Післясвятковий детокс
Овочі - для травлення, фрукти — для зниження ваги
![Фото з відкритих джерел](https://img.wz.lviv.ua/OjGgZu7QzIhaWD8OeoHc11_5Uck=/428x285/smart/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/505129/detoks.jpg)
Січень — місяць, коли хочеться чогось легкого і відновлювального. Водночас це місяць холодів, коли найбільше смакує поживне. Тому не варто забувати про фрукти й овочі, які обов’язково потрібно їсти і готувати саме зараз.
Грейпфрут — чудове джерело вітаміну С, який підтримує імунну систему. Цей вітамін допомагає шкірі та волоссю бути здоровими і сприяє виробленню колагену. Ще грейпфрут містить багато вітаміну А, комплекси вітамінів В і Е, а також мінерали — калій і магній. Антиоксиданти, флавоноїди та каротиноїди у фрукті допомагають нейтралізувати вільні радикали в організмі, зменшуючи окислювальний стрес і рівень запалення. Деякі дослідження вказують, що грейпфрут може сприяти зниженню ваги завдяки зниженню рівня інсуліну і поліпшенню контролю рівня цукру у крові. А ще це низькокалорійний корисний перекус із високим вмістом води, який допоможе запобігти зневодненню.
Особливість грейпфрута в тому, що він може взаємодіяти з деякими ліками, тож якщо приймаєте ліки, краще проконсультуватися з лікарем, перш ніж вживати велику кількість цього фрукта чи соку з нього.
Брюссельська капуста — чудове джерело вітамінів С, К і А, а також фолієвої кислоти і марганцю. Вона також містить сульфорафан (він є ще в броколі та інших хрестоцвітих). Ця речовина може знизити ризик діабету 2-го типу, онкології, а також бореться з вільними радикалами в організмі навіть ефективніше, ніж деякі антиоксиданти.
У брюссельській капусті багато клітковини, яка підтримує здоров’я травної системи, допомагає регулювати рівень цукру у крові та сприяє відчуттю ситості, що корисно для тих, хто хоче схуднути. Поєднання клітковини, калію й антиоксидантів у брюссельській капусті допомагає підтримати здоров’я серцево-судинної системи завдяки зниженню рівня холестерину й артеріального тиску.
Айву збирають із вересня, і її сезон триває аж до лютого. В ній багато антиоксидантів і флавоноїдів, які допомагають запобігти хронічним хворобам серця і поліпшити імунітет. Ще айва багата на вітаміни В і С, мінерали магній, калій і залізо.
Згідно з дослідженнями, айва допомагає вагітним впоратися з нудотою, зменшити симптоми печії, а також запобігти та лікувати виразку шлунка.
Цибуля-порей багата на вітаміни К, А, С і фолієву кислоту, яка корисна для вагітних і тих, хто планує вагітність, а калій сприяє здоров’ю серця, допомагаючи регулювати кров’яний тиск, що в підсумку знижує ризик серцево-судинних захворювань. У цибулі-пореї багато розчинної клітковини, особливо інуліну, який може сприяти здоров’ю травної системи, зростанню корисних кишкових бактерій і запобіганню закрепам. Цибуля-порей допомагає зміцнювати імунітет і протистояти бактеріям і вірусам, знижує запальні процеси в організмі, покращує перистальтику кишківника. Вона має більш м’який і ніжний смак, ніж ріпчаста цибуля, тому її можна додавати практично в будь-які страви.
Брюссельська капуста з соусом
![](https://img.wz.lviv.ua/TWSr777JLyGIM2F5RNyLHPHo5k4=/0x0/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/2024/01/%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0(1).jpg)
500 г брюссельської капусти, 40−50 г борошна, 50 г вершкового масла, 400 мл молока, велика дрібка натертого або меленого мускатного горіха, 50 г твердого сиру, олія оливкова, сіль, мелений чорний перець.
Влити у велику каструлю 2−2,5 л води, додати 1 ст. ложку солі. На сильному вогні довести до кипіння. Покласти капусту в каструлю. Дати повторно закипіти, зменшити вогонь до мінімуму, накрити кришкою.
Поставити на середній вогонь сотейник, відразу ж посипати його дно борошном.
Зверху покласти нарізане на невеликі шматочки вершкове масло. Коли масло розтане приблизно наполовину, почати перемішувати борошно і масло дерев’яною ложкою. Коли борошно й масло утворять єдину масу, влити половину молока і продовжувати перемішувати. Додати мускатний горіх і 1−2 дрібки солі. Коли суміш знову стане однорідною, влити решту молока, перемішати ще раз, дати закипіти і зняти з вогню. Накрити кришкою і залишити рівно на хвилину. Висипати натертий сир у соус, розмішати до повного розчинення.
Відкинути зварену капусту на друшляк. Струсити, щоб стекла зайва вода. Поставити сотейник із соусом на мінімальний вогонь, додати капусту. Перемішувати впродовж хвилини, щоб капуста покрилася соусом. Зняти з вогню, розкласти у тарілки, приправити перцем, злегка полити оливковою олією. Подавати зі свіжим білим хлібом.
Галета з айвою
![](https://img.wz.lviv.ua/V67yc4uWz-kgxz8-UmXKNXz6bXo=/0x0/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/2024/01/%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0.jpg)
2 великі айви, 200 г замороженої брусниці або журавлини, 7 ст. ложок цукру, вершкове масло.
Для тіста: 130 г вершкового масла, 170 г борошна + для розкачування, 40 г манки, 40 г цукру, 1 яйце, 1 ст. ложка кислого молока, 0,5 ч. ложки кориці, 0,5 ч. ложки розпушувача.
Тісто. Посікти масло з борошном до стану крихти. Всипати манку, корицю, розпушувач і цукор, знову посікти. Додати яйце і кисле молоко, швидко перемішати і зібрати тісто в кулю. Загорнути її у плівку, покласти у холодильник щонайменше на 1 год, краще на 12 год.
Айву вимити щіткою, розрізати уздовж на четвертинки, вирізавши серцевину. М’якоть нарізати впоперек скибочками завтовшки 1 см. Обсмажити скибочки на пательні з вершковим маслом і 2 ст. ложками цукру до рум’яної скоринки з обох боків. Остудити.
Розігріти духовку до 160°С з конвекцією. Знадобиться невисока форма (для тартів) діам. 25−28 см. На аркуші пергаменту намалювати коло, діам. на 12 см більше за форму. Викласти тісто на цей аркуш пергаменту і, присипавши борошном, швидко розкачати на коло потрібного розміру — краї можуть бути неакуратними і рваними. Покласти аркуш із тістом у морозильник на 5−7 хв.
Викласти аркуш із тістом на робочу поверхню, зверху по центру встановити форму дном догори. Одним швидким рухом перевернути усю конструкцію і, злегка притискаючи тісто до форми, зняти пергамент — нехай краї тіста звисають через краї форми. На тісто по колу викласти айву. Посипати цукром, що залишився, і ягодами. Закрити краями тіста.
Випікати в центрі духовки 30- 35 хв. Остудити у формі на решітці 20 хв, потім перекласти на блюдо і подавати або ще остудити.