Передплата 2024 ВЗ

Рясно вродила яблунька?

Приготуйте повидло з льодяниками

Фото pexels
Фото pexels

Білий налив — найбільш ранній сорт яблук, що достигає у липні. Смакує усім, хто скучив за ароматними соковитими кисло-солодкими плодами з білим м’якушем, адже поласувати ними можна лише влітку. Ці яблука дуже швидко псуються, тож, наївшись досхочу, із них роблять заготівлі.

Завдяки соковитості Білого наливу, з нього готують різно­го роду напої - соки, наливки, вина. Ні з яким іншим сортом яблук не зрівняється компот на зиму з цілих яблук Білого нали­ву. Також з плодів яблук цьо­го сорту виходить дуже смачне повидло, яке сучасні господині готують із цукерками — «Дюше­сом» чи «Корівкою». Воно дуже густе, можна навіть ножем на­різати, тому використовують як начинку для пирогів чи пиріжків.

Чимало фахівців ототожню­ють яблука Білий налив із сор­том Паперівка, але ця думка є хибною. Паперівка достигає на 2 тижні пізніше. Її плоди біль­ші, видовженішої форми, тро­хи кисліші на смак, соковитіші.

Яблучне повидло з льодяниками

На 1 л повидла: 1,5 кг очищених нарізаних яблук, 500 г цукру, 100 г цукерок «Дюшес», «Барбарис» або «М'ятних», 1 ст. ложка оцту 9%.

Очищені і нарізані середні­ми скибками яблука переміша­ти з цукром і залишити на 8−12 год, щоб пустили сік. Довести до кипіння, помішуючи, варити 20 хв, залишити на 6 год. Зно­ву варити 20 хв і залишити на 6 год. У гарячі яблука додати цу­керки і перемішати до їх розчи­нення. Знову варити 20 хв і на­прикінці влити оцет, варити ще 5 хв. Якщо залишилися нероз­варені яблука, їх можна зали­шити у повидлі або усю масу подрібнити блендером. Гаря­че повидло розлити у просте­рилізовані банки і герметично закрити.

Цукерки можна замінити на ванілін, корицю, спеції для пряників чи інші ароматиза­тори. Варити краще по одній порції, щоб волога швидше ви­паровувалася.

Варення з яблук й апельсинів

2,5 кг яблук Білий налив, 2 апельсини, 1 кг цукру.

У каструлю викласти шара­ми очищені й нарізані скибоч­ками яблука та апельсини без шкірки, чергуючи з цукром. Останнім шаром обов’язково має бути цукор. Залишити фрукти на ніч, щоб вони пусти­ли сік і цукор почав розчиняти­ся.

Довести до кипіння, вогонь зменшити до мінімального, ва­рити 5 хв, постійно помішуючи. Наприкінці накрити каструлю кришкою та зняти з плити.

Розлити варення з яблук у простерилізовані банки та за­крити кришками. Банки пере­вернути догори дном і накрити ковдрою до охолодження.

Білий налив на зиму

На 3-літрову банку: 900 г невеликих яблук Білий на­лив, 260 г цукру, близько 2,5 л води.

У ретельно помиту банку вкласти відсортовані яблука.

Закип’ятити воду і потро­хи залити її у банку. Накрити простерилізованою кришкою і залишити на 10−15 хв. Пло­ди прогріються і злегка змі­нять колір. За допомогою спе­ціальної кришки з дірочками акуратно злити воду в кастру­лю, додати цукор, перемішати і довести до кипіння, накривши кришкою.

Залити закипілим сиропом яблука повторно і відразу ж за­крити кришкою. Банку пере­вернути догори дном і накрити до охолодження, щоб продовжити процес стерилізації.

Схожі новини