Рясно вродила яблунька?
Приготуйте повидло з льодяниками
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/494900/pexels-tom-swinnen-574919.jpg)
Білий налив — найбільш ранній сорт яблук, що достигає у липні. Смакує усім, хто скучив за ароматними соковитими кисло-солодкими плодами з білим м’якушем, адже поласувати ними можна лише влітку. Ці яблука дуже швидко псуються, тож, наївшись досхочу, із них роблять заготівлі.
Завдяки соковитості Білого наливу, з нього готують різного роду напої - соки, наливки, вина. Ні з яким іншим сортом яблук не зрівняється компот на зиму з цілих яблук Білого наливу. Також з плодів яблук цього сорту виходить дуже смачне повидло, яке сучасні господині готують із цукерками — «Дюшесом» чи «Корівкою». Воно дуже густе, можна навіть ножем нарізати, тому використовують як начинку для пирогів чи пиріжків.
Чимало фахівців ототожнюють яблука Білий налив із сортом Паперівка, але ця думка є хибною. Паперівка достигає на 2 тижні пізніше. Її плоди більші, видовженішої форми, трохи кисліші на смак, соковитіші.
Яблучне повидло з льодяниками
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/08/%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BB%D0%BE.jpg)
На 1 л повидла: 1,5 кг очищених нарізаних яблук, 500 г цукру, 100 г цукерок «Дюшес», «Барбарис» або «М'ятних», 1 ст. ложка оцту 9%.
Очищені і нарізані середніми скибками яблука перемішати з цукром і залишити на 8−12 год, щоб пустили сік. Довести до кипіння, помішуючи, варити 20 хв, залишити на 6 год. Знову варити 20 хв і залишити на 6 год. У гарячі яблука додати цукерки і перемішати до їх розчинення. Знову варити 20 хв і наприкінці влити оцет, варити ще 5 хв. Якщо залишилися нерозварені яблука, їх можна залишити у повидлі або усю масу подрібнити блендером. Гаряче повидло розлити у простерилізовані банки і герметично закрити.
Цукерки можна замінити на ванілін, корицю, спеції для пряників чи інші ароматизатори. Варити краще по одній порції, щоб волога швидше випаровувалася.
Варення з яблук й апельсинів
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/08/%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F.jpg)
2,5 кг яблук Білий налив, 2 апельсини, 1 кг цукру.
У каструлю викласти шарами очищені й нарізані скибочками яблука та апельсини без шкірки, чергуючи з цукром. Останнім шаром обов’язково має бути цукор. Залишити фрукти на ніч, щоб вони пустили сік і цукор почав розчинятися.
Довести до кипіння, вогонь зменшити до мінімального, варити 5 хв, постійно помішуючи. Наприкінці накрити каструлю кришкою та зняти з плити.
Розлити варення з яблук у простерилізовані банки та закрити кришками. Банки перевернути догори дном і накрити ковдрою до охолодження.
Білий налив на зиму
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/08/%D1%8F%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B0.jpg)
На 3-літрову банку: 900 г невеликих яблук Білий налив, 260 г цукру, близько 2,5 л води.
У ретельно помиту банку вкласти відсортовані яблука.
Закип’ятити воду і потрохи залити її у банку. Накрити простерилізованою кришкою і залишити на 10−15 хв. Плоди прогріються і злегка змінять колір. За допомогою спеціальної кришки з дірочками акуратно злити воду в каструлю, додати цукор, перемішати і довести до кипіння, накривши кришкою.
Залити закипілим сиропом яблука повторно і відразу ж закрити кришкою. Банку перевернути догори дном і накрити до охолодження, щоб продовжити процес стерилізації.