна маса розсипатиметься грудочками або, навпаки, буде еластичною. На смак це мало впливає.
Розкласти листи лаваша на столі, розділити сирну масу на кількість листів. Кожен лаваш покрити шаром сирної маси, акуратно розтираючи її ложкою на поверхні, намагаючись їх не порвати.
Маслом, що залишилося, змастити форму, а решту нарізати дрібною стружкою і викласти на поверхню перед запіканням.
Далі лаваші можна скрутити в рулети і викласти у форму для запікання равликом, можна скласти конвертами або просто зім'яти гармошкою і викласти у форму (сиром догори).
Заливка. Яйця змішати з кефіром, трохи посолити, можна поперчити. Добре перемішати виделкою, злегка збиваючи. Цією сумішшю залити міліну.
Поставити форму з міліною в розігріту до 170°C духовку і готувати близько пів години.