Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Продукти, що сповільнюють старіння

Морква, бобові і мигдаль — для імунітету, міцних кісток і гарної шкіри

Старіння — природний процес, проте обираючи до раціону продукти, багаті на мінерали, вітаміни, флаваноли та антиоксиданти, можна уникнути його у розквіті сил.

Суперфуди, здатні постави­ти старіння на паузу, борються з хронічними захворювання­ми, від яких страждає чима­ло літніх людей. До того ж не­давнє дослідження засвідчило, що є овочі, які варто їсти, щоб довше не стикатися з віковими недугами.

Овочі та фрукти помаранче­вого і червоного кольорів бла­готворно впливають на шкіру. Абрикоси, диня, батат, черво­ний перець і помідори багаті на каротиноїди, які є природними пігментами. Експеримент до­вів, що літні люди виглядають привабливіше, якщо не ігнору­ють перелічені вище продукти.

У сирій або вареній моркві є величезна кількість поживних речовин, деякі з яких можуть допомогти призупинити старін­ня. Вона багата на бета-каро­тин, каротиноїд, який організм використовує для утворення ві­таміну А. Цей вітамін може під­тримувати здоров’я кісток і шкіри, особливо з віком. Дове­дено, що вітамін, А також має протизапальні властивості. Морква здатна зменшити окис­лювальний стрес в організмі, зміцнити імунну систему.

Болгарський перець — уні­версальний овоч, здатний від­термінувати появу перших ознак старіння. Солодкий пе­рець багатий на вітамін С і віта­мін А, які є природними анти­оксидантами.

Червоний пігмент лікопін у томатах допомагає зменши­ти ризик інсульту та серцево­го нападу. Водночас лікопін вважають природним сонцезахисним засобом, здатним уберегти шкіру від зморщок та опіків, спричинених ультрафіо­летом. Термічна обробка спри­яє тому, що помідори виробля­ють більше лікопіну, тож для повільного старіння варто вжи­вати томатну пасту.

У мигдалі є незамінні жир­ні кислоти, необхідні тканинам шкіри. У жмені горіхів близь­ко 7 міліграмів антиоксидан­ту вітаміну Е. Цієї кількості достатньо, щоб задовольни­ти щоденну потребу в корис­них речовинах. Дослідження, яке проводили 2021 року, по­казало, що мигдаль позитивно впливає на зовнішність світ­лошкірих жінок, які пережива­ють менопаузу. Вони спожи­вали понад дві жмені мигдалю на день упродовж пів року, і пігментні плями та зморшки зменшилися.

Учені з’ясували, що квасо­ля, горох, соя, нут, сочевиця, чина, маш, арахіс та інші бобо­ві збільшують вміст води у шкі­рі та захищають клітини шкіри від окисного процесу. У бобо­вих містяться натуральні рос­линні естрогени (фітоестро­гени), тому продукти здатні захистити шкіру від ушкоджень і зморщок.

Тушкована квасоля з томатом і морквою

300 г квасолі, 1 ріпчас­та цибулина, 1 морквина, 3 ст. ложки олії, 1 ст. лож­ка томатної пасти, 0,5−1 ст. ложка цукру, дрібка соди, сіль і спеції - до смаку, пе­рець стручковий — за бажан­ня, 300 мл води для соусу, 1 зубчик часнику, зелень.

Квасолю залити водою, до­давши дрібку соди, і залиши­ти на ніч. Сода розм’якшує верхній шар квасолі, яка по­тім вариться швидше, а також нейтралізує її пуринові власти­вості. Вранці воду злити, ква­солю промити, залити свіжою водою і поставити варити. Зня­ти піну. Зазвичай квасолю ва­рять від 40 хв до 1 год, періо­дично потрібно перевіряти її на м’якість. Посолити наприкінці варіння.

Ріпчасту цибулю дрібно на­різати, моркву натерти на гру­бій тертці.

В олії обсмажити спершу цибулю, потім додати морк­ву. Злегка посолити, дода­ти спеції за бажання — на­приклад, мелений коріандр, чорний перець і суміш хмелі- сунелі (справжню, в її складі обов’язково є пажитник і жод­ного лаврового листка, кориці та куркуми). Часник подрібни­ти і також додати до овочів.

Приготувати томатний соус. Це може бути суміш готових подрібнених помідорів із банки або розмішана в 300 мл води томатна паста. Посолити і до­дати половину чайної ложки цукру (якщо паста кисла) для вирівнювання смаку.

Залити овочі томатним соу­сом, за бажання можна додати пекучий перець для смаку. Ва­рити 3 хв.

З вареної квасолі злити воду.

Додати квасолю в пательню до овочів, акуратно переміша­ти. Прогріти на вогні 3 хв, пере­віривши на сіль.

Посипати страву посіченою зеленню.