Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Молода капуста — для краси і стрункості

Допоможе у чоловічих проблемах і у випадках анемії

Молода капуста
Молода капуста

У червні ігнорувати молоду капусту вже не вдасться — її значно більше у продажу, і ціна прийнятніша. Хрумку і соковиту красуню неодмінно треба їсти, бо ж смачна та повна вітамінів С, А, В1 та В2, Р, К, нікотинової кислоти та клітковини.

Енергетична цінність — одна з переваг білокачан­ної капусти. Продукт скла­дається з води (майже на 90%) та клітковини, тому має міні­мальну калорійність: у 100 г близько 27 кКал. Молоде лис­тя менш поживне, ніж «старе», зате зовсім не гірчить і не міс­тить крохмалю та сахарози. А тушкована молода капуста утричі ситніша, ніж салат зі сві­жої капусти.

Капусту часто використову­ють у дієтичному харчуванні, і не випадково. Складні вуглево­ди не підвищують ваги, але до­помагають активізувати обмін речовин.

Соковита молода капуста ви­водить із організму зайву воду, зменшуючи набряки. Для стиму­ляції процесів травлення варто використовувати сік, вичавле­ний з листя. Органічна сполука холін нормалізує жирові відкла­дення, а велика кількість клітко­вини очищає шлунково-кишко­вий тракт від зашлакованості.

Страви з молодої капусти по­зитивно впливають на регене­рацію тканин. У складі овочів є речовини, що знижують кис­лотність шлунка. Вони роблять внутрішнє середовище менш агресивним, що допомагає у процесах відновлення організ­му.

Вживання свіжого листя мо­лодої капусти підвищує гемо­глобін, що показано у лікуванні анемії. Звичайно, повністю за­мінити ліки овоч не зможе, але допоможе заповнити компо­ненти і поліпшити дію лікуваль­них засобів.

Капустяний сік сприяє ви­веденню мокротиння у випад­ку бронхіту. Він давно відомий як добрий відхаркувальний за­сіб із легкими протимікробними властивостями.

Молода капуста усуває біль у м’язах після тренування та ак­тивізує мозок і нервову систему. У складі молодої капусти є фер­менти, що захищають організм чоловіка від появи аденоми та простатиту.

Маски з листя молодої ка­пусти зменшують появу дріб­них зморщок та покращують тон шкіри. Також свіже листя молодої капусти знімає набря­ки і зменшує мішки під очима. Від випадіння волосся допомо­жуть маски з капустяного соку або додавання соку у воду для обполіскування після миття го­лови. Такі процедури значно покращують стан та зовнішній вигляд волосся. У капусті є ві­тамін С, також відомий як ас­корбінова кислота. Цей водо­розчинний вітамін необхідний для вироблення колагену. Він надає шкірі еластичності і має вирішальне значення для пра­вильного функціонування кіс­ток, м’язів та кровоносних су­дин.

Рецептів страв із молодої ка­пусти чимало: супи, салати з різними соусами, вегетаріан­ські або з м’ясним фаршем го­лубці, фаршировані молодою капустою перці, котлети або оладки з капусти. Салати з ка­пусти можна подавати без за­правки, а можна заправляти олією, оцтом, соєвим соусом, лимонним соком і навіть медом. Спробуйте лазанью з молодою капустою, для гарніру обсмаж­те нарізану капусту в олії чи роз­ріжте її на 4−6 частин і запечіть на грилі. З молодої капусти го­тують смачні пироги, навіть не­солодкий варіант торта «Напо­леон».

У салатах білокачанна капус­та чудово поєднується майже з усіма овочами та зеленню. Дру­жить з яблуками, морквою, ци­булею, кропом, солодким пер­цем, свіжими огірками, а також з цукром, духмяною олією, зі­рою, кінзою, коріандром і навіть вершками.

Салат з горіхами та цибулею

1 велика солодка цибули­на, 2 невеликі цибулини ша­лот, 1−2 ст. ложки гірчиці з медом, 1 середній качан мо­лодої капусти, 1 середній пу­чок зеленої цибулі, 50 г очи­щених волоських горіхів, олія, сіль, чорний мелений перець.

Очистити цибулю. Звичай­ну цибулю нарізати тонкими півкільцями, обсмажити у 5 ст. ложках олії з сіллю до золотис­то-коричневого кольору. Ци­булю шалот нарізати якомо­га дрібніше, змішати із сіллю та гірчицею. Додати до цієї суміші олію, в якій смажилася цибуля. Поперчити.

Дуже тонко нашаткувати ка­пусту, розрізати упоперек на зручні шматочки. Змішати із за­правкою із шалоту із гірчицею.

Тонко нарізати зелену цибу­лю, додати до капусти разом зі смаженою цибулею та посіче­ними горіхами. Посолити і по­перчити.

Конвертики з молодої капусти з сиром

1 середня головка моло­дої капусти (500 г), 350 г сиру (гауда, ементаль), 3 яйця, близько 200 г панірувальних сухарів із пшеничного хліба, оливкова олія, сіль, чорний мелений перець, сметана — для подачі.

У великій каструлі закип’ятити воду, добре посо­лити. Покласти капусту і варити 5 хв. Вийняти капусту і покласти у друшляк, щоб стекла рідина. Розібрати качан на окреме лис­тя, підрізаючи його біля основи. Промокнути листя рушником. Нарізати сир пластинами. По­класти капустяні листки на до­шку, у центр — сир. Загорнути конвертиками, підігнути краї.

Збити в мисці яйця, посоли­ти і поперчити. На тарілку наси­пати сухарі. Вмочити капустяні конвертики в яйце, а потім об­валяти в сухарях.

Розігріти на пательні оливко­ву олію. Обсмажити конверти­ки на середньому вогні до зо­лотистого кольору з обох боків. Подавати гарячими або холод­ними зі сметаною.

Схожі новини