Хурма — природний антидепресант
Допоможе серцю, ниркам і шлунку
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/501676/khurma.jpg)
Сортів хурми на світі близько двох тисяч. Кольору вона може бути від червоного до темно-коричневого, а форми — від ідеально круглої і серцеподібної до приплюснутої і майже квадратної. І важить хурма теж по-різному: від 60 до 500 грамів.
Але принципово хурма ділиться на два види: терпка і нетерпка. Терпкі сорти їстівні, тільки коли вони повністю достигли — до желеподібного стану. Ці сорти ростуть там, де холодніше. А в тепліших краях є хурма нетерпка, її можна їсти навіть не цілком достиглою. Якщо хурма не надто стигла, можна скропити її лимонним соком і присипати цукром.
Хурму називають «серцевим яблуком», адже в ній багато калію, магнію і натрію, які підтримують серцевий м’яз, заліза, що постачає кров киснем. Міцність судин, їхню еластичність і нормальні функції підтримують вітаміни С і РР. Плюс ще в тому, що хурма має легкий сечогінний ефект. Це корисно не лише для нирок: ті, хто має підвищений тиск, знають, якими шкідливими є набряки, — тож хурма подбає про те, щоб вони не виникали. Сушені плоди хурми часто використовують під час лікування гіпертонії.
У хурмі маса антиоксидантів, потрібних для імунітету. До того ж ті речовини, які надають хурмі ледь терпкого смаку, є чудовими антисептиками. Хурма (і це доведено дослідженнями) чудово справляється з різними бацилами та вірусами, навіть із золотистим стафілококом і кишковою паличкою. До речі, суміш соку хурми з теплою водою — чудове полоскання за болю в горлі під час застудних захворювань.
Цей плід — високоякісний пектин у найбільш зручній для травлення формі. Ось чому хурму рекомендують у різних дієтах, спрямованих на розв’язання шлунково-кишкових проблем. Хороша вона за виразкової хвороби, гастритів із підвищеною кислотністю — у ній самої кислоти небагато, і вона не подразнює стінки шлунка.
У хурмі є такий цінний мікроелемент, як йод. У разі нестачі його в організмі 100 г хурми на день здатні злегка виправити ситуацію і налагодити функцію щитовидної залози.
Бета-каротину в хурмі дуже багато, тому вона має яскравий колір. З нього в організмі синтезується вітамін Е — вітамін краси та молодості. А ще він зміцнює зір і поліпшує стан волосся.
У 100 г хурми лише 70 ккал. Зате завдяки великій кількості клітковини вона надовго дарує відчуття ситості. Тому її варто їсти під час розвантажувальних днів.
В ягоді багато магнію та вітамінів В, саме вони змушують організм синтезувати гормон радості - серотонін. Регулярне вживання хурми врятує від безсоння, заспокоїть нерви, допоможе протистояти стресу і сезонній нудьзі.
Найчастіше хурму їдять свіжою, але й страв з нею можна приготувати чимало — не лише десерти, а й закуски, салати, навіть соуси. Пюре з помаранчевої м’якоті - майже готовий соус до телятини, буженини чи курки: просто приправте його свіжим імбиром, гострим перцем і лимонною цедрою.
Хурму можна додавати у випічку: фрукт замінить гарбуз або банан у рецептах хліба, кексів, бісквітів. Через реакцію хурми та соди випічка може набути темно-коричневого кольору, але варто замінити соду на розпушувач, як відтінок стане приємного помаранчевого кольору.
Соус чатні до м’ясних і рибних страв
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/11/%D1%81%D0%BE%D1%83%D1%81(1).jpg)
2 великі хурми, 1 солодка цибулина, 1 невеликий перець чилі, 1 см свіжого кореня імбиру, 2 ст. ложки лимонного соку, 1 ст. ложка оливкової олії, сіль.
Хурму очистити і нарізати дуже маленькими шматочками, вийнявши кісточки. Цибулю посікти. Перець очистити, м’якоть дрібно нарізати. Корінь імбиру очистити і натерти на дрібній тертці або дуже дрібно посікти. Змішати хурму, цибулю, імбир і перець. Додати лимонний сік і оливкову олію. Посолити.
Чатні з хурми ідеально смакує як до холодних, так і до гарячих страв із м’яса, птиці та риби, особливо до варених або приготованих на парі. Можна подати його до холодної вареної яловичини або курячого філе. А ще такий соус чудово поєднується з омлетами та рисом.
Гарбузовий тарт із хурмою
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/11/%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82.jpg)
500 г гарбуза, 2 хурми, 200 г борошна, 200 г вершкового масла, 160 г цукру, 100 г коричневого цукру, 100 мл кефіру, 2 яйця, 1 ч. ложка розпушувача для тіста, ½ ч. ложки соди, ½ ч. ложки солі, 20 г вершкового масла — для змащування форми.
Можна використовувати трохи терпку хурму. Після випікання вона стане смачною.
Розігріти духовку до 180°С. Круглу нероз'ємну форму діам. 20−22 см змастити вершковим маслом.
Очищений від шкірки гарбуз нарізати невеликими кубиками, скласти у сотейник, влити 100 мл води та готувати під кришкою на малому вогні 15 хв. Подрібнити блендером до однорідності, остудити. Нарізати хурму кружальцями завтовшки 1 см. Розтопити й остудити вершкове масло. Змішати половину масла з коричневим цукром і дрібкою солі та вилити у форму. Розрівняти масу лопаткою і розкласти кружальця хурми.
У велику миску всипати борошно, розпушувач, соду і дрібку солі та перемішати.
В іншій мисці з'єднати вершкове масло, що залишилося, з яйцями і змішати міксером. Додати гарбузове пюре, кефір і цукор, збити. Влити масу в борошняну суміш і швидко перемішати міксером на низькій швидкості. Збивати тісто не потрібно, достатньо, щоб усі компоненти просто з'єдналися.
Вилити тісто на хурму і поставити форму в центр духовки. Випікати пиріг 30−35 хв. Перевірити готовність дерев’яною шпажкою. За потреби поставити у духовку ще на 5−10 хв. Вийняти і залишити вистигати у формі на 15 хв. Тонким ножем пройтися уздовж бортиків, накрити форму великою тарілкою й акуратно перевернути. Повністю остудити і подавати.