Їжа як антидепресант
Важливі колір та аромат продуктів
Психологи запевняють, що колір їжі може впливати на емоційне здоров’я, і ці процеси взаємопов'язані. Для позитивного настрою у меню мають бути продукти трьох відтінків: червоного, помаранчевого і жовтого.
Червоний колір надає сміливості, збільшує працездатність і допомагає зняти втому. Червоні овочі та фрукти містять природні пігменти лікопін і антоціани: саме вони відповідають за яскравий колір. Лікопін допомагає боротися з ознаками старіння, а також захищає від деяких видів раку. Антоціани вважають натуральними антиоксидантами, які знижують ризик серцево-судинних захворювань. А ось тим, хто легко дратується, а також гіперактивним дітям, їсти продукти червоного кольору варто рідше.
Помаранчеві продукти — найкращі для творчих особистостей: кератин, який є у них, покращує не лише зір, а й розумові процеси. Усі відтінки помаранчевого корисні людям, які страждають від депресії і відчувають страх. Високий вміст вітаміну С допомагає зміцнити імунітет, а пектин нормалізує роботу шлунково- кишкового тракту. Помаранчеві продукти ідеально підходять для початку дня, адже вони заряджають енергією і бадьорістю. Не випадково свіжий апельсиновий сік на сніданок є класикою.
Жовтий колір — символ мудрості та спокою. Дієтологи зазначають, що люди, які включають у раціон продукти цього кольору, рідше страждають від нервових розладів і довше живуть. Крім того, жовті продукти багаті на ретинол, корисний для шкіри та волосся. Вони також мають жарознижувальну дію. Якщо відчуваєте, що вам потрібно більше гармонії в житті, запасіться жовтим перцем, ананасами або кукурудзою.
Та не лише колір продукту робить його антидепресантом. Список продуктів «для настрою» зазвичай очолює шоколад — він багатий на магній, необхідний для вироблення ендорфінів. А ще в ньому багато вуглеводів, тому мозок швидко отримує порцію енергії, даючи змогу людині підбадьоритися. Корисний лише гіркий шоколад: вміст какао-бобів має бути мінімум 78%. Посилити дію шоколаду допоможе сир, який у кілька разів збільшує чутливість до ендорфінів. Поєднання цих двох продуктів може позитивно позначитися навіть на стані людей, у яких депресія. А тим, хто просто «захандрив», такий продуктовий набір швидко підніме настрій.
Ще один потужний антидепресант — морська капуста. У ній багато йоду, кальцію і заліза, її слід частіше їсти людям з підвищеною втомлюваністю. Для стимуляції мозкової активності добре підійдуть горіхи: вони також піднімають настрій і позбавляють стресу.
Серед інших їстівних джерел позитиву — продукти з високим вмістом омега-3. Дієтологи радять з'їдати щонайменше дві рибні страви на тиждень: це допоможе підняти настрій. Тим, хто не любить рибу, варто включити в раціон лляну олію, також надійне джерело омега-3, якою можна заправляти салати або додавати її в каші.
Аромат — ще один важливий параметр продуктів, який впливає на настрій. Згадайте запах мандаринів, що приносить відчуття свята посеред зими. На позитивний лад здатен налаштовувати і запах кави. Він подобається навіть тим, хто абсолютно байдужий до смаку цього напою. Круасан чи пампушок важко назвати корисними, але їхній запах точно піде на користь людям, які відчувають стрес. Аромат випічки асоціюється із домашнім затишком та родинним колом і запускає процеси, що викликають позитив і дружелюбність.
Салат «Антидепресант»
200 г пекінської капусти, 100 г редису, 1 огірок, 50 г маслин без кісточок, соєвий соус, олія, сіль і зелень — до смаку.
Капусту тонко нашаткувати і пом’яти з маленькою дрібкою солі, редис і огірок нарізати півкільцями, маслини — кільцями.
Усе перемішати і заправити соєвим соусом, олією та соком з-під маслин.
М’ясо, запечене з грибами, помідорами та сиром
800 г свинини (вирізки, шиї, корейки), 200 г печериць (глив або лісових), 2 цибулини, 100 г м’якого сиру (бринзи, фети, сулугуні, рікоти), 2 помідори, сухі спеції, сіль і чорний мелений перець, 2 ст. ложки олії.
М’ясо нарізати на порційні шматки впоперек волокон. Відбити молоточком. Посолити і присмачити спеціями. Цибулю очистити і нарізати на четвертинки.
Гриби акуратно помити або просто очистити від бруду, нарізати пластинками. Розігріти пательню з олією на невеликому вогні. Викласти цибулю і обсмажувати 5 хв до золотистого кольору. Додати гриби. Смажити без кришки разом із цибулею до золотистості. Наприкінці трохи посолити. На дно форми для запікання викласти шматочки м’яса. Зверху — шар грибів із цибулею. Потім — помідори (можна нарізані консервовані, разом із соком), свіжі нарізати на невеликі шматочки. Посолити.
Нарізаний дрібними кубиками сир розкласти між шматками м’яса, занурюючи у помідори. Запікати м’ясо в духовці за температури 180°С близько 1 год.
Готове м’ясо подавати порційно, поливши підливою, що утворилася.
Домашня «Нутела»
100 мл молока, 50 г цукру, 30 г горіхів, 25 г вершкового масла, 15 г борошна, 15 г какао-порошку, дрібка солі.
Духовку розігріти до 200°С. Деко вистелити пергаментом і розкласти на ньому горіхи рівним шаром. Готувати 12−15 хв. Гарячі горіхи перекласти на кухонний рушник, загорнути його кілька разів і енергійно потерти горіхи, щоб зчистити лушпиння. Якщо є алергія на горіхи, то їх можна не додавати.
Всипати очищені горіхи в чашу блендера, кухонний комбайн або кавомолку. Горіхи розмолоти якомога дрібніше, щоб вони не виділялися із загальної однорідної маси.
У каструлі з'єднати цукор, борошно, какао-порошок і дрібку солі. Поставити масу на вогонь і невеликими порціями, постійно помішуючи, влити молоко. Довести до кипіння. Щойно молочна маса закипить, додати масло і подрібнені горіхи. Ретельно перемішати, знову довести до кипіння і варити ще 2−3 хв, помішуючи. Часу може знадобитися трохи більше або менше. Тому звертайте увагу на консистенцію: маса має добре загуснути за кімнатної температури.
Її смачно не лише намащувати на хліб або їсти з оладками та млинцями. Нею можна прошаровувати коржі для торта, робити з нею начинку для домашніх круасанів, рогаликів і булочок. А ще з домашньою «Нутелою» виходять смачні молочні коктейлі та гарячий шоколад.