Втамовуйте спрагу вітамінними напоями: готуйте із заморожених ягід
Незабаром літо, а це означає, що не завадить нагадати про корисні лимонади і вітамінні коктейлі із різних ягід, які залежалися у морозилці. Яскраві й корисні напої можна створити за лічені хвилини. Вони не лише втамують спрагу чи навіть почуття голоду, особливо вранці або між їдою, а ще й зміцнять імунітет
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/531518/lymonad.jpg)
Напої можна готувати у будь-який сезон, у будь-який момент, коли захочете освіжитися та підбадьоритися. Заморожені ягоди можна замінити на свіжі, якщо буде бажання і можливість.
Коли готуватимете смузі, використовувати можна будь-які заморожені ягоди без великих кісточок: малину, полуницю, ожину, чорницю, лохину, смородину.., а ось з вишень кісточки доведеться вийняти. Основою смузі є молочний напій, найкраще купувати рідкий питний йогурт або кефір — вони не так швидко розшаровуються, як молоко чи ряжанка. Якщо у вас алергія на молочні продукти, готуйте смузі на мінеральній/солодкій воді з газом або без.
Ягідний морс із медом
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/04/%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81.jpg)
На 4 порції: 100 г замороженої смородини, 100 г замороженої малини, 100 г замороженої ожини, 50 г замороженої журавлини, мед — до смаку.
Покласти ягоди в каструлю і дати повністю розтанути упродовж 30 хв.
Розім'яти ягоди товкачем, влити 1 л гарячої води і нагріти, не доводячи до кипіння.
Процідити морс через сито і додати до смаку мед. Охолодити і подавати.
Лимонад із обліпихи
На 4 порції: 750 мл газованої води, 200 г замороженої обліпихи, 1 лимон, 1 апельсин, 100 г цукру.
Зняти з апельсина та лимона цедру, вичавити сік.
У сотейник покласти розморожену обліпиху, додати цукор, цедру апельсина та лимона, 100 мл води.
Довести до кипіння, зняти із вогню, накрити кришкою і дати охолонути до кімнатної температури.
Збити обліпиху блендером, процідити через дрібне сито. Додати сік лимона та апельсина.
Влити газовану воду, перемішати і подавати лимонад з льодом.
Смузі з ягід
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/04/%D1%81%D0%BC%D1%83%D0%B7%D1%96.jpg)
На 2 порції: 300 мл питного йогурту будь-якої жирності, 60 г замороженої чорниці, 100 г замороженої ожини, 2 ст. ложки цукру.
Заморожені ягоди висипати у глибоку ємність, залити холодною водою. Злегка промити — в цей час вони трохи розморозяться.
Якщо використовуватимете полуниці або порічки, то обов’язково очистити від гілочок або хвостиків. Пересипати ягідну масу у чашу блендера, кухонного комбайна або глибоку ємність з високими бортиками, плануючи використовувати занурювальний блендер. Влити туди молочний напій, який бажано охолодити перед приготуванням смузі, або мінеральну воду з газом чи без, відфільтровану воду.
Всипати цукор або замінити його на квітковий мед, допустимо додати різні сиропи, топінги, інші підсолоджувачі до смаку. Збивати на пюре на високій швидкості блендера 3−4 хв. Потім увімкнути пульсуючий режим і знову збити, щоб подрібнити навіть невеликі шматочки ягід — вони можуть осісти на дно.
Розлити приготоване ягідне смузі у склянки, вставити трубочки і відразу подавати до столу, поки воно не розшарувалося.
Такий напій буде ідеальним для спекотного літа — він холодний, освіжаючий та смачний. Навіть не потрібно додавати у склянки лід.