Передплата 2024 «Добра кухня»

Вітамінна зелень — смачна та корисна

Кучерява петрушка, кріп ароматний, пір'ячко зеленої цибулі - все це перетворить на кулінарний шедевр навіть звичайнісіньку страву. До того ж свіжа зелень — чудове джерело вітамінів і мікроелементів

Зелень. Фото з відкритих джерел
Зелень. Фото з відкритих джерел

Петрушка. Невеликий пучок петрушки здатний за­довольнити добову потре­бу організму у вітаміні С. За вмістом аскорбінки згадані рослини перевершують на­віть лимони та чорну сморо­дину.

Вона відзначається сечо­гінною дією, тому рекомен­дована людям із підвищеним тиском. Ароматна травичка містить фітонциди (нату­ральні антибіотики). Тож на­стій петрушки використову­ють для полоскання горла при застуді та ангіні. Згада­ну зелень часто додають до складу масок, що відбілюють обличчя, бо вона прекрасно справляється з веснянками і пігментними плямами.

Кріп багатий на вітаміни групи В (рятують від про­блем зі шкірою і волоссям, зміцнюють нервову систему, допомагають при безсонні та поганому настрої), віта­міни, А (корисний для зору і шкіри), вітаміни С (захищає від інфекцій). Він корисний гіпертонікам. Ще знамени­тий Авіценна рекомендував цією ароматною травичкою лікувати головний біль.

Насіння кропу — хороший засіб для профілактики за­хворювань нирок. Готуючи настій, столову ложку роз­тертих зерняток заливають склянкою окропу, витриму­ють 10−15 хвилин і вживають по 1 ст. ложці 3−4 рази на день. А примочки з настою помічні проти вугрів та ін­ших запальних захворювань шкіри. Однак зловживати не варто. У гіпотоніків надмір­не захоплення кропом може викликати слабкість і запа­морочення, бо можливе роз­ширення судин та зниження тиску.

Цибуля — чемпіон се­ред овочів за вмістом цинку. Його дефіцит не лише здат­ний призвести до випадання волосся, зробити нігті лам­кими, а й спричинити сер­йозніші проблеми. Люди, які страждають від нестачі цього мікроелемента, часто стикаються з різними інфек­ційними захворюваннями, застуджуються, мучаться від алергії. Нестача цинку може негативно позначити­ся на репродуктивній сис­темі жінок, а чоловікам він потрібен для нормального сексуального життя, адже цей компонент бере участь у виробленні чоловічого стате­вого гормону тестостерону і впливає на активність спер­матозоїдів.

Зелена цибуля корис­на ослабленим людям і тим, хто має проблеми з серцем. У пекучих перах є речовини, які зміцнюють стінки судин та серцевий м’яз. Крім того, зелені листки покращують імунітет, адже містять каль­цій і фосфор. Вони також допомагають при випадан­ні волосся. Кашку зі свіжих стрілок накладають на голо­ву, витримують годину, а по­тім змивають.

Але тим, у кого є хвороби печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту в стадії загострення, краще не захо­плюватися цією городиною.

Салат перевершує всі інші овочі за вмістом віта­міну Е — відомого антиокси­данта, який запобігає появі зморщок, робить шкіру більш гладкою, волосся густим, а судини міцними. До того ж листя містить вітамін С і віта­міни групи В. У ньому багато кальцію, що зберігає зуби ці­лими; калію, котрий допомо­же знизити тиск; заліза (по­ліпшить колір обличчя і склад крові), магнію — для здоро­вих нігтів та волосся; йоду й фосфору (підвищує пам’ять і сприяє правильному обміну речовин).

Він корисний усім, хто хоче схуднути. У 100 г цьо­го цінного овочу міститься лише 17 ккал. Але велика миска салату заповнить шлу­нок і позбавить відчуття го­лоду.

Також згадана рослина стане у пригоді, якщо ви об­горіли на літньому сонечку. Залийте листя незначною кількістю води та проваріть п’ять хвилин. Відтак масу кладуть на марлеву серветку і прикладають на 30 хвилин до ураженого місця.

Щоправда, пам’ятайте: велика кількість клітковини в салаті може викликати ме­теоризм та здуття шлунка. Якщо ви схильні до цих не­приємностей, не варто почи­нати обід з цілої тарілки такої зелені.

Кінза багата на каротин, аскорбінову кислоту, віта­міни групи В. Вона корисна людям із поганим апетитом і порушеннями сну. Пряний аромат рослини чудово сти­мулює апетит. Крім того, за­вдяки вітамінам групи В ця травичка чудово впорається з депресією та забезпечить швидке засинання.

Відвар із насіння кінзи п’ють при застуді як відхар­кувальний засіб. Одну сто­лову ложку зерняток залийте склянкою окропу, доведіть до кипіння й охолодіть. Вжи­вати слід по 1 ч. ложці 3−4 рази на день.

Схожі новини