Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вирощують… яблука-картини

Хто б міг подумати, що яблука стануть таким же матеріалом для художньої творчості, як, скажімо, полотно чи акварельний папір? «Розмальовувати» їх уже навчилися садівники декількох країн. Враження від дерев із зображеннями на плодах незвичайні - наче це унікальні картинні галереї просто неба!

«Ілюстративні» яблука, вирощені у Японії.
«Ілюстративні» яблука, вирощені у Японії.

Так, на півночі Японії вирощують яблука з репродукціями картин ху­дожників епохи Відродження та ескізами найвідоміших світових архітек­турних шедеврів. Уявляєте, один черво­нобокий плід «хизується» Сікстинською Мадонною Рафаеля, інший зачаровує Ей­фелевою вежею, а котрийсь приваблює до себе зображенням Собору Паризької Богоматері.

Щоправда, садівники Країни враніш­нього сонця наразі не розкрили секрет ви­рощування «яблучних» витворів мистецтва. Однак фахівці не виключають, що створю­ють їх за допомогою лазерного обладнан­ня.

«Ілюстрованими» плодами потішили й паризькі садівники. В кінці червня кожне яблуко на дереві вони запаковують у ма­леньку торбинку, в якій те наливається со­ком аж до осені, зберігаючи легке своє забарвлення. А вже у вересні знімають ці мі­шечки і наклеюють на плоди наліпки-трафа­рети: портрети відомих людей, персонажів мультфільмів, репродукції картин, логоти­пи, ескізи архітектурних споруд. Приблизно за шість днів на шкірці чітко проступають малюнки.

Французькі фруктові витвори мистецтва.
Французькі фруктові витвори мистецтва.

Кожен такий плід коштує 200 — 500 євро (залежно від малюнка). Соцмере­жі вибухнули мемами: дивитися можна стільки завгодно, а їсти шкода, зважаючи на ціну.

До небагатьох країн, де проводяться такі експерименти, доєдналася й Укра­їна. З приватного саду, що поблизу Ві­нниці, поставляють яблука з зображен­ням Тризуба — Малого герба держави, а також іменами відомих людей, логоти­пами ЗСУ і F-16, смайликами, сердеч­ками та написами англійською мовою: «I love you».

Тамтешні господарі вирощують «ілю­стровані» плоди за скороченою програ­мою: перших днів серпня на яблуко, яке починає червоніти, наносять усе ту ж на­ліпку. Через кілька днів воно «розфарбову­ється» під впливом сонячного проміння. І ціна українських «фруктових картин» дуже приваблива.

Схожі новини