Тортик на паличці
Улюблені ласощі до горнятка кави
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/505998/keks.jpg)
Міжнародний день десерту, схожого на чупа-чупс, — неофіційне свято. Його створення ініціювала американська кондитерка Енджі Дадлі, яка прославилася як авторка десерту кейк-попса.
Датою «народження» кейк-попси вважають 1 лютого 2008 року, коли опублікували рецепт десерту. Відтоді кульки з бісквіта на паличці стали мегапопулярними. А журнали People, Entertainment Weekly та інші визнають кейк- попсу одним із найкращих святкових десертів. Мережа кав’ярень Starbucks звернулася до кондитерки-експериментаторки з пропозицією придбати права на продаж кейк-попси в їхніх закладах: зараз у їхньому меню безліч варіантів, найпопулярніший із яких — з солоною карамеллю. Кавомани обожнюють таке доповнення до улюбленого напою.
З англійської cake pops перекладають як «торт на паличці». Судячи з його розміру, точніші назви «тортик на паличці» або «тістечко на паличці». Він має вигляд невеликої кульки. Основою є подрібнений бісквіт із додаванням крему, вкритий шоколадною глазур’ю. Для дітей роблять ласощі у вигляді анімаційних героїв, популярних іграшок. Тістечка подають на весіллях, вечірках, корпоративах у фуршетному форматі, де зазвичай їдять стоячи або однією рукою.
Основою для кейк-попси можуть бути будь-які види випічки. Найчастіше використовують бісквітну крихту або обрізки шоколадних коржів. Насправді головними плюсами кейк-попси є економічність, оригінальність і простота приготування. Тепер у продажу є навіть силіконові формочки і багато інших «девайсів» для виготовлення кейк-попси.
Кейк-попса з бісквіту
80 г борошна, 100 г декоративної посипки, 1 ч. ложка ванільного цукру, 240 г цукру, 100 г згущеного молока, 100 г чорного шоколаду, 4 яйця, 4 ст. ложки води, 100 г вершків.
Відокремити білки від жовтків. У жовтки влити теплу воду і збити міксером на піну. Додати 120 г цукру та ванільний цукор, збити. Поступово додати просіяне борошно, вимішати масу.
Збити білки, потрохи додаючи решту цукру. Суміш має збільшитися в об'ємі у 5−6 разів. Коли білки стануть пишною масою, з'єднати їх із борошняною сумішшю. Добре перемішати. Вилити тісто на деко з пергаментом, випікати в духовці, розігрітій до 180°C, 30 хв.
Охололий бісквіт розкришити на дрібні крихти. Додати згущене молоко, вимішати на липку масу. Зробити з цієї маси кульки завбільшки із волоський горіх, поставити тарілку з кульками в холодильник.
У сотейнику розігріти вершки, але до кипіння не доводити. Подрібнити шоколад та розтопити його у вершках. Коли маса стане однорідною, зняти з вогню. Підготувати соломинки для коктейлів або довгі дерев’яні палички. Занурити один край палички в шоколад та встромити у кульку з тіста. Навколо палички має утворитися шоколадна облямівка. Поставити у морозилку на 15 хв.
Насипати у миску кондитерську посипку. За потреби розігріти шоколад. Підготувати ємність, наприклад, друшляк на каструлі. Занурювати кульки повністю у шоколад, а потім вставляти соломинки в дірочки друшляка, щоб трохи обсохли. Коли шоколад почне засихати, кожну кульку занурити у посипку. Потім знову поставити у друшляк, щоб посипка «приклеїлась» та шоколад повністю застиг.
Шоколадна кейк-попса з печива
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/02/%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82.jpg)
18 шт. шоколадного печива з кремовою начинкою, 80- 100 г вершкового сиру, 150 г молочного або чорного шоколаду, 1 ст. ложка олії.
Для прикрашання: цукрове конфеті, подрібнені горіхи, кокосова стружка.
Подрібнити печиво в чаші кухонного комбайна. Додати вершковий сир кімнатної температури і змішувати, поки суміш добре не поєднається і не залишиться великих шматків печива.
Сформувати кульки завбільшки з маленький тенісний м’яч. Вставити дерев’яну паличку в кожну кульку, викласти їх на деко, вистелене пергаментом, охолодити 30 хв.
Розтопити шоколад з олією в мікрохвильовці із 30-секундними інтервалами, щоразу помішуючи, поки шоколад повністю не розтане (або на водяній бані).
Опустити готові кульки в розтоплений шоколад, дати йому трохи стекти і прикрасити конфеті, подрібненими горіхами або кокосовою стружкою. Перекласти кейк-попсу на пергамент. Охолодити впродовж 1 год.