Квашена капуста з яблуками: рецепт
Як приготувати квашену капустку з яблуками. Рецепт від «Доброї кухні»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/500128/kvashena-kapusta-z-iablukamy.jpg)
10 кг білокачанної капусти, 250 г солі, 1 кг моркви, 2 кг яблук (антонівки), 1 велика скибочка чорного хліба.
З капустин зрізати нижню частину качана і зняти верхнє листя. Потім зрізати кілька міцних білих листків і відкласти.
Розрізати головки капусти навпіл. Качани вирізати. Нашаткувати капусту тонкою соломкою. 2−3 невеликі капустини розрізати на половинки або четвертинки.
Відкласти частину нашаткованої капусти. Посолити, злегка перемішати, перетерти руками до появи соку. Не перестаратися, щоб капуста не вийшла надто м’якою.
Моркву почистити, вимити і натерти на грубій тертці. Перекласти її до капусти і перемішати. На дно тари для квашення (це можуть бути дерев’яні або керамічні барила, великі скляні банки або емальовані каструлі) покласти шматок чорного хліба. Накрити одним із відкладених капустяних листків.
Вкласти «чисту» нарізану капусту до середини висоти тари, утрамбовуючи кожен шар. Потім розподілити зверху (притискаючи один до одного) розрізані капустини.
Яблука вимити і розрізати на половинки. Вирізати серцевини з насінням. Покласти яблука між четвертинками капусти. Накрити товстим шаром капусти з морквою так, щоб утворилася гірка. Натиснути зверху, щоб виділився сік. Накрити відкладеним капустяним листям, потім — чистою полотняною серветкою. Зверху покласти гніт вагою не менш ніж 3 кг. Залишити капусту за кімнатної температури. Коли на поверхні з’явиться піна, зробити кілька проколів до дна довгою дерев’яною паличкою. Через 7−10 днів капуста закваситься.
Перекласти квашену капусту в чисті банки, щільно утрамбовуючи, щоб у них було достатньо розсолу. Закрити пластиковими кришками і перенести на зберігання в холодильник.
Щоб надати квашеній капусті з яблуками пікантних ноток, можна додати трохи насіння кмину або коріандру (злегка посипати ними шари). Двох ложок з гіркою на зазначену кількість продуктів достатньо.