Печені яблука замість солодощів
Покращують роботу шлунка, очищають організм від шлаків і токсинів
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/527836/iabluka.jpg)
Печені яблука — не лише смачні, а й надзвичайно корисні фрукти. Вони підходять для людей будь-якого віку, легко засвоюються та містять велику кількість поживних речовин.
Під час запікання яблука зберігають усі вітаміни та мінерали, які є у свіжих плодах: вітаміни груп A, В, С, Е, Н, РР, залізо, калій, кальцій, магній, а також фосфор, мідь, нікель тощо.
Печені яблука ще корисніші за свіжі, бо покращують роботу шлунково-кишкового тракту, підходять людям із дисбактеріозом, їх варто їсти у випадку холециститу, а пектин, який утворюється під час запікання, виводить зайвий холестерин. Також такі яблука нормалізують роботу печінки і нирок, сприяють відновленню складу крові й лімфи, зміцнюють імунітет, а також очищають організм від шлаків і токсинів, навіть знижують ризик виникнення інфарктів та інсультів.
Саме під час запікання в яблуках збільшується кількість пектину.
Пектин є тим субстратом, на якому ростуть корисні кишкові бактерії, що сприяють засвоєнню й утворенню кишківником деяких вітамінів та особливого виду жирних кислот, які зміцнюють імунітет, запобігають втраті пам’яті та навіть є профілактикою хвороби Альцгеймера. Пектини, потрапляючи у кишківник, перетворюються на гель, зв’язують важкі метали, радіонукліди, токсини, холестерин, канцерогени та виводять їх.
Печені яблука м’якші за свіжі, їх можна їсти людям із виразкою шлунка чи проблемами зі зубами, варто їсти під час схуднення. Запеченими яблуками можна замінити солодощі та десерти, навіть якщо запікати яблука без нічого. Та діабетикам варто уникати додавання цукру, меду чи варення під час їх приготування, щоб уникнути стрибків рівня цукру у крові.
Щоб правильно запекти яблука у духовці чи мікрохвильовій печі, слід вимити цілі плоди, вирізати із них серцевину, викласти на деко. Поставити деко з яблуками в духовку на 10 хвилин за температури 1800С.
Так само готуються яблука в мікрохвильовці, лише збільшити час до 20 хвилин приготування.
Якщо їсти печені яблука щодня, можна помітити покращення стану шкіри, травлення та загального самопочуття.
Печені яблука з сиром, родзинками, медом
4 яблука, 2 ст. ложки родзинок, 120 г сиру середньої жирності, шматок вершкового масла, 1 ст. ложка меду.
Яблука очистити від серцевин, але проколювати наскрізь не можна. Родзинки замочити у гарячій воді.
Для начинки змішати мед, сир та родзинки, потім цією сумішшю начинити плоди. Комбінувати начинку можна по- різному. Щоб десерт вийшов ніжнішим, зверху на кожне яблучко покласти невеликий шматочок вершкового масла.
Фрукти потрібно викласти у форму для випічки і поставити у духовку, розігріту до 1800С, на пів години.
Готовність страви можна перевіряти зубочисткою.
Яблука, запечені з корицею і медом
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/02/%D1%8F%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B0%20%D0%B7%20%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%8E.jpg)
2 яблука, 1 ст. ложка меду, 1 ч. ложка кориці, 10 г вершкового масла.
Яблука помити, розрізати на половинки. Вирізати з кожної половинки серцевину.
Викласти яблука у жаростійку форму. Посипати корицею та полити медом.
Зверху покласти по невеликому шматочку вершкового масла.
Форму з яблуками можна накрити фольгою і поставити у розігріту до 180°C духовку на 30 хв. Періодично потрібно перевіряти яблука на готовність.