Передплата 2025 «Добрий господар»

Печені яблука замість солодощів

Покращують роботу шлунка, очищають організм від шлаків і токсинів

Печені яблука з сиром, родзинками, медом
Печені яблука з сиром, родзинками, медом

Печені яблука — не лише смачні, а й надзвичайно корисні фрукти. Вони підходять для людей будь-якого віку, легко засвоюються та містять велику кількість поживних речовин.

Під час запікання яблу­ка зберігають усі вітаміни та мінерали, які є у свіжих плодах: вітаміни груп A, В, С, Е, Н, РР, залізо, калій, кальцій, магній, а також фосфор, мідь, нікель тощо.

Печені яблука ще корисніші за свіжі, бо покращують робо­ту шлунково-кишкового тракту, підходять людям із дисбакте­ріозом, їх варто їсти у випад­ку холециститу, а пектин, який утворюється під час запікан­ня, виводить зайвий холес­терин. Також такі яблука нор­малізують роботу печінки і нирок, сприяють відновленню складу крові й лімфи, зміцню­ють імунітет, а також очищають організм від шлаків і токсинів, навіть знижують ризик виник­нення інфарктів та інсультів.

Саме під час запікання в яблуках збільшується кількість пектину.

Пектин є тим субстратом, на якому ростуть корисні кишкові бактерії, що сприяють засво­єнню й утворенню кишківни­ком деяких вітамінів та осо­бливого виду жирних кислот, які зміцнюють імунітет, запобі­гають втраті пам’яті та навіть є профілактикою хвороби Альцгеймера. Пектини, потрапля­ючи у кишківник, перетворю­ються на гель, зв’язують важкі метали, радіонукліди, токси­ни, холестерин, канцерогени та виводять їх.

Печені яблука м’якші за сві­жі, їх можна їсти людям із ви­разкою шлунка чи проблема­ми зі зубами, варто їсти під час схуднення. Запеченими яблу­ками можна замінити солодо­щі та десерти, навіть якщо за­пікати яблука без нічого. Та діабетикам варто уникати до­давання цукру, меду чи варен­ня під час їх приготування, щоб уникнути стрибків рівня цукру у крові.

Щоб правильно запекти яблука у духовці чи мікрохви­льовій печі, слід вимити цілі плоди, вирізати із них серце­вину, викласти на деко. Поста­вити деко з яблуками в духовку на 10 хвилин за температури 1800С.

Так само готуються яблука в мікрохвильовці, лише збіль­шити час до 20 хвилин приго­тування.

Якщо їсти печені яблука що­дня, можна помітити покра­щення стану шкіри, травлення та загального самопочуття.

Печені яблука з сиром, родзинками, медом

4 яблука, 2 ст. ложки родзинок, 120 г сиру середньої жирності, шматок верш­кового масла, 1 ст. ложка меду.

Яблука очистити від серце­вин, але проколювати наскрізь не можна. Родзинки замочити у гарячій воді.

Для начинки змішати мед, сир та родзинки, потім цією су­мішшю начинити плоди. Ком­бінувати начинку можна по- різному. Щоб десерт вийшов ніжнішим, зверху на кожне яблучко покласти невеликий шматочок вершкового масла.

Фрукти потрібно викласти у форму для випічки і поставити у духовку, розігріту до 1800С, на пів години.

Готовність страви можна пе­ревіряти зубочисткою.

Яблука, запечені з корицею і медом

2 яблука, 1 ст. ложка меду, 1 ч. ложка кориці, 10 г вершкового масла.

Яблука помити, розрізати на половинки. Вирізати з кож­ної половинки серцевину.

Викласти яблука у жаростій­ку форму. Посипати корицею та полити медом.

Зверху покласти по неве­ликому шматочку вершкового масла.

Форму з яблуками можна накрити фольгою і поставити у розігріту до 180°C духовку на 30 хв. Періодично потрібно пе­ревіряти яблука на готовність.