Передплата 2024 «Добра кухня»

Чорносливові «піґулки» допоможуть шлунку, серцю і нервам

Історія чорносливу почалася приблизно в VI столітті до нашої ери, коли єгиптяни виявили властивість деяких фруктів не псуватися, а просто висихати на сонці. Слива якраз опинилася серед таких продуктів.

Чорнослив. Фото з відкритих джерел
Чорнослив. Фото з відкритих джерел

Для приготування чор­носливу найчастіше ви­користовують сливу сор­ту «угорка», але годяться й інші темні види. Найкраще плоди не збирати, а дочекатися, коли до­стигнуть і самі впадуть із дере­ва. Так у них буде мінімум соку і максимум цукру.

Чорнослив позитивно впли­ває на мікрофлору і допома­гає уникнути проблем шлунко­во-кишкового тракту, має м’яку проносну дію і здатен запобіга­ти закрепам.

Також чорнослив зміцнює су­дини та нормалізує артеріальний тиск. Фрукт багатий на кальцій і бор, тож корисний для кісток та імунітету. За кількістю калію су­хофрукт визнано рекордсменом. А отже, чорнослив можна вико­ристовувати з метою профілак­тики серцево-судинних захво­рювань, що актуально для літніх людей, для зменшення кількос­ті інфарктів та інсультів. Магній допомагає нервовій системі. З його допомогою можна знизити рівень стресу, тривожності. Крім того, це потужний антиоксидант, який виводить з організму ток­сини і подовжує молодість. Чор­нослив бажано включити в раці­он тим, у кого дефіцит вітаміну, А і схильність до катаракти чи су­хості очей.

Сухофрукт добре втамовує голод і заряджає енергією: 4−5 ягід достатньо, щоб перекуси­ти і відновити сили. Це зручно у подорожах або під час напруже­ної роботи, коли на повноцінний обід обмаль часу.

Фахівці з харчування радять включати чорнослив у раціон жі­нок під час менопаузи: це зни­жує ризик розвитку остеопоро­зу. До речі, корисний чорнослив і для гармонійного розвитку дітей. Він підвищує рівень заліза в кро­ві та запобігає виникненню аві­тамінозу. Малюкам до трьох ро­ків готують спеціальний відвар на чорносливі. Не зашкодить цей сухофрукт і чоловічому здоров’ю: допомагає уникнути захворю­вань сечостатевої системи.

Чорнослив — досить кало­рійний продукт, тому людям із зайвою вагою або тим, хто мріє схуднути, краще не зловживати ним. Не варто вживати чорнос­лив хворим на цукровий діабет і пацієнтам із каменями в нир­ках: є ризик спровокувати заго­стрення.

З чорносливу часто варять смачні компоти і використову­ють його як начинку для пиро­гів і тортів. З ним можна запекти яловичину, яка стане соковиті­шою й ароматнішою. Чорнослив надає присмак копченості, тому кілька ягід додають у борщ чи бограч. Сухофрукт також добре поєднується з куркою і грибами, його можна додавати в овочеві салати або подавати як закуску з волоськими горіхами і густою сметаною. Шматочки чорнос­ливу можна додати у заварник, коли готуєте чорний чай.

Салат із куркою, чорносливом і грейпфрутом

1 велике куряче філе, 100 г чорносливу без кісто­чок, 80 г очищених горіхів, 1 грейпфрут, 4−5 ст. ложок майонезу, сіль, чорний меле­ний перець.

Куряче філе зварити у під­соленій воді. Або посолити і поперчити його, загорнути у фольгу і запекти у духовці за температури 180°C упродовж 40 хв.

Курці дати повністю охоло­нути. Потім розібрати філе на волокна і нарізати їх дрібніше. Скласти у невелику миску, верх затягнути харчовою плівкою і поставити у холодильник до ви­користання.

Чорнослив ретельно вимити і залити окропом на 15 хв. Відки­нути на друшляк, потім нарізати смужками.

Грейпфрут вимити й обсуши­ти паперовим рушником. Потім очистити від шкірки і розділити на часточки. З кожної зняти білі плівки. Розділити м’якоть грейпфрута на невеликі шматочки.

Горіхи, помішуючи, підрум'янити на сухій пательні без жиру до золотисто-коричневого ко­льору. Дати повністю охолону­ти.

Підготовлене куряче філе перемішати з чорносливом і грейпфрутом. Полити майоне­зом, трохи посолити і поперчи­ти. Перемішати і викласти у са­латник. Посипати горіхами.

Салат чудово виглядає в порційному форматі. Розклас­ти інґредієнти шарами в широ­кі склянки, змащуючи майоне­зом, і поставити в холодильник на 30 хв.

Салат можна заправити не лише майонезом, а й густою жирною сметаною, а також на­туральним йогуртом.

Торт із чорносливом

Для крему: 200 г верш­кового масла, 500 г смета­ни 30%, 75 г цукрової пудри, 300 г чорносливу без кісто­чок, 150 г очищених волось­ких горіхів.

Для тіста: 200 г вершкового масла, 3 жовтки, 300 г цукру, 50 г сметани 20%, 360 г бо­рошна, 10 г розпушувача.

Для прикрашання: 60 г чорносливу без кісточок, 30 г очищених волоських горіхів, вафельна крихта — до смаку.

Тісто. Вершкове масло нарі­зати маленькими кубиками та залишити за кімнатної темпе­ратури на 30 хв. У чаші міксера збити жовтки з цукром на масу однорідної консистенції. До­дати сметану та м’яке вершко­ве масло. Ще раз збити. Потім зверху через дрібне сито просі­яти борошно із розпушувачем. Вимісити тісто і розділити на 5 частин.

Кожну частину тіста розка­чати на круглий тонкий корж діам. 22−26 см. Випікати коржі на деку за температури 180°C по 5−8 хв.

Крем. Вершкове масло нарі­зати маленькими кубиками та залишити за кімнатної темпе­ратури на 30 хв. Сметану зби­ти в чаші міксера з цукровою пудрою на пухку масу. Додати м’яке масло і збивати крем для торта 5 хв. Чорнослив ретельно вимити та дрібно нарізати. Горі­хи дрібно посікти. У крем дода­ти чорнослив і горіхи. Ретельно перемішати.

Охололі коржі змастити кре­мом і скласти торт. Верх і боки також змастити кремом. Поси­пати вафельною крихтою, при­красити чорносливом і горіха­ми. Поставити у холодильник на 2 год.

Схожі новини