Передплата 2025 ВЗ

Втамовуйте спрагу вітамінними напоями: готуйте із заморожених ягід

Незабаром літо, а це означає, що не завадить нагадати про корисні лимонади і вітамінні коктейлі із різних ягід, які залежалися у морозилці. Яскраві й корисні напої можна створити за лічені хвилини. Вони не лише втамують спрагу чи навіть почуття голоду, особливо вранці або між їдою, а ще й зміцнять імунітет

Лимонад із обліпихи
Лимонад із обліпихи

Напої можна готувати у будь-який сезон, у будь-який момент, коли захочете освіжи­тися та підбадьоритися. Замо­рожені ягоди можна замінити на свіжі, якщо буде бажання і можливість.

Коли готуватимете сму­зі, використовувати мож­на будь-які заморожені ягоди без великих кісточок: мали­ну, полуницю, ожину, чорни­цю, лохину, смородину.., а ось з вишень кісточки доведеть­ся вийняти. Основою смузі є молочний напій, найкраще ку­пувати рідкий питний йогурт або кефір — вони не так швид­ко розшаровуються, як мо­локо чи ряжанка. Якщо у вас алергія на молочні продук­ти, готуйте смузі на мінераль­ній/солодкій воді з газом або без.

Ягідний морс із медом

На 4 порції: 100 г замо­роженої смородини, 100 г замороженої малини, 100 г замороженої ожини, 50 г за­мороженої журавлини, мед — до смаку.

Покласти ягоди в каструлю і дати повністю розтанути упро­довж 30 хв.

Розім'яти ягоди товкачем, влити 1 л гарячої води і нагріти, не доводячи до кипіння.

Процідити морс через сито і додати до смаку мед. Охоло­дити і подавати.

Лимонад із обліпихи

На 4 порції: 750 мл газо­ваної води, 200 г заморо­женої обліпихи, 1 лимон, 1 апельсин, 100 г цукру.

Зняти з апельсина та лимо­на цедру, вичавити сік.

У сотейник покласти роз­морожену обліпиху, додати цу­кор, цедру апельсина та лимо­на, 100 мл води.

Довести до кипіння, зняти із вогню, накрити кришкою і дати охолонути до кімнатної темпе­ратури.

Збити обліпиху блендером, процідити через дрібне сито. Додати сік лимона та апельси­на.

Влити газовану воду, пере­мішати і подавати лимонад з льодом.

Смузі з ягід

На 2 порції: 300 мл пит­ного йогурту будь-якої жир­ності, 60 г замороженої чор­ниці, 100 г замороженої ожини, 2 ст. ложки цукру.

Заморожені ягоди висипати у глибоку ємність, залити хо­лодною водою. Злегка проми­ти — в цей час вони трохи роз­морозяться.

Якщо використовуватиме­те полуниці або порічки, то обов’язково очистити від гіло­чок або хвостиків. Пересипати ягідну масу у чашу блендера, кухонного комбайна або глибо­ку ємність з високими бортика­ми, плануючи використовувати занурювальний блендер. Вли­ти туди молочний напій, який бажано охолодити перед при­готуванням смузі, або міне­ральну воду з газом чи без, від­фільтровану воду.

Всипати цукор або заміни­ти його на квітковий мед, до­пустимо додати різні сиропи, топінги, інші підсолоджувачі до смаку. Збивати на пюре на високій швидкості блендера 3−4 хв. Потім увімкнути пуль­суючий режим і знову збити, щоб подрібнити навіть невели­кі шматочки ягід — вони можуть осісти на дно.

Розлити приготоване ягід­не смузі у склянки, вставити трубочки і відразу подавати до столу, поки воно не розшару­валося.

Такий напій буде ідеальним для спекотного літа — він хо­лодний, освіжаючий та смач­ний. Навіть не потрібно дода­вати у склянки лід.